Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Het microbioom: alles wat je moet weten

Leestijd 3 minuten
Geen categorie

De darmen worden ook wel je tweede brein genoemd, omdat ze miljarden hersencellen bevatten. Naast hersencellen bieden je darmen echter ook ruimte aan miljarden bacteriën, virussen, gisten en andere microben. Dit unieke ecosysteem van micro-organismen staat ook wel bekend als het microbioom en is net zo uniek als je vingerafdruk.

 

Wat is het microbioom?

Het microbioom bestaat niet alleen uit micro-organismen in je darmen. Deze microben zijn namelijk ook aanwezig in andere organen die in contact staan met de buitenwereld. Denk hierbij onder meer aan je huid, luchtwegen, geslachts- en urinewegen. Verreweg het grootste deel van het microbioom bevindt zich echter in de dikke darm.

Hoewel je bij bacteriën, virussen en schimmels misschien denkt aan ziekteverwekkers, zijn de meeste microben in ons lichaam juist goed voor ons. Zo beschermen ze tegen ziekteverwekkers, produceren ze vitamines, helpen ze bij de vertering van voedsel en spelen ze een essentiële rol in het immuunsysteem en onze weerstand.

 

Het microbioom en ons brein

Waar het microbioom ook een grote invloed op heeft, is het functioneren van ons brein. Via de nervus vagus, de langste hersenzenuw in het lichaam, zijn de darmen en het microbioom verbonden met de hersenen. Deze communicatie is geen eenrichtingsverkeer, maar een voortdurend tweerichtingsgesprek.

De communicatieroute tussen de darmen en de hersenen wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. De communicatie verloopt onder meer via het immuunsysteem, hormonen, neurotransmitters en zenuwsignalen. Op deze manier staan het microbioom en brein altijd met elkaar in verbinding en wisselen ze continu informatie uit.

 

Veranderingen in stemming en gedrag

Steeds meer onderzoek laat dan ook zien dat het microbioom ons brein – en daarmee ons voelen, denken en handelen – beïnvloedt. De samenstelling van bacteriën in het microbioom kan leiden tot veranderingen in onze stemming en gedrag en wordt in verband gebracht met mentale aandoeningen zoals angst en depressie.

Ook zijn in de wetenschap aanwijzingen gevonden dat het microbioom een rol speelt bij het ontstaan van bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen. Denk hierbij aan breingerelateerde ziekten zoals parkinson en alzheimer. Veranderingen in het microbioom zouden de ontwikkeling van deze ziekten beïnvloeden, maar meer onderzoek is nodig.

 

Het microbioom en breinontwikkeling

Het microbioom heeft niet alleen invloed op het functioneren, maar ook op de ontwikkeling van het brein. Tijdens de geboorte komt een baby in contact met het vaginale microbioom van de moeder, wat de basis legt voor het microbioom in de babydarmen. Onderzoek suggereert dat dit een blijvende invloed kan hebben op het brein en immuunsysteem.

 

Divers microbioom van belang voor gezondheid

Naast breingerelateerde ziekten wordt het microbioom in verband gebracht met lichamelijke aandoeningen zoals astma, Prikkelbare Darm Syndroom, obesitas en diabetes. De samenstelling van het microbioom in de darmen is volgens onderzoekers anders bij mensen die lijden aan deze aandoeningen.

Een zorgwekkende ontwikkeling, zeker omdat onderzoek ook laat zien dat de diversiteit van het microbioom van mensen in de westerse wereld steeds verder afneemt. Een divers microbioom ligt aan de basis van gezonde darmen en maakt ons minder kwetsbaar voor ziekteverwekkers.

 

Laat je microbioom testen!

Heb jij last van bepaalde darmklachten of andere klachten die gerelateerd kunnen zijn aan je microbioom? Voor meer inzicht in deze problemen kun je overwegen om een darmconsult te boeken. In 2 persoonlijke coachingsgesprekken met een Brain Balance-darmtherapeut ontvang je maatwerk advies over de oorzaak en oplossing van je klachten.

Wil je het nog grondiger aanpakken? Boek dan een consult inclusief uitgebreid darmonderzoek. Op basis van het onderzoek (wat je zelf thuis kunt doen en naar ons kunt opsturen) maken we een uitgebreide analyse van jouw intestinale microbioom en darmgezondheid. Boek hier je darmonderzoek inclusief 1,5 uur durend consult.