Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Wat wil jij eigenlijk? Zo ontdek je wat je dromen zijn

Leestijd 4 minuten
Blogs
Wat wil jij eigenlijk? Zo ontdek je wat je dromen zijn

‘Je moet je dromen volgen’ is iets dat vaak gezegd wordt als je met persoonlijke ontwikkeling aan de slag gaat. Dat is leuk advies, maar wat als je helemaal niet weet wat je dromen zijn? Dan moet je dat eerst wel ontdekken.

Deze tips kunnen je daarbij helpen.

 

Verloren dromen

Als kind hadden we allerlei dromen. We hadden altijd wel een antwoord als iemand vroeg ‘wat wil je later worden?’. Wat begon als ‘ridder’ of prinses’ veranderde later vaak in werk gerelateerde dromen, zoals dokter of schrijver, een gevolg van onze westerse wereld die erg gericht is op werk en prestaties. Maar soms komt het voor dat we die dromen gaandeweg verliezen wanneer we volwassen zijn. Daar zijn een heleboel redenen voor op te noemen, maar de basis is dat we gedurende ons leven beperkende overtuigingen ontwikkelen door de opvoeding die we krijgen, ervaringen die we opdoen en verwachtingen en meningen van anderen. Deze kunnen leiden tot onzekerheid, een negatief zelfbeeld of een fixed mindset die ons ervan weerhoudt te dromen en te geloven dat we kunnen ontwikkelen en groeien.

Als volwassene realiseer je je dat de maatschappij een bepaald beeld heeft van wat gewenst, acceptabel en succesvol is. Dit kan ervoor zorgen dat je je eigen dromen en passies onderdrukt of vergeet, omdat ze niet passen binnen deze verwachtingen. Daarnaast zijn er verantwoordelijkheden waar we mee te maken krijgen, zoals geld verdienen of een gezin stichten, waardoor we onze dromen opzijzetten. Als we te veel gefocust zijn op praktische en materialistische zaken verliezen we langzaam onze verbeeldingskracht en fantasie, en daarmee onze dromen.

Naar binnen kijken

Als we onze dromen aan de kant hebben gezet door een of meerdere van deze oorzaken, dan gaan we daar op een bepaald moment in ons leven tegenaan lopen. We voelen dat we niet trouw zijn aan dat wat we eigenlijk horen te doen, dat we niet doen waar onze ziel het aller gelukkigst van wordt. Het pad dat we moeten bewandelen gaat ons roepen. Maar wat als je niet zo goed weet wát dat pad dan is? Dat vraagt dan een stukje zelfreflectie en naar binnen kijken. De onderstaande tips kunnen je helpen om jouw dromen (terug) te vinden.

 1. Kinderdromen

Een goede eerste plek om te kijken is jouw kindertijd. Waar droomde jij toen van? Wat waren je hobby’s, waar kon je urenlang mee bezig zijn? Is er een kans dat dit nog steeds jouw passies zijn die je met de jaren vergeten of onderdrukt hebt?

 1. Journalen

Schrijven geeft veel helderheid en brengt ons dieper bij ons onderbewuste. Probeer eens een ‘braindump’ te doen: tien minuten non stop schrijven zonder te stoppen of na te denken over wat je schrijft. Je laat de woorden gewoon komen en als je niet weet wat je op moet schrijven, schrijf je dat op. Uiteindelijk opent dit je creatieve brein en kom je tot diepere inzichten.

 1. Beantwoord vragen

Er zijn ook verschillende vragen die je in je journal kunt beantwoorden om zo op jezelf te reflecteren. Gerelateerd aan je dromen kunnen dit de volgende vragen zijn:

 • Wat zijn mijn sterke punten en talenten?
 • Waar wil ik me in ontwikkelen?
 • Wat geeft me een geluksgevoel en energie?
 • Wat vind ik zo heerlijk om te doen dat ik de tijd vergeet?
 • Waarom ben ik hier op de wereld, wat is mijn missie?
 • Welke mensen inspireren mij met wat ze doen?
 • Is er iets waar ik altijd maar bij terug blijf komen, iets dat ik al jarenlang wil?
 1. Probeer nieuwe dingen

Het kan heel goed dat jij nog niet aangelopen bent tegen dat wat jouw dromen zijn. Blijf daarom openminded en nieuwsgierig en stel je open voor nieuwe ervaringen en kennis. Nieuwe dingen proberen is niet alleen goed voor ons brein, maar kan ons ook dichter bij het pad brengen dat we horen te volgen.

 1. Luister naar je gevoel
  Meteen uitvogelen wat je dromen zijn kan lastig zijn als je nog niet in verbinding staat met je gevoel. Mocht dat zo zijn, kun je daar eerst beginnen. Probeer vaker keuzes te maken op basis van je gevoel – hoe klein of groot die keuzes dan ook zijn. Oefen met voelen of je echt wel zin in hebt in een snack, of in wat voor soort film je zin hebt wanneer je er eentje gaat kiezen, of wanneer je een wandeling in de buitenlucht nodig hebt. Je gevoel kan het je allemaal vertellen. Je eerste ingeving is hierbij vaak de juiste, en je zal de stem van jouw intuïtie steeds beter gaan herkennen, tot je uiteindelijk ook jouw gevoel kunt volgen bij het ontdekken van jouw dromen.
 1. Vraag om hulp en advies

Dromen die jij naar achteren hebt geschoven omdat je ze onrealistisch vond, zijn dat misschien helemaal niet. Vraag gewoon eens hulp en advies aan anderen die dat hebben gedaan of doen waar jij ook van droomt – zelfs als je niet zeker weet dat dit DE droom is die je wil volgen. Erover praten met anderen geeft veel duidelijkheid en richting. Bovendien stel je je dan open voor nieuwe ervaringen, wat ook weer nieuwe inzichten en mogelijkheden geeft.