Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Het belang van creativiteit voor je brein (en zo stimuleer je het)

Leestijd 4 minuten
Blogs
Het belang van creativiteit voor je brein (en zo stimuleer je het)

Creativiteit is wat ons mens maakt. Het stelt ons in staat om nieuwe ideeën te genereren, problemen op te lossen, kunst te creëren en onze wereld op unieke en originele manieren te ervaren. Maar wat is creativiteit eigenlijk, en waarom is het zo belangrijk voor het brein?

 

Leer hoe creativiteit werkt en hoe je het zelf kunt stimuleren.

 

Creativiteit en het brein

Creativiteit wordt vaak omschreven als het vermogen om nieuwe en waardevolle ideeën, concepten, oplossingen of expressies te bedenken. Het is een proces dat spontaan en onvoorspelbaar kan zijn, waarbij verschillende delen van het brein samenwerken om nieuwe verbindingen te vormen en originele oplossingen te vinden.

Creativiteit is dan ook een complex proces dat wordt aangedreven door verschillende gebieden in de hersenen, waaronder de prefrontale cortex, het limbisch systeem en de temporale kwabben. De prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor planning, besluitvorming en probleemoplossing, speelt een cruciale rol bij het sturen van creatieve processen. Het limbisch systeem, dat emoties reguleert, kan ook een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van creativiteit door het verlagen van remmingen en het vergroten van openheid voor nieuwe ideeën.

 

Voordelen van creativiteit voor de gezondheid

Creativiteit heeft tal van voordelen voor de gezondheid, zowel op mentaal als fysiek niveau. Op mentaal niveau kan het beoefenen van creatieve activiteiten zoals schilderen, schrijven of muziek maken helpen om stress te verminderen, angst te verlichten en een gevoel van voldoening en welzijn te bevorderen. Op fysiek niveau kan creativiteit de hersenfunctie verbeteren, cognitieve achteruitgang vertragen en zelfs het immuunsysteem versterken. Emotioneel en spiritueel gezien is creativiteit misschien nog wel van groter belang. Creativiteit is de manier waarop wij mensen onze ervaringen betekenis geven en verbinding zoeken met iets dat groter is dan wijzelf. Het is een uitlaatklep, het stelt vragen en geeft antwoorden.

 

Het verlies van onze creativiteit

Hoewel iedereen van nature creatief is, kan het zijn dat mensen na verloop van tijd het gevoel hebben dat ze hun creativiteit hebben verloren. Dit komt doordat we bepaalde remmingen opbouwen die we als kind niet hadden. Kinderen staan van nature open voor nieuwe ideeën en ervaringen: dit is biologisch zo bepaald, anders zouden kinderen nooit bereid zijn om dingen als praten en lopen te leren. Deze groei mindset wordt met de jaren vaak overgenomen door angsten, waardoor er een fixed mindset ontstaat. Hierbij komen een aantal factoren kijken die onze creativiteit enorm in de weg zit:

 1. Angst voor mislukking: de angst om te falen of om beoordeeld te worden kan verlamming veroorzaken en je ervan weerhouden om dingen überhaupt te proberen.
 2. Perfectionisme: het streven naar perfectie kan de creativiteit belemmeren doordat je te kritisch wordt over je werk en jezelf beperkt tot vertrouwde en veilige ideeën. Het is eigenlijk een andere vorm van angst voor mislukking: in het oog van de perfectionist is alles een mislukking, waardoor je creativiteit onderdrukt wordt.
 3. Conformiteit: sociale druk en het verlangen naar goedkeuring van anderen kan je ertoe brengen je aan te passen aan bestaande normen en verwachtingen, waardoor je vermogen om buiten de gebaande paden te denken en originele ideeën te genereren wordt onderdrukt.
 4. Gebrek aan inspiratie: een gebrek aan inspiratie of stimulatie kan je creativiteit remmen doordat je moeite hebt om nieuwe ideeën te genereren en jezelf uit te dagen. Dit kan leiden tot een gevoel van stagnatie en gebrek aan motivatie om creatief te zijn.
 5. Te veel afleiding: overmatige afleidingen, zoals constante meldingen van sociale media, e-mails en andere externe prikkels, kunnen je concentratie en focus verminderen, waardoor het moeilijk wordt om diep na te denken en creativiteit de vrije loop te laten. Creativiteit floreert onder nietsdoen en verveling: daarom komen vaak je beste ideeën in de douche of net wanneer je wil gaan slapen.
 6. Gebrek aan tijd en ruimte: een gebrek aan tijd en ruimte om creatief te zijn kan de creativiteit belemmeren doordat je je niet kan concentreren op je creatieve activiteiten en geen gelegenheid hebt om je te verdiepen in je ideeën en projecten.

 

Tips om creativiteit te helen en stimuleren

Gelukkig kun je je creativiteit nooit echt ‘verliezen’. Je kunt er misschien lastiger bij komen, maar dat is iets dat je kunt trainen. De onderstaande tips en oefeningen helpen hierbij.

 1. Experimenteer met verschillende kunstvormen, zoals schilderen, tekenen, schrijven of muziek maken. Ontdek wat bij jou past en geniet van de ontdekkingsreis – ook dat stimuleert creativiteit.
 2. Neem de tijd om te dagdromen en je verbeelding de vrije loop te laten. Nietsen is een belangrijk onderdeel van het creatieve proces. Geef je brein de kans om ruimte te creëren voor nieuwe ideeën.
 3. Probeer nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe omgevingen te verkennen. Nieuwe dingen prikkelen je brein en stimuleren het om anders te kijken.
 4. Omring jezelf met inspirerende mensen en plaatsen die je creativiteit stimuleren.
 5. Wees niet bang om risico’s te nemen en fouten te maken – vaak leiden deze tot de meest creatieve resultaten.
 6. Stop met kritiek hebben op jezelf. Zelfkritiek is de vijand van creativiteit: door jezelf constant af te wijzen, blokkeer je meteen de stroom van je creativiteit. Waardevolle dingen ontstaan alleen als je jezelf de kans geeft om te experimenteren.
 7. Nog zo’n vijand van creativiteit: vergelijken met anderen. Creativiteit is een persoonlijk een proces, iets dat je alleen met jezelf aangaat. De mening van anderen doet er niet toe en remt alleen jouw creatieve vrijheid.
 8. Doe een braindump: neem een blanco vel papier en schrijf alles op wat in je opkomt, zonder oordeel of zelfcensuur. Laat je gedachten vrij stromen en verken verschillende ideeën, concepten en gevoelens.