Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Waarom verandert je humeur in de herfst?

Leestijd 3 minuten
Blogs

Wij als mens zijn onderdeel van de natuur – al lijken we dat nog wel eens te vergeten. Die synchronie merk je bijvoorbeeld sterk met de verandering van de seizoenen. Zo kun je best merken dat je je anders voelt en een ander humeur hebt wanneer het herfst wordt.

Maar hoe werkt dat precies?

 

Minder daglicht = ander humeur

Veel processen in ons lichaam staan sterk in verbinding met het daglicht. De aanmaak van hormonen, vitamine D, serotonine, onze biologische klok… het wordt allemaal beïnvloed door de hoeveelheid licht waaraan we dagelijks worden blootgesteld. De afname van daglichturen in de herfst heeft dus een effect op hoe we ons voelen, ook mentaal. Minder daglicht betekent namelijk minder vitamine D, welke weer nodig is voor de aanmaak van het gelukshormoon (of eigenlijk neurotransmitter) serotonine.

Dit is normaal: de herfst is een tijd van rust en terugtrekking. Je ziet dit in de natuur gebeuren: de bladeren vallen van de bomen, dieren maken zich klaar voor de winterslaap. Als mens ga je mee in dit natuurlijke ritme en in de herfst zul je je dus ook minder energiek en sociaal voelen. Dit kan echter omslaan in somberheid en vermoeidheid: de welbekende winterdepressie of herfstblues.

 

Herfstblues

Herfstblues kunnen voortkomen uit een programmering in het brein. We associëren de zomer vaak met vrijheid, vakantie, ontspanning en genieten. Na de zomer begint het ‘gewone’ leven weer: werken, naar school, in het donker van en naar huis. Die omslag kan voor een melancholisch gevoel zorgen, wat een beetje kan voelen als de herfstblues. Maar er kan ook een biologische oorzaak achter zitten. Dan spreken we van een seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). Wetenschappers geloven dat SAD wordt veroorzaakt door een verstoring van de biologische klok en de productie van melatonine, het hormoon dat ons slaap-waakritme reguleert.

In dat geval is het verstandig om vitamine D als supplement toe te voegen aan je dieet. Het tekort aan deze vitamine door het gebrek aan daglicht zorgt ervoor dat bepaalde processen in je lichaam minder goed verlopen. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk buiten te komen wanneer het wél licht is, zodat je lichaam de dag en nacht goed kan onderscheiden.

 

De mooie kant van herfst

Hoewel de herfst veel aanpassingsvermogen van ons lichaam vraagt, biedt dit seizoen ook veel warmte, gezelligheid en schoonheid van de natuur. De overgang van de zomer naar de herfst geeft ruimte voor rust en reflectie. De koudere temperaturen geven letterlijk en figuurlijk meer lucht. Want hoewel de herfst het einde van een seizoen markeert, is het ook het begin van iets nieuws. Het symboliseert verandering en de cyclus van het leven, waarbij de bomen zich voorbereiden op de winter om in de lente weer tot leven te komen. Als je als mens dit ritme van de natuur volgt, zul je merken hoe fijn deze periode van rust, reflectie en herstel kan zijn. Dit zal uiteindelijk je humeur ten goede doen, omdat je je lichaam geeft wat het nodig heeft. Doorstampen en niet naar je behoeftes luisteren heeft het tegenovergestelde effect. De herfst is daarom de ideale periode om de volgende activiteiten te doen:

  • Te journalen: schrijven geeft rust en ruimte in het hoofd.
  • Ga naar buiten: er is in de natuur misschien geen mooiere periode dan de herfst, met al zijn prachtige kleuren. Zonde op een mooie, zonnige herfstdag niet het bos in te gaan om een fijne wandeling te maken.
  • Lezen: in de zomer zijn we vaak druk met sociale activiteiten en maken we minder tijd voor momenten voor onszelf, bijvoorbeeld zoals lezen. In de herfst komt daar weer ruimte voor. Kaarsjes aan, dekentje erbij, heerlijk!
  • Digitale detox: bij rust en reflectie wil je zo min mogelijk prikkels van buitenaf. Dit is dus een goede periode om eens een digitale detox te doen: koppel bijvoorbeeld een weekend of langer los van je telefoon.