Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Spiritualiteit beoefenen met je kind: 6 tips en oefeningen

Leestijd 5 minuten
Blogs

Spiritualiteit is een belangrijke menselijke behoefte: wetenschappelijk gezien zitten spirituele ervaringen diepgeworteld in onze biologie en heeft het veel mentale gezondheidsvoordelen. Iets dat je je kind graag wil bijbrengen, dus. Maar hoe begin je daarmee?

We leggen uit hoe je spelenderwijs spiritualiteit kunt uitleggen én samen kunt beoefenen.

Waarom is spiritualiteit belangrijk in de opvoeding?

In de Nederlandse cultuur speelt spiritualiteit nauwelijks een rol in de opvoeding – en als dat zo is, is het vaak vanuit een bepaalde geloofsovertuiging. In veel andere culturen wordt daar heel anders naar gekeken, en daar kunnen wij hier veel van leren. Bezig zijn met spiritueel gedachtengoed of rituelen heeft namelijk bewezen veel mentale gezondheidsvoordelen, en je kunt er niet jong genoeg mee beginnen. Zo zorgt spiritualiteit voor:

 • Verhoogde empathie
 • Hogere emotionele intelligentie
 • Diepere sociale verbinding
 • Uitlaatklep voor stress
 • Meer zelfliefde & vertrouwen
 • Diepere connectie met het hier & nu

Wat is spiritualiteit (en hoe leg je dit uit aan je kind)?

Spiritualiteit is best een abstract begrip. Het omvat ook veel: er is geen één vorm van spiritualiteit en iedereen beoefent het op zijn of haar manier. Voor mij is het de essentie van het mens-zijn. Het is heel bewust omgaan met je processen, weten wat er zich intern afspeelt, weten hoe jouw lichaam en brein je signalen geven. Het is in het hier-en-nu aanwezig zijn, openstaan voor de wereld en nieuwe ervaringen. Op deze pagina kun je er meer over lezen. Maar hoe leg je dit uit aan een kind op een manier dat zij het begrijpen?

Je kunt aan je kind uitleggen dat spiritualiteit gaat over de dingen die je niet kunt zien of aanraken, maar wel vanbinnen kunt voelen, in je hart en in je hoofd. Het gaat over ideeën, en gevoelens. Er zijn drie termen die je kunt gebruiken:

Innerlijke gevoelens:

Leg uit dat spiritualiteit te maken heeft met gevoelens zoals liefde, vriendelijkheid, blijdschap en vrede. Het zijn de goede dingen die je vanbinnen voelt.

 

Verbondenheid:

Leg uit dat spiritualiteit ook te maken heeft met het gevoel dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Het gaat over begrijpen dat we allemaal deel uitmaken van iets groters dan onszelf, zoals een grote familie of een groot avontuur.

Grote vragen:

Zeg dat spiritualiteit soms ook te maken heeft met de grote vragen over het leven, zoals waarom we hier zijn, wat liefde is, en waar we naartoe gaan als we ouder worden. Het zijn vragen waar we samen over nadenken om zo beter te begrijpen wat we in ons leven willen doen.

Je kunt ook uitleggen op welke manier je spiritualiteit kunt beoefenen op een manier die je kind begrijpt:

Liefdevolle acties:

Zeg dat als je aardig bent voor anderen, hen helpt of gewoon vriendelijk bent, dat allemaal spirituele dingen zijn.

De natuur:

Vertel dat naar de sterren kijken, aan bloemen ruiken of naar het geluid van de regen luisteren ook spirituele momenten kunnen zijn, omdat je je dan verbonden voelt met de wereld om je heen. Je voelt dat je er een deel van bent.

Dromen en fantasie:

Laat weten dat ook dromen en fantasie deel kunnen uitmaken van spiritualiteit. Als je nadenkt over mooie dingen en je voorstelt wat je wilt doen, is dat als een speciale reis in je hoofd. Als je de reis in je hoofd al hebt gemaakt, zal je de weg in het echte leven makkelijker kunnen vinden. Je kent de weg dan al!

Spiritualiteit beoefenen met je kind: 6 oefeningen

Wil jij je kind op een toegankelijke manier spiritualiteit bijbrengen, en hen zo laten ervaren hoe het is om bewuster met het hier en nu om te gaan? Ik heb een aantal fijne activiteiten en oefeningen op een rij gezet die voor je kind niet zweverig of abstract zullen voelen, maar die wel het bewustzijn verhogen.

 

 1. Mindfulness wandeling: verbinding met de natuur

Breng tijd door in de natuur en neem je kind mee op mindfulness wandelingen. Leer hen bewust te zijn van hun omgeving, de geluiden, geuren en sensaties. Maak er een spelletje van: hoeveel geluiden horen ze? Welke dingen lijken op elkaar? Welke geuren zijn lekker, en welke niet? Bespreek samen hoe belangrijk de natuur is en hoe we er extra van kunnen genieten en goed voor kunnen zorgen.

 

 1. Meditatie en ademhalingsoefeningen: innerlijke rust ontdekken

Een van de meest waardevolle cadeaus die je je kind kunt geven is hen leren hoe ze bij de innerlijke rust in zichzelf kunnen komen. Het is het grootste gemis van veel volwassenen dat ze niet weten hoe ze dit kunnen doen, en hierdoor in een constante stresscyclus vastzitten. Doe samen eenvoudige meditatie- en ademhalingsoefeningen. Creëer een rustige ruimte en nodig je kind uit om samen te zitten. Gebruik visualisaties die aansluiten bij hun verbeeldingskracht, zoals het voorstellen van een rustige plek, een kabbelend beekje of een mooie berg. Adem samen diep in en uit. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan eens een kijkje bij de kindermeditaties die ik heb ingesproken.

 

 1. Creatieve expressie: kunst en journaling

Moedig creatieve expressie aan door middel van creatieve activiteiten en journaling. Laat je kinderen tekenen, schilderen of schrijven over hun gevoelens, dromen en ervaringen. Dit helpt hen niet alleen hun gedachten te uiten, maar kan ook diepere reflecties stimuleren. Ook dit heb ik makkelijk gemaakt met de Brain Balance Kids journal, vol toegankelijke vragen en opdrachten die je kind helpen in diepere verbinding met zichzelf te komen.

 

 1. Verhalen vertellen: wijsheid overdragen

Wat ons mensen uniek maakt van alle levende wezens, is hoe wij van generatie op generatie kennis overdragen. Hierdoor worden wij als mensheid collectief steeds slimmer, omdat kennis niet verloren gaat, maar er alleen aan toegevoegd wordt. Volksverhalen- en wijsheden zijn daarom al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van ons mens-zijn. We kunnen er veel van leren en wijze lessen uit trekken. Deel daarom spirituele verhalen en wijsheden uit verschillende culturen met je kind. Bespreek de moraal van het verhaal en hoe het van toepassing kan zijn op hun eigen leven. Geef ruimte voor vragen en discussies, zodat ze hun eigen begrip kunnen ontwikkelen.

 

 1. Dankbaarheidsoefeningen: het recept voor geluk

Praktiseer dankbaarheid met eenvoudige oefeningen. Deel bijvoorbeeld tijdens het avondeten dagelijks drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kan helpen om een positieve mindset te cultiveren en waardering te tonen voor de kleine dingen in het leven, wat de sleutel is tot een duurzaam geluksgevoel.

 

 1. Yoga voor kinderen: balans en rust

Doe samen kinderyoga om lichaamsbewustzijn, balans en flexibiliteit te stimuleren. Er zijn veel leuke video’s en boeken die specifiek zijn ontworpen voor kinderen, waardoor het een speelse en toegankelijke manier wordt om samen te bewegen.