Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Reisverslag #19: Voel jij aan welke voeding je nodig hebt? Het heeft alles met bewustzijn te maken

Leestijd 4 minuten
Blog wereldreisBlogs

Hoe beter jij naar de signalen van je lichaam kunt luisteren, hoe beter je aanvoelt welke voedingsstoffen je nodig hebt – of welke juist niet. Dit verandert namelijk wanneer jouw interne processen veranderen, omdat jouw darmen sterk in verbinding staan met je emoties.

 

Wil je meer weten? Ik vertel uitgebreid over dit onderwerp in de laatste Brain Balance Podcast #17: Brain Food, de darmen en ons brein – deel 2, vanuit het prachtige Kenia.

Voeding is informatie

Alle 35 biljoen cellen in ons lichaam hebben energie nodig. Die energie halen ze onder andere uit voedingsstoffen, maar bijvoorbeeld ook zuurstof. Het gaat daarbij om micronutriënten zoals mineralen en vitaminen, maar ook macronutriënten zoals koolhydraten en eiwitten. Voedingsstoffen zijn simpelweg een vorm informatie. Informatie die we in onze cellen stoppen, waardoor er bepaalde processen geactiveerd worden. Je cellen hebben dit nodig om te kunnen samenwerken. Maar die informatie gaat verder dan simpelweg de inhoud van de macro- en micronutriënten in de voeding die we eten.

Voeding met een lage frequentie

Voeding is namelijk ook energie op een ander niveau. Alle voedingsmiddelen die er zijn hebben een bepaalde frequentie, een trilling – net als al het andere op aarde. Onze trilling stemt zich af op de trillingen waar we vaak mee in aanraking komen. Dus eet jij vaak voeding met een lage frequentie, een lage energie, dan heeft dat impact. Voeding met een lage frequentie is bijvoorbeeld bewerkte voeding, frisdrank, vlees. En dan bedoel ik het vlees dat wij in Nederland eten – dus ingespoten, slecht behandelde dieren. Als een dier heel veel stress had, dan krijg je al die stresshormonen van dat dier via het vlees binnen. Je eet dus gewoon cortisol, en die cortisol wordt bij jou weer geactiveerd. Alle niet-biologische voeding heeft ook een lage frequentie. Voeding die in uitgeputte grond geteeld wordt heeft geen hoge energie omdat die bodem niks meer van waarde te geven heeft. Die kost jouw lichaam enkel energie om te verteren.

Emoties en de darmen

Want dat is wat er in de darmen gebeurt: verteren. En als we aan het woord verteren denken, denken we wellicht ook meteen aan het woord ‘onverteerbare emoties’. Dat is niet voor niets, want onze darmen en emoties staan sterk met elkaar in verbinding. Ook de wetenschap heeft al veel bewijs geleverd dat bijvoorbeeld depressies in de darm kunnen ontstaan. Maar de andere kant is nog minder belicht, dus de impact van onze emoties op de gezondheid van onze darmen en algehele gezondheid.

Onverteerbare emoties slaan zich in onze darmen op en kunnen hier voor disbalans en ziekte zorgen. Onze darmen kunnen ons zoveel vertellen. De emotieregulering staat sterk in verbinding met onze darmbacteriën. We kunnen aan de hand van darmbacteriën zien hoe iemand er mentaal aan toe is. Eenmaal een disbalans in de darmen, betekent automatisch een disbalans in het brein. Maar ook andersom. Dan is er natuurlijk wel de vraag: waar is de disbalans begonnen? In de darm door slechte voeding, en is dit overgeslagen op het mentale stuk, of waren er niet-verwerkte emoties die zich in de darm hebben genesteld en hier disbalans veroorzaakten? Dit is soms wat uitproberen en ervaren, en vooral: heel goed bij jezelf gaan voelen.

Verandering van processen

Want hoe bewuster jij wordt van jezelf en je processen, hoe meer je signalen van je lichaam je zal krijgen wat betreft voeding. Je kunt dan feilloos aanvoelen dat sommige voedingsstoffen toegevoegd moeten worden of dat bepaalde stoffen juist niet goed voor je werken. En je behoeften kunnen veranderen: wat eerst goed voor je werkte, kan later niet meer voldoende voor je zijn.

Wanneer veranderen je behoeften nu? Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld al de switch waar we de afgelopen tijd in zaten: die van de zomer naar de herfst. De dagen worden korter, er is regen, weinig daglicht. Je kunt dan merken dat je lichaam een totaal andere energiebehoefte krijgt. Maar we hebben ook een interne wereld die verandert wanneer we aan de slag gaan met ons bewustzijn en onze mentale gezondheid. Als mens maak je in je leven constant interne transformaties mee. Dat is de verandering van een proces in jezelf. Hoe bewuster jij afgestemd bent op de behoeften van je lichaam, hoe beter jij weet wat jij nodig hebt met iedere verandering. Maar ook andersom: jij kan ook voelen wat je nodig hebt om een verandering in jouw processen teweeg te brengen.

Bewustzijn = disbalans voor zijn

Hoe bewuster jij je wordt van de impact van voeding op jouw lichaam, en wat de herkomst is van de dingen die jij eet, hoe groter de shift in awareness voor jou zal worden. Je zal dan ook echt heel goed kunnen voelen wanneer je voeding met een lage frequentie eet. Die is namelijk heel anders dan jouw hoge frequentie. Wanneer je op dat niveau bent, zul je heel makkelijk disbalans in je darmen voor kunnen zijn – en dat is magisch. Dit betekent veel observeren en uitproberen wat voor jou werkt. Dit onderwerp, de connectie tussen bewustzijn en voeding, zal op 25 november 2023 in Ahoy ook aan bod komen. Wil jij hierbij zijn, koop dan snel jouw ticket!