Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Dit gebeurt er in je brein bij angstige gedachten en piekeren

Leestijd 3 minuten
Blogs
Dit gebeurt er in je brein bij angstige gedachten en piekeren

Af en toe angstig zijn en piekergedachten hebben is normaal: het is een natuurlijke reactie op externe bedreigingen of stressoren. Maar als deze gevoelens aanhouden zonder dat er een duidelijke oorzaak is, dan is er iets anders in je brein aan de hand.

 

Door te begrijpen hoe angst en gepieker in het brein werkt, kun je er ook beter mee omgaan.

Angst in het brein

Angst ontstaat in het brein wanneer er een mogelijke dreiging wordt waargenomen. Dit is onze biologische vecht-vluchtreactie die vanuit de oertijd veilig houdt in gevaarlijke situaties. Maar tegenwoordig zijn de triggers voor deze reactie niet zo duidelijk als toen, wanneer we bijvoorbeeld een beer tegenkwamen. Nu kan de trigger die angst opwekt zo vaag en snel zijn als een negatieve gedachte die je onbewust hebt. Alleen al daardoor kan de amygdala actief worden, het deel van de hersenen dat dreigingen waarneemt en vervolgens de angstrespons activeert.

Overactieve amygdala

Wanneer de oorzaak van die angstrespons niet meteen duidelijk is, loopt de amygdala het risico hyperactief te worden. Er is stress, maar de oorzaak is niet duidelijk, wat ervoor zorgt dat de amygdala constant de omgeving en gedachten gaat scannen op mogelijke tekenen van gevaar, zelfs als die directe dreiging helemaal niet bestaat. Door dit constante scannen blijft je in een staat van extreme alertheid, waardoor je je onrustig, overweldigd, angstig en onveilig voelt. En hup, daar ontstaat het piekergedrag.

Coping-strategieën

Als je deze cyclus bij jezelf herkent, is het belangrijk om goede coping-strategieën te ontwikkelen die voor jou helpen om uit deze angstige staat te stappen en de amygdala weer te kalmeren. Ga eens bij jezelf na wanneer jij je het meest angstig voelt. Welke situatie of gedachten leiden daartoe? En wat doe je als dit gebeurt? Door verschillende dingen te proberen om jezelf tot rust te brengen, weet je de keer erna ook beter wat je nodig hebt. Probeer eens een van deze strategieën die over het algemeen goed werken:

  • Gebruik mindfulness-technieken om in het moment aanwezig te blijven (en dus niet te piekeren over het verleden of de toekomst). Grond jezelf door je te concentreren op je zintuigen – wat je nu ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. Dit kan helpen om je aandacht af te leiden van vage zorgen en je terug te brengen naar de werkelijkheid van het heden.
  • Doe ademhalingsoefeningen om de ontspanningsrespons in je hersenen te activeren en de amygdala tot rust te brengen. Neem langzame, diepe ademhalingen, tel tot vier terwijl je inademt, houd vier tellen vast, en adem dan vier tellen uit. Dit kalmeert je zenuwstelsel en vermindert angst.
  • Identificeer eventuele angstige gedachten die in je hoofd ronddwalen en daag ze uit. Vraag jezelf af of er concreet bewijs is om deze gedachten te ondersteunen of dat je aan het piekeren bent. Herinner jezelf eraan dat het oké is om nu niet alle antwoorden te hebben.
  • Wees vooral geduldig met jezelf, en als angst aanhoudt en je dagelijks leven beïnvloed, overweeg dan professionele hulp te zoeken.