Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Charlotte Labee / Hulp nodig bij / Vitamine C tijdens je zwangerschap: is het nodig?

Vitamine C tijdens je zwangerschap: is het nodig?

Vitamine C staat bekend als dé vitamine voor het immuunsysteem. Maar naast het ondersteunen van de afweer vervult deze vitamine nog tal van andere belangrijke functies. Het is dan ook niet verwonderlijk dat artsen tijdens de zwangerschap een hogere inname van vitamine C aanbevelen. Maar hoeveel extra vitamine C mag je slikken en wanneer neem je er te veel van?

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een natuurlijke en krachtige antioxidant die we als mens niet zelf kunnen aanmaken. Het is dan ook belangrijk om dagelijks voldoende van deze essentiële voedingsstof binnen te krijgen uit de voeding. Zeker als je zwanger bent, want tijdens de zwangerschap verandert de werking van het immuunsysteem om afstoting van de foetus te voorkomen.

Vitamine C zorgt mede voor een goede weerstand en vermindert hierdoor de kans op ziekte en infecties bij zowel de moeder als het ongeboren kind. Daarnaast is de stof van belang voor het zenuwstelsel, levert het een bijdrage in het wegvangen van vrije radicalen in (lichaams)cellen, helpt het bij vermoeidheid, ondersteunt het je energieniveau en is het goed voor de gemoedstoestand.

Waarom extra vitamine C tijdens de zwangerschap?


Een specifieke functie van vitamine C maakt voldoende inname tijdens de zwangerschap extra belangrijk. De voedingsstof – ook wel bekend als ascorbinezuur – bevordert namelijk de opname van ijzer in het bloed. Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer ijzer nodig om extra bloed aan te maken voor de baarmoeder, placenta en de baby.

Een tekort aan ijzer kan leiden tot een verhoogd risico op bloedarmoede bij de moeder en een slechtere groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Voldoende inname van ijzer en vitamine C verkleint de kans hierop aanzienlijk. Daarnaast verkleint vitamine C uit voeding de kans op het ontstaan van zwangerschapsdiabetes, ook wel bekend als zwangerschapssuiker.

Hoeveel vitamine C heb je nodig als je zwanger bent?

Vitamine C is aanwezig in vele voedingsmiddelen, zoals:

  • Citrusfruit, denk aan sinaasappels
  • Bessen, denk aan zwarte bessen
  • Groenten, denk aan spruitjes en boerenkool
  • Olijven

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon bevat groente- en fruitsoorten die ascorbinezuur bevatten. Soms kan het verstandig zijn om aanvullend op de voeding een extra vitamine C-supplement te nemen. Bijvoorbeeld bij een verhoogde behoefte tijdens de zwangerschap of als voldoende inname van voedingsstoffen lastig is (denk aan zwangerschapsbraken of hyperemesis gravidarum).

De Gezondheidsraad adviseert een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 75 mg vitamine C voor niet-zwangere vrouwen vanaf 14 jaar en ouder. Voor zwangere vrouwen ligt de ADH hoger met 85 mg en voor vrouwen die borstvoeding geven nog hoger met 100 mg. Niet alleen tijdens, maar ook na de zwangerschap is het dan ook belangrijk om voldoende vitamine C in te nemen.

Kun je ook te veel vitamine C slikken als je zwanger bent?

Hoewel vitamine C belangrijk is als je zwanger bent, is het verstandig om niet te veel te nemen. Een te hoge dosis ascorbinezuur kan namelijk leiden tot bijwerkingen als diarree, misselijkheid en maagklachten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hiervoor bij een maximale dagelijkse inname van 2000 mg over het algemeen geen gevaar ontstaat.

Hoe krijg je voldoende vitamine C binnen tijdens de zwangerschap?

Vitamine C uit voeding is altijd de beste manier om je vitamine C-status te verhogen. Supplementen verlagen bijvoorbeeld niet de kans op zwangerschapsdiabetes, terwijl vitamine C uit voeding dit wel doet. Desondanks biedt een vitamine C-supplement nog steeds vele gezondheidsvoordelen. Hierdoor kan suppletie een waardevolle aanvulling vormen op een gevarieerd voedingspatroon.

Ben je nog op zoek naar een hoogwaardig en goed opneembaar vitamine C-supplement voor of na je zwangerschap? Dan is Ester C 650 het ideale supplement voor jou. Dankzij de gepatenteerde vorm van calciumascorbaat gebonden aan threonzuur wordt deze vorm van vitamine C sneller opgenomen en blijft het langer in het lichaam dan regulier ascorbinezuur.

Benieuwd bij welke supplementen jij naast vitamine C nog meer baat hebt tijdens en na je zwangerschap? Ontvang een gratis supplementadvies door een gecertificeerd orthomoleculair therapeut en ontdek meer over jouw persoonlijke behoeften.