Charlotte Labee

Trek elke dag een intentie kaart.

Hoe kun je compassie voor jezelf ontwikkelen?

Hoe kun je compassie voor jezelf ontwikkelen?

Hoe kun je compassie voor jezelf ontwikkelen?

Compassie is iets waar we allemaal wel wat meer van kunnen gebruiken. Is het niet voor onszelf, dan wel voor een ander. Voor veel mensen blijkt het met name lastig om zelfcompassie op te brengen. Dit houdt stress en belemmerende patronen echter in stand en zorgt dat we onze innerlijke verbinding kunnen verliezen. Hieronder geef ik 3 tips om meer compassie voor jezelf te ontwikkelen.

Wat is de betekenis van compassie?

Compassie is een begrip dat zijn betekenis ontleent aan de woorden com (gezamenlijk) en patī (lijden). Letterlijk vertaald betekent compassie ‘samen lijden’. Het gaat dus over het lijden van onszelf of anderen en de betrokkenheid die we hier bij ervaren.

Een essentieel kenmerk van compassie is de wens om lijden te verlichten en hierin een rol van verantwoordelijkheid te nemen. Dit vereist een growth mindset in plaats van een fixed mindset en een houding van moed en gelijkwaardigheid richting anderen en jezelf.

Compassie en medelijden: wat is het verschil?

Compassie en medelijden zijn zeker niet hetzelfde. Medelijden zorgt dat je je verdrietig of angstig voelt over het leed van jezelf of iemand anders. Compassie gaat een stuk verder dan dat en zorgt ervoor dat je de stappen onderkent die nodig zijn om dit leed te verlichten.

Compassie en empathie: wat is het verschil?

Ook is compassie niet hetzelfde als empathie. Daar waar medelijden draait om inleving vanuit jezelf, draait empathie om inleving vanuit een ander. Hierdoor werkt empathie verbindend, maar is het in tegenstelling tot compassie niet gericht op het ondernemen van actie om leed te verlichten.

Wat is compassie voor jezelf?

In de praktijk wordt het begrip compassie vaak gebruikt als het gaat over een ander. Toch is het ontwikkelen van zelfcompassie minstens zo belangrijk. Onze huidige maatschappij is veeleisend en zorgt ervoor dat we veel ballen tegelijk in de lucht moeten houden. Hierdoor stellen we hoge verwachtingen aan onszelf en kan het gevoel ontstaan dat we het nooit goed genoeg doen.

Het ontwikkelen van meer compassie voor jezelf draait om het opbrengen van begrip voor je eigen worstelingen, het accepteren dat lijden bij het leven hoort en het onderkennen van je negatieve gedachten en emoties zonder hierover te oordelen. Wanneer je eenmaal minder streng en milder bent over jezelf, zul je merken dat je ook meer compassie kunt opbrengen richting anderen.

3 tips om compassie voor jezelf te ontwikkelen

Ben jij vaak te hard voor jezelf? Heb je een negatief en kritisch stemmetje in je hoofd of zet je jezelf altijd opzij voor anderen? Probeer dan de volgende 3 tips om meer compassie voor jezelf te ontwikkelen:

1). Luister naar je interne processen

Je interne processen verklappen veel over hoe jij jezelf ziet en met jezelf omgaat. Heb je last van mentale en emotionele klachten zoals chronische stress, angst, burn-out of depressiviteit? Of protesteert je lichaam regelmatig met hoofdpijn, buikpijn, slapeloosheid of intense moeheid? Dan zijn dit signalen dat je over je eigen grenzen gaat en beter naar je interne processen moet luisteren.

2). Ontwikkel meer zelfliefde

Compassie en zelfliefde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelfliefde gaat om het herstellen van je innerlijke verbinding en van jezelf te leren houden zoals je bent. Wanneer je jezelf volledig accepteert, is het een stuk makkelijker om meer compassie voor jezelf te tonen. Cruciaal hiervoor is het doorbreken van de negatieve breinprogrammatie die je hierin vaak belemmert.

3). Toon compassie voor je brein

Het brein stuurt vrijwel alles aan; van wat je voelt en denkt tot hoe je handelt en reageert. Compassie voor jezelf begint daarom met het tonen van compassie voor je brein. Gun je brein de beste voeding (Brain Food), voldoende ontspanning, genoeg slaap en regelmatige beweging. Liever zijn voor jezelf begint met lief zijn voor je brein!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.