Vitamine K is een belangrijke vetoplosbare vitamine. Een tekort aan deze vitamine kan ontstaan bij een chronisch lage inname ervan uit voeding of supplementen. Symptomen hiervan zijn onder andere dat je snel blauwe plekken krijgt of veel bloed verliest bij menstruatie. In dit artikel lees je waar vitamine K goed voor is en hoe je een tekort voorkomt.

 

Waarom heb ik vitamine K nodig?

Vitamine K speelt een cruciale rol in het lichaam. De vitamine draagt onder meer bij aan een goed verloop van de bloedstolling, zodat bijvoorbeeld wondjes goed kunnen genezen. Ook reguleert vitamine K de neerslag van voldoende calcium in de botten, waarmee het een belangrijke rol speelt bij het behoud van sterke botten.

Vitamine K komt voor in twee vormen: K1 (fyllochinon) en K2 (menachinon). Hoewel beide vormen op een vergelijkbare manier werken, is vitamine K1 meer betrokken bij het bloedstollingsproces. Vitamine K2 daarentegen speelt een grotere rol bij de opname van mineralen in de botten. Ook verdwijnt vitamine K2 minder snel uit het lichaam dan K1.

 

Wat is een vitamine K-tekort precies?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine en wordt hierdoor opgeslagen in de lichaamsweefsels. Dit betekent dat je lichaam er een reservevoorraadje van heeft en je dus minder kans loopt op een tekort. Pas na langere tijd van onvoldoende inname (minder dan 70 microgram per dag voor volwassenen) zal er een tekort ontstaan.

 

In welke voeding zit vitamine K?

Je lichaam kan zelf geen vitamine K1 aanmaken en wordt slecht opgenomen via voeding. Hierdoor is het belangrijk om voldoende voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan deze vitamine. Vitamine K1 is met name rijkelijk aanwezig in groene groenten zoals boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli en andere Brain Foods.

Vitamine K2 komt met name voor in eieren, zuivel, vlees en gefermenteerde voeding zoals natto. Daarnaast kan het lichaam vitamine K2 zelf ook aanmaken via bacteriën in de dikke darm. Dit benadrukt het belang van een divers en gezond microbioom, dat naast K2 bijdraagt aan de productie van tal van andere nuttige stoffen.

 

Wat zijn de oorzaken van een vitamine K-tekort?

Een vitamine K-tekort kan na verloop van tijd met name ontstaan als je niet genoeg vitamine K binnenkrijgt uit je voeding. Ook bepaalde medicijnen zoals antibiotica kunnen op de lange termijn een tekort veroorzaken. Dit kan komen doordat antibiotica darmbacteriën doden en daarmee zorgen voor een verstoring van de balans in het microbioom (dysbiose).

 

Wat zijn de symptomen van een vitamine K-tekort?

Een vitamine K-tekort kan leiden tot verschillende klachten en symptomen:

  • Snel een bloedneus krijgen
  • Snel blauwe plekken krijgen
  • Snel bloedend tandvlees
  • Veel bloedverlies bij menstruatie
  • Bloed in de ontlasting
  • Zwakke botten
  • Bloedstolsels onder nagels
  • Wondjes die lang blijven nabloeden

 

Waarom vitamine K en D samen nemen?

Alleen vitamine K innemen is mogelijk niet voldoende om bovengenoemde symptomen te voorkomen. Vitamine K werkt namelijk samen met vitamine D om bepaalde gezondheidseffecten te bereiken. Zo reguleren vitamine D3 en K2 samen de calciumhuishouding en spelen ze samen een rol in de gezondheid van hart- en bloedvaten.

Uit onderzoek blijkt dat positieve gezondheidseffecten die worden geassocieerd met een goed niveau van vitamine K effect in het bloed, voornamelijk voorkomen bij mensen die ook een goed vitamine D-niveau hebben. Met andere woorden: een goede inname van deze beide vitamines is belangrijk om een optimaal gezondheidseffect te bereiken.

 

Een vitamine K-tekort voorkomen

De beste manier om een vitamine K-tekort te voorkomen is een gezond voedingspatroon met voldoende Brain Foods. Denk jij dat je te weinig vitamine K binnenkrijgt? Dan kan een vitamine K-supplement een goede aanvulling zijn. Zelf gebruik ik mijn supplement Vitamine K2/D3, waarin de synergetische voordelen van vitamine K en D worden gecombineerd.

 

 


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.