Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Dit zijn de voor- en nadelen van mediteren in het donker

Leestijd 3 minuten
Blogs

De tijd dat je op een zomermorgen de tuin in kon met een kop thee voor een vroege meditatiesessie is voorbij. De dagen zijn weer korter en dat betekent dat als je alleen voor of na je werk tijd hebt om te mediteren, dat vaak in het donker moet. Is dat een goed idee, of kun je beter in het licht mediteren?

We zetten de voor- en nadelen op een rij, en vooral: waar je op moet letten.

 

De voordelen van mediteren in het donker

Voor veel mensen, vooral mensen met een nachtritme, staat donkerte symbool voor rust en ontspanning. De ‘moetjes’ van de dag zijn niet meer belangrijk en de sfeer is kalmerend. Dit heeft uiteraard voordelen voor de meditatie:

  1. Er is minder afleiding: in het donker zijn er ten eerste visueel minder afleidingen, maar ook vaak in het hoofd. De dag is nog niet begonnen of komt ten einde, en het gebrek aan daglicht geeft dit signaal ook aan je brein. Hierdoor kun je beter ontspannen en kun je je dus makkelijker focussen op een meditatie.
  1. De atmosfeer is anders: donkerte brengt rust en kalmte met zich mee. Het is voor ons brein een tijd om te ontspannen en slapen, en dit voel je ook tijdens de meditatie. Er hangt een bepaalde rust om je heen in het donker. Dit is waarom veel creatieve mensen hun werk ook het liefst in de avond doen: het creatieve brein en dus het onderbewuste staat in het donker meer open. Dit helpt je om tijdens een meditatie in een diepere connectie met jezelf te komen.het creatieve brein en dus het onderbewuste staat in het donker meer open. Dit helpt je om tijdens een meditatie in een diepere connectie met jezelf te komen.
  1. Verscherping van zintuigen: als het zicht in het donker vermindert, gaan andere zintuigen automatisch op scherp. Dit kan leiden tot een verhoogd bewustzijn van geluiden, geuren en lichamelijke sensaties, wat je meditatie-ervaring kan verdiepen.

 

De nadelen van mediteren in het donker

Er zit eigenlijk maar een groot nadeel verbonden aan mediteren in het donker. Door de ontspannende en kalmerende sfeer zonder afleidingen kun je misschien wel dieper mediteren, maar daardoor val je ook sneller in slaap. En zodra je in slaap valt, is de meditatie voorbij. Want meditatie draait juist om een verhoogd bewustzijn en helderheid, terwijl je er tijdens het slapen niet meer bewust bij bent. Dat wil je dus voorkomen. Val je in het donker steeds in slaap tijdens de meditatie? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om wakker te blijven:

  1. Kies een actieve houding. Ga niet liggen, maar doe de meditatie zittend, met een rechte rug en de schouders naar achteren. Deze houding zorgt er ook voor dat je je ademhaling goed kunt verdiepen.
  2. Doe een geleide meditatie. Wanneer een stem tegen je praat om je door de meditatie heen te leiden, ben je ook actiever bezig en val je minder snel in slaap.
  3. Mediteer niet te lang. Een meditatie hoeft niet altijd een uur te duren. Soms is een korte meditatie ook voldoende, waardoor je minder de kans krijgt om in slaap te vallen.
  4. Doe een bewegende meditatie. Hoewel mediteren het beeld oproept van op een kussen zitten, kun je bewegend ook heel goed mediteren. Bijvoorbeeld door middel van yoga, of door een mindfulnesswandeling te doen.

 

Geleide meditaties

Wil jij aan de slag met meditatie, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Of mediteer je al langer, maar zoek je nieuwe geleide meditaties? Ga aan de slag met een van onze fijne meditatiepakketten, allemaal ingesproken door Charlotte Labee.