Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

De voordelen van een ochtendmeditatie (voor zonsopgang)

Leestijd 3 minuten
Blogs

De ochtend is zo’n magisch moment: de wereld ontwaakt langzaam en de dag ligt nog volledig open, vol mogelijkheden. Omarm deze energie door je dag te beginnen met een ochtendmeditatie. Het brengt niet alleen rust en kalmte, maar biedt ook tal van voordelen voor je fysieke, mentale en emotionele welzijn.

In dit artikel gaan we dieper in op deze voordelen en hoe je een ochtendmeditatie het beste in kunt zetten.

 

De voordelen van een ochtendmeditatie

Waarom is je dag beginnen met een meditatie nou zo fijn? We zetten de voordelen voor je op een rij.

 1. Innerlijke rust en sereniteit
  Mediteren voor zonsopgang geeft je de kans om in een rustige en stille omgeving te zitten, voordat de wereld om je heen ontwaakt. Dit geeft rust en een vredig gevoel, waardoor het makkelijker is om je over te geven aan de meditatie.
 2. Versterkte mindfulness
  Tijdens een meditatie richt je je aandacht volledig op het huidige moment. Dit versterkt je vermogen om mindfulness te beoefenen gedurende de rest van de dag, waardoor je beter in staat bent om te genieten van de kleine dingen en minder snel gestrest raakt.
 3. Stressvermindering
  Mediteren in de ochtend kan je helpen om je stressniveau te verminderen en meer veerkracht op te bouwen. Het geeft je de mentale ruimte om te reflecteren, prioriteiten te stellen en kalm te reageren op stressvolle situaties. Hoe meer je meditatie een gewoonte maakt, en dus iedere ochtend doet, hoe makkelijker het gedurende de dag zal worden om dat punt van rust in jezelf op te zoeken.
 4. Verbeterde concentratie
  Een ochtendmeditatie voor zonsopgang kan je geest scherp en gefocust maken. Dit verbetert je concentratievermogen gedurende de dag, wat vooral handig kan zijn bij taken die diepe aandacht vereisen.
 5. Creatieve inspiratie
  De rustige ochtenduren zijn vaak de meest creatieve. Mediteren voor zonsopgang kan je creativiteit stimuleren en nieuwe ideeën en inzichten naar boven brengen.
 6. Fysieke voordelen
  Ochtendmeditatie kan je helpen je lichaam en geest te verbinden, waardoor je je algehele gezondheid kunt verbeteren. Het kan je bloeddruk verlagen, je immuunsysteem versterken en je energiepeil verhogen.
 7. Zonsopgang als symbool
  De zonsopgang staat vaak symbool voor een nieuw begin, hoop en frisheid. Mediteren terwijl de zon opkomt, geeft dan ook een gevoel van inspiratie en motivatie om de dag met een schone lei te beginnen. Alle uitdagingen waar jij voor komt te staan, kun je met frisse energie tegemoet gaan.
 8. Donkerte voor rust en sereniteit
  Mediteren voor zonsopgang, dus in het donker, kan net dat beetje extra rust en sereniteit geven dat je nodig hebt om in diepe concentratie te komen.

 

Zo begin je met een ochtendmeditatie

 Zou jij de ochtendmeditatie als onderdeel van je routine willen inbouwen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zorg er ten eerste voor dat je een fijne plek hebt waar je in alle rust kunt mediteren. Je kunt dit beter niet in je bed doen, omdat je brein deze plek met slaap associeert, en niet met een hogere vorm van bewustzijn. Zorg er ook voor dat je goed plant: bepaal hoe lang de meditatie is die je wil doen en pas je schema hierop aan. Dat betekent dus ook de wekker iets eerder zetten (maar dat is het waard!). Als laatste kan het fijn zijn om na de meditatie nog even te bewegen, zodat je brein het signaal krijgt dat het wakker mag worden en je je energiek voelt om de dag te beginnen.


Geleide meditaties

Wil jij aan de slag met meditatie, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Of mediteer je al langer, maar zoek je nieuwe geleide meditaties? Ga aan de slag met een van onze fijne meditatiepakketten, allemaal ingesproken door Charlotte Labee.