Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Brain Balance in Denemarken: dit zijn de trends

Leestijd 3 minuten
Blog wereldreisBlogs

Tijdens mijn wereldreis leer ik veel over gezondheidsgewoontes in andere landen. Sommige van deze gewoontes zijn niet alleen beter voor ons eigen brein, maar ook voor de wereld om ons heen. In dit artikel bespreek ik hoe Brain Balance wordt toegepast in Denemarken, een land dat veel indruk op mij heeft gemaakt door de positieve en rustgevende energie.

Mentale gezondheid in Denemarken

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: ook in Denemarken is het op het gebied van Brain Balance niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Net als in andere Europese landen zijn mentale aandoeningen er onmiskenbaar in opkomst. En dat terwijl Denemarken volgens het World Happiness Report het op een na gelukkigste land ter wereld is…

Hoe valt deze ogenschijnlijke tegenstelling te verklaren? Hoewel Denemarken nog altijd uitstekend scoort op belangrijke maatstaven zoals vrijheid, levensverwachting, welvaart en sociale omgeving, neemt de mentale gezondheid van Denen af. Omdat deze trend zich ook in andere landen afspeelt, scoort Denemarken echter nog altijd relatief hoog op levensgeluk.

Meer bewustwording over mentale aandoeningen

Een opvallende trend in Denemarken is dat de mentale gezondheid afneemt bij met name kinderen en jongvolwassenen. Vooral angststoornissen, ADHD en andere breingerelateerde aandoeningen komen vaak voor. Een cultuur van stevig alcoholgebruik onder Deense jongeren draagt hier volgens onderzoekers aan in sterke mate aan bij.

Een positief punt is dat de Deense overheid al jarenlang veel geld uitgeeft om deze tendens te veranderen. Zo investeerde Denemarken in 2019 maar liefst 657 miljoen euro in de mentale gezondheid van inwoners. Sindsdien worden er meer aandoeningen gediagnosticeerd en is de bewustwording over dit onderwerp toegenomen.

Nieuwe voedingsrichtlijnen in Denemarken

De levensverwachting voor mensen met mentale aandoeningen ligt 15 tot 20 jaar lager dan gemiddeld. De Deense gezondheidsautoriteit Sundhedsstyrelsen heeft daarom een rapport uitgebracht met 37 aanbevelingen om de mentale gezondheid van Denen te verbeteren. De insteek is dat hiermee mentale aandoeningen al in een vroeg stadium worden voorkomen.

Een van de factoren die invloed heeft op het brein – en daarmee op mentale gezondheid – is voeding. In dat licht bezien is het gunstig dat de Deense overheid nieuwe voedingsrichtlijnen heeft uitgebracht die de Brain Balance bevorderen. Bovendien zijn deze richtlijnen niet alleen goed voor het menselijk brein, maar ook voor het klimaat.

Brain Foods: goed voor brein en klimaat

Toeval is het niet dat breinvriendelijke voeding vaak ook klimaatvriendelijke voeding is. Dit is immers de voeding waar het menselijk brein in een natuurlijke omgeving miljoenen jaren lang op is geëvolueerd. Met de nieuwe voedingsrichtlijnen hoopt Denemarken de huidige CO2-uitstoot van 3 ton per jaar met maar liefst 35% te reduceren.

Leuk om te zien is dat de aanbevelingen de nodige overeenkomsten vertonen met de voedingsadviezen die ik geef in onder andere mijn Brain Food-boek. Hieronder licht ik er een aantal uit:

  • Eet gevarieerd en niet te veel (of te vaak)
  • Eet meer (vezelrijke) groenten en fruit
  • Eet minder (bewerkt) vlees
  • Eet meer noten, bonen en zaden
  • Eet minder zoet en zout
  • Eet voldoende vette vis voor omega 3
  • Drink vooral water

Met andere woorden: eet meer natuurlijk voedsel en minder (fabrieksmatig) bewerkt voedsel. Hiermee lever je een positieve bijdrage aan je eigen Brain Balance, maar ook aan het milieu. Ik juich dit initiatief in Denemarken dan ook van harte toe, want ik gun de vriendelijke inwoners het behoud van hun Brain Balance en adembenemend mooie natuur!


© 2022 Brain Balance. Alle rechten voorbehouden