Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

6 gouden tips voor een ontspannen ochtendroutine tegen stress

Leestijd 3 minuten
BlogsGeen categorieInspiratie
6 gouden tips voor een ontspannen ochtendroutine

Overprikkeld en gestrest, dat zijn we in onze huidige maatschappij helaas maar al te vaak. Maar klachten als hersenmist, vermoeidheid, verminderde focus, een lager libido of een kort lontje zijn niet normaal en vaak de oorzaak van een overprikkeld brein.

Een makkelijke manier om een overprikkeld brein geen kans te geven, is door een Brain Balance ochtendroutine toe te passen. Want zeg nou zelf? Als je de dag gehaast begint, werkt dit opgejaagde gevoel de hele dag door. Begin in de ochtend rustig en ontspannen en heb hier de hele dag profijt van!

Ik deel graag mijn 6 gouden tips voor een ontspannen ochtendroutine:

1. Beweeg, bij voorkeur in de natuur
In de natuur geniet ik en komt zowel mijn brein als lichaam tot rust. Het groen, de vogels, dieren, zelfs de bladeren die vallen in de herfst… door te starten in de natuur, begin ik ontspannen en zonder prikkels aan mijn dag.

Beweging zoek ik ook in de natuur; je zult mij niet snel in de sportschool vinden. Iedere dag maak ik een flinke wandeling, drie keer in de week doe ik aan yoga en mediteren doe ik iedere dag. Ik geniet daarvan en merk dat het me zoveel balans brengt. De snelle wereld veranderen we niet, maar wel hoe jij daar als mens mee omgaat.

2. Prep je maaltijden (en supplementen)
Vaak willen we gezonde maaltijden eten maar schiet het er gedurende de (drukke) dag bij in. Door in de ochtend al je lunch en eventuele tussendoortjes klaar te maken, is de kans klein dat je naar ongezonde maaltijden en snacks grijpt. En dit is belangrijk, want het eten op jouw vork bepaalt hoe je brein, darmen, immuunsysteem en hormonen functioneren. Ook beïnvloedt voeding je energieniveau, hoe je stress en ontstekingen verwerkt en hoe je genen zich ontwikkelen en veranderen.

Ook je supplementen kun je in de ochtend alvast klaarleggen, bijvoorbeeld in een pillendoosje. Wanneer je ‘s ochtends al bewust bezig bent met je gezondheid en de juiste voedingsstoffen, heb je daar de hele dag profijt van.

3. Start je dag zonder telefoon
Ben jij je bewust van hoe laat tot hoe laat je telefoon deel uitmaakt van je leven? Veel mensen beginnen in de ochtend al om 06.00 uur met de eerste handeling van de dag: het aanzetten van de telefoon, het checken van het nieuws, WhatsApp en social media even doorlopen… Je start je dag dus meteen met een overkill aan data die je hersenen meteen moeten verwerken, je geeft ze direct een dopamine shot, waarna de hersenen direct aangeven: ik wil meer. Dopamine werkt namelijk verslavend.

Start het eerste uur van de dag zonder telefoon, geef je brein nog even rust en geniet van de rust, van het moment én van het relaxte gevoel de rest van je dag.

4. Schrijf in een journal
Journalen is één van de beste dingen die je kunt doen om overprikkeling te voorkomen en negatieve gewoonten te veranderen. Door iedere ochtend te schrijven over wat er in je omgaat, ontdek je welke zaken die dag jouw aandacht nodig hebben.

Een belangrijk kenmerk van een overprikkeld brein zijn negatieve gedachten en gepieker. Het opschrijven van deze gedachten en emoties helpt om ze op een rijtje te zetten en letterlijk uit je hoofd te zetten. Dit creëert rust, vermindert je stressniveau en maak je bewust van wat je moet veranderen.

5. Mediteer
Mediteren vermindert stress en angsten en er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat ontstekingen op celniveau verminderen door dagelijks te mediteren. Daarnaast verbetert mediteren je concentratie en geheugen, vergroot het je compassie, zorgt het voor een betere slaap én versterkt het je immuunsysteem. Door iedere ochtend te starten met een meditatie, wordt het één van je meest waardevolle gewoonten, geloof mij maar!

6. Zet een intentie voor de dag
Door ‘s ochtends een intentie te zetten voor de dag, ondersteun je je brein naar meer positiviteit, meer energie en minder overprikkeling. Het geeft houvast om elke dag vanuit rust en aandacht te beginnen. Voorbeelden van intenties zijn:

“Vandaag kies ik ervoor om alles met plezier te doen”

“Ik focus mij vandaag op dankbaarheid”

“Ik ben vandaag trots op mezelf en de mensen om me heen”