Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Zo beïnvloed jouw omgeving je gedrag (en zo ga je hier bewust mee om)

Leestijd 3 minuten
BlogsInspiratie
Zo beïnvloed jouw omgeving je gedrag (en zo ga je hier bewust mee om)

Hoewel we niet worden geboren als onbeschreven blad, worden we ook na onze geboorte nog gevormd door onze omgeving. Onze opvoeding, ervaringen, scholing: het programmeert ons brein en hiermee ons gedrag. Helaas kan dit ons ook in de weg zitten.

Begrijpen hoe en waarom onze omgeving ons gedrag beïnvloed helpt om je bewust te worden van waar jouw gedrag vandaan komt – en hoe je hier zelf weer invloed op kunt hebben.

Ontstaan van breinprogrammering

Alles wat we in ons leven zien, horen en ervaren wordt opgeslagen in ons brein. Hoe vaker bepaalde informatie langskomt, hoe meer deze verankerd wordt. In ons brein bevinden zich neurocellen die via neurale paden reizen. Hoe vaker een neuraal pad geactiveerd en bewandeld wordt, hoe sterker dit pad wordt, en hoe vaker de neurocellen hierover heen reizen. Deze sterke paden zijn voor ons brein de waarheid en noemen we een breinprogrammering. Dit klinkt natuurlijk een beetje abstract, dus laat ik het illustreren met een voorbeeld.

De snack programmering

Een simpele programmering die velen van ons hebben is ‘snacks zijn een lekkere beloning’. Groenten voelen als iets dat we ‘moeten’ eten, maar niet als iets waar we per se van genieten, maar snacks zijn lekker en gezellig. Hoe ontstaat deze programmering? Doordat we als kind vaak al beloond werden met een snoepje. ‘Als je nu lief en stil speelt, krijg je straks een snoepje’, is een welbekende opvoedtechniek uit onze jeugd. We zagen het voorbeeld overal om ons heen: snoep en koek waren leuk, kleurrijk, begeerlijk. Groente was voor volwassen mensen, vies, een ‘moetje’. Iedere keer als deze informatie langskwam, werd het neurale pad bewandeld en versterkt. Het werd een waarheid. Zodra we ons nu slecht voelen, of iets goed hebben gedaan, belonen we onszelf met een lekker stuk chocolade of een zak drop. Het is een automatisch reactie in gedrag waar ons brein op aanstuurt.

Automatisch gedrag

En dat is hoe ons gedrag gestuurd wordt. Hoe slechter we in ons vel zitten, hoe meer wij op onze automatische piloot leven. Bij stress, vermoeidheid, ziekte of overprikkeling gaat alle energie die we hebben daar naartoe, en gaat het brein besparen waar het kan door zoveel mogelijk in automatiseringen te vervallen. En dat zijn de sterkste neurale paden in ons brein, oftewel onze programmeringen. Dat betekent dat als wij veel negatieve programmeringen hebben ontwikkeld, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik moet liefde verdienen door te presteren’, ‘emoties tonen is zwak’, die negatief gedrag veroorzaken. Dit betekent ook dat dingen die voor ons als de onomstotelijke waarheid voelen, dit vaak helemaal niet zijn.

Hoe ga je hier bewust mee om?

Gelukkig zijn programmeringen niet onomkeerbaar. Je kunt oude programmeringen afbreken door steeds bewust een ander pad te kiezen, en zo nieuwe neurale paden te versterken. De paden die niet meer bewandeld wordt, verdwijnen uiteindelijk. Dit vraagt dus een stuk bewustzijn en aandacht vanuit jezelf, en vooral veel doorzettingsvermogen en herhaling bij het maken van andere keuzes. Het begint met jezelf afvragen waar jouw gedrag en gedachten vandaan komen. Dit kan al heel simpel zijn, zoals chagrijnig worden van de regen. Waarom vinden we de regen vervelend? Omdat het echt zo is, of omdat we opgroeien met het idee dat het zo is? Wat als we de regen met verwondering en openheid zouden ontvangen, als iets dan reinigt, verfrist, voedt? En dit keer op keer zouden oefenen? Hoe zou ons brein dan op de regen reageren?

Bevrijd jezelf van de kettingen

In principe zijn onze programmeringen gevangenissen waarin we onszelf vastzetten en die ons ervan weerhoudt andere mogelijkheden, paden en waarheden te zien. Hoe mooi zou het zijn als je je los kon maken van deze kettingen en met openheid naar de wereld en jezelf kon kijken? Als je erachter kwam dat bepaalde vooroordelen die je over jezelf en anderen hebt, helemaal niet waar zijn? Met deze vragen opent het bewustzijn, en daar begint de verandering. Vanaf hier is het bewust andere keuzes gaan maken – zodat jij jouw brein kunt herprogrammeren en oude belemmeringen achter je kunt laten:

Oude programmering > bewustzijn > aandacht > nieuwe informatie > herhaling > nieuwe programmering.