Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

7 signalen dat je toe bent aan verandering en groei

Leestijd 6 minuten
Blogs
7 signalen dat je toe bent aan verandering en groei

Voel je onrust, frustratie of fysieke klachten die uit het niets lijken te komen? Jouw onderbewuste weet heel goed wanneer de manier waarop je leeft je niet langer dient: luister naar de signalen en weet dat het tijd is voor verandering en groei.

 

Als je leert luisteren naar de signalen van je lichaam en geest, ontdek je dat ze een manier van communiceren hebben vaak voordat je zelf bewust bent van de situatie. Dit geldt ook voor wanneer het tijd is voor verandering en groei. Bepaalde terugkerende signalen kunnen erop wijzen dat het tijd is om andere keuzes te gaan maken. Om voor jezelf te kiezen. Om dingen los te laten en nieuwe dingen aan te grijpen. Als jouw lichaam heel duidelijk ‘nee’ tegen iets zegt, is het niet voor jou bestemd. Hoe meer je daarop durft te vertrouwen, hoe meer je mee kunt gaan in de natuurlijke flow van jouw leven. En als je de signalen blijft negeren, zal dit uiteindelijk meer pijn en frustratie opleveren. Dit zijn zeven signalen van jouw lichaam die je kunnen vertellen dat het tijd is voor iets nieuws:

Signalen dat je toe bent aan verandering

 1. Onrust en spanning: wanneer je je constant onrustig of gespannen voelt, zelfs zonder duidelijke reden, kan dit een teken zijn dat je lichaam en geest verlangen naar iets nieuws. Dit kan zich manifesteren als een knagend gevoel van ontevredenheid dat maar niet weg lijkt te gaan. Het lijkt alsof er iets ‘mist’. Veel mensen denken hierdoor dat ze grote veranderingen moeten inzetten (verhuizen, op reis gaan, een nieuwe baan zoeken) – maar dit is niet altijd het antwoord. Het kan heel goed zijn dat hetgeen dat ‘mist’ iets in jezelf is, dat je terug moet vinden. Bijvoorbeeld zelfliefde, passie, een zielsmissie of rust.
 2. Terugkerende uitdagingen: als je telkens dezelfde obstakels tegenkomt, kan dit een teken zijn dat je huidige manier van denken of handelen niet meer effectief is. Je kunt de problemen in je leven niet oplossen op dezelfde manier als dat je ze gecreëerd hebt. Blijven relaties of vriendschappen mislukken, blijf je terugvallen in ongezonde gewoontes, blijf je vastzitten in een cyclus van productiviteit en burn-out? Dan krijg je heel duidelijke signalen dat er ergens verandering nodig is.
 3. Groeiende frustratie: elke keer als een bepaalde situatie, emotie, gedrag of patroon terugkomt voel je frustratie. Sterker nog, de frustratie lijkt iedere keer te groeien. Dit is een teken dat jouw bewustzijn over dit patroon groeit. Het begint je op te vallen, en daarom ontstaat er frustratie. Op een gegeven moment wordt deze frustratie zo groot, dat hij groter wordt dan de pijn die het kost om te veranderen. Dat zal het keerpunt zijn.
 4. Verlies van passie en motivatie: wanneer activiteiten die ooit je passie waren nu voelen als een last, kan dit wijzen op een behoefte aan verandering. Het verliezen van motivatie is een signaal zijn dat je jezelf moet heroriënteren. Dit betekent niet dat je passies niet meer voor jou zijn, maar dat er iets in jezelf aan de hand is dat het plezier uit jouw activiteit haalt. Wat zou het kunnen zijn?
 5. Fysieke symptomen: hoofdpijn, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen – je lichaam spreekt luid en duidelijk wanneer er iets uit balans is in je leven. Het negeren van deze fysieke signalen kan leiden tot meer ernstige gezondheidsproblemen. Wil je lichaam je iets vertellen? Luister er dan naar.
 6. Eenzaamheid: ondanks omringd te zijn door mensen, voel je je alleen en onbegrepen. Het voelt alsof niemand je echt ziet voor wie jij bent en wat je nodig hebt – wellicht jijzelf niet eens. Ook dit is een schreeuw voor verandering van jouw geest. Je mist zelfliefde, verbinding en diepere connectie in je leven. Je neemt genoegen met minder en jijzelf en jouw omgeving geven je niet wat je nodig hebt.
 7. Weerstand: als je het gevoel hebt dat je ‘vastzit’ en niet beter kunt dan je nu doet, dan zit je misschien vast in je comfortzone. Het onbekende voelt eng, en de stap zetten naar verandering en groei is overweldigend. We blijven liever hangen in dat wat we kennen: dat voelt veilig. Je voelt dus weerstand bij verandering. Dat betekent niet dat het niet de juiste weg is. Soms moeten we over een grote drempel heen om te komen waar we horen te zijn.

En dan? Zo zet je de stap naar groei

Herken jij de signalen bij jezelf, of voel je op een andere manier dat het tijd voor jou is om een nieuw pad voor jezelf in te slaan? Ben je klaar met negatieve gedachten, jezelf opzijzetten voor anderen, werken in een baan waar je geen enkele passie voor voelt, omringd zijn door stad zonder toegang tot de natuur, eindeloos scrollen op social media, leven in afleidingen of als slaaf van je agenda? Waar jouw frustratie ook ligt, als hij er is, dan vertelt jouw geest je: ik wil anders. Ik MOET anders. Je bent het aan jezelf verplicht om daarnaar te luisteren, want het kan ook anders. Het is nooit te laat om te leven op een manier waarop jij vol energie, licht, liefde, verbinding en geluk om kunt gaan met iedere situatie. Maar hoe zet je de eerste stap?

 1. Zelfreflectie: neem de tijd om diep in jezelf te kijken en te onderzoeken wat je echt wilt in het leven. Een journal waarin je vragen beantwoord kan je hierbij helpen. Wat maakt je gelukkig? Waar ben je gepassioneerd over? Wat mis je op dit moment? Wees hier eerlijk in. Als het antwoord eng is, bijvoorbeeld ‘ik voel geen enkele connectie meer met mijn partner’, ook dan mag je dat opschrijven.
 2. Visualiseer de verandering: stel je voor hoe je zou willen dat jouw leven zou zijn. Hoe wil je je voelen? Hoe wil je met situaties omgaan? Wat doe je op een dag? Hoe duidelijker je dit voor jezelf hebt, hoe makkelijker jouw geest je in de juiste richting kunt sturen met de keuzes die je maakt.
 3. Stap uit je comfortzone: verandering komt alleen als jij de nodige stappen zet. Wees bereid om risico’s te nemen en nieuwe dingen uit te proberen. Groei vindt plaats wanneer je bereid bent om jezelf uit te dagen en nieuwe ervaringen te omarmen. Spreek jezelf uit, ga het gesprek aan met je familie, je collega’s, je vrienden.
 4. Durf los te laten: groei gaat altijd gepaard met verlies. Door te kiezen voor iets nieuws, verlies je het oude. Dit kan verdrietig en demotiverend voelen. Loslaten is een essentieel onderdeel van verandering. Omarm dit gevoel – het wordt alleen maar beter.
 5. Wees geduldig: verandering kost tijd en inspanning. Gewoontes, gedragingen en gedachten die we vaak inzetten zijn verankerd in ons brein als programmeringen. Door herhaaldelijk en bewust andere keuzes te maken, overschrijf je deze programmeringen en ga je de verandering stap voor stap merken.
 6. Zoek ondersteuning en hulp: verandering is spannend en overweldigend, en soms heb je geen idee wat de juiste keuzes voor je zijn. Het helpt dan enorm om ondersteuning van een professional te zoeken, of door je te omringen met mensen die begrijpen waar je doorheen gaat en je hierbij willen helpen.

Begin jouw reis naar verandering

Voel je dat het tijd is voor verandering, om meer uit het leven te halen dan je nu doet, en gun je het jezelf om te ontwikkelen en groeien? En wil jij ondersteuning van experts én een groep mensen die door dezelfde processen gaan als jij? Je kunt jouw reis naar verandering beginnen bij Level 1: Update Jouw Brein bij ons Brain Balance Instituut. Tijdens deze opleiding krijg je de kennis en tools om mogelijkheden te activeren zoals je brein die nooit eerder ervaren heeft. De acht lesdagen zijn verspreid over ongeveer negen maanden, en dat heeft een belangrijke reden: je krijgt niet alleen kennis en huiswerk, maar gaat na iedere les actief met de herprogrammering van je eigen brein aan de slag. Zo hoef je jouw proces dus niet alleen door te maken, maar krijg je begeleiding en handvaten. Zo voel, ervaar en leef je het verschil al tijdens de opleiding zelf. Lees hier meer over Level 1.