Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Wat doet lachgas met je zenuwstelsel?

Leestijd 3 minuten
Blogs

Het gebruik van lachgas wint onder steeds meer jongeren aan populariteit. Tot voor kort was het dan ook volledig legaal om het middel te bezitten en te gebruiken. Inmiddels wordt er steeds meer duidelijk over de bijwerkingen en serieuze gevolgen. Hieronder lees je wat lachgas is, wat het met je doet en waarom het gebruik ervan tot hersenschade kan leiden.

 

Wat is lachgas?

Lachgas is een zoet smakend gas met als werkzame stof di-stikstofmonoxide. Wat het in je lichaam doet is het volgende:

  • Het blokkeert de glutamaatreceptor in je brein. Glutamaat is een neurotransmitter die de post-synaptische zenuwcellen (neuronen) in de hersenen stimuleert. Ook speelt deze stof een rol in de synaptische plasticiteit, die belangrijk is voor je gemoedstoestand, geheugen en leervermogen.
  • Doordat de glutamaatreceptor geblokkeerd wordt, verandert je waarneming. Er treedt een sterk roeseffect op. Wat je hoort, ziet en voelt loopt in elkaar over. Hierdoor kun je een lachbui krijgen en hieraan ontleent lachgas zijn naam. Dit effect is echter vrij kort en duurt hooguit een paar minuten.

Waarvoor kun je lachgas gebruiken?

Lachgas wordt in patronen in de horeca gebruikt om slagroom mee te kloppen. In de geneeskunde is het een narcosemiddel, waar het gedoseerd wordt gebruikt bij onder meer bevallingen. In de autosport wordt het toegepast voor technische toepassingen.

 

Wat doet lachgas met je?

In de praktijk wordt lachgas steeds meer gebruikt door jongeren als recreatiedrug. Door lachgas voel je je high, lacherig, vrolijk en warm. Pijn wordt erdoor verdoofd, maar je kunt ook duizelig worden en een slap gevoel krijgen.

Hoe gevaarlijk is lachgas en wat zijn de bijwerkingen?

Lachgas is niet iets om licht over te doen. Dit middel communiceert namelijk met je zenuwstelsel. Zo hebben tientallen jongeren tussen 2018 en 2020 een gehele of gedeeltelijke dwarslaesie opgelopen door het gebruik van dit middel. Het gaat om zeker 64 mensen, maar vermoedelijk ligt dat aantal hoger. Een dwarslaesie is een onderbreking van het ruggenmerg, waardoor de zenuwbanen die door het ruggenmerg lopen afgekneld zijn. Omdat deze zenuwbanen afgekneld zijn, raken bepaalde lichaamsdelen verlamd. Mensen die een hoge dosis nemen lopen hier een groter risico op.

 

Hersenschade door lachgas

Het regelmatig gebruik van lachgas geeft ook een grote kans op een tekort aan vitamine B12. Een B12-tekort kan het ruggenmerg beschadigen en een (gedeeltelijke) dwarslaesie en zelfs hersenschade veroorzaken. Deze schade kan herstellen, maar ook blijvend zijn. Ook psychoses en epilepsie worden met lachgas in verband gebracht. Het hierop volgende revalidatietraject kan maanden tot wel jaren duren.

 

Veel lachgas gebruiken: wat zijn de gevolgen?

In korte tijd grote hoeveelheden lachgas gebruiken, kan verstrekkende gevolgen hebben. Sommige jongeren gebruiken zo’n 100 ballonnen per dag. Dit zijn echt de grootverbruikers. Zij lopen meer risico op dwarslaesies en zenuwschade. Maar ook bij gebruik van zo’n 10 ballonnen per dag over een langere periode of een korte periode van excessief gebruik, kan een verstoring optreden in de zenuwbanen die door het ruggenmerg lopen. Hierdoor kun je problemen krijgen met voelen en stabiliteit en last krijgen van tintelende vingers, handen, tenen of voeten. Dat komt omdat de zenuwbanen in de armen en benen kunnen worden aangetast. Ook voel je tijdens het gebruik van lachgas geen pijnprikkels, wat soms kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Denk hierbij aan brandwonden door de koude tankflessen waar het gas in zit.

 

Voorkom hersenschade of andere gevolgen door lachgas

Lachgas staat onder jongeren bekend als een onschuldig genotmiddel, maar de praktijk laat een heel ander beeld zien. Als je zenuwen eenmaal schade hebben opgelopen, herstelt dit zich heel moeilijk. Opgelopen klachten variëren van vervelende bijwerkingen tot zeer ernstige gevolgen zoals verlamming of zelfs hersenschade. De opgelopen klachten kunnen blijvend zijn. Het is dus echt belangrijk om hier niet te licht over te denken. Nu je weet wat lachgas is en wat het met je doet, zie je hopelijk genoeg redenen om het niet zelf recreatief te gaan gebruiken.