Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Waarom zelfliefde tijdens grauwe dagen extra belangrijk is

Leestijd 4 minuten
Blogs

Donkere, regenachtige dagen: het zijn de perfecte momenten voor het beoefenen van zelfliefde. Wij als mens worden ook beïnvloed door het ritme van de natuur en de verandering van de seizoenen, en dat kun je fysiek en mentaal merken. Het is daarom belangrijk om in deze periode extra goed voor jezelf te zorgen.

Maar zelfliefde, wat houdt dat eigenlijk in? En hoe pas je het toe?

 

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde betekent dat je jezelf waardeert, respecteert en vriendelijk bent voor jezelf, ongeacht je prestaties, productiviteit, uiterlijk of andere omstandigheden. Zelfliefde gaat hand in hand met zelfzorg, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Het is geen zelfliefde als je alleen goed voor jezelf zorgt door veel te bewegen en goed te eten, maar jezelf toch constant naar beneden praat. Zelfliefde is jezelf met vriendelijkheid, compassie, vertrouwen, begrip en geloof te behandelen.

Echter hebben veel van ons aangeleerde programmeringen die onze zelfliefde belemmeren. Zo’n programmering krijgen we bijvoorbeeld mee tijdens onze opvoeding of op school, maar kan ook overgenomen zijn van de genen van onze voorouders. Zo’n programmering kan zijn: ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik kan niks’ of ‘ik ben lelijk’. Wanneer er zo’n programmering in het brein zit, dan zal zelfliefde niet automatisch in je zitten. Je mag dan actief zelfliefde gaan beoefenen om de oude programmeringen te overschrijven: namelijk dat je wél goed genoeg bent en het waard bent om liefde te ontvangen, ongeacht de omstandigheden.

 

Waarom is zelfliefde in de herfst zo belangrijk?

Dat proces is natuurlijk iets van altijd, niet iets dat je alleen in de herfst doet. Toch hebben de grauwe herfstdagen en zelfliefde een extra connectie. Tijdens grauwe dagen zien we het leven al snel wat somberder in. Dit komt wederom door programmeringen (grauw en regen = slecht), maar ook doordat we minder vitamine D aanmaken uit zonlicht. Deze vitamine is essentieel voor de regulatie van ons humeur. Dan vinden we het moeilijker om met zachtheid en compassie naar onszelf te kijken.

Maar juist de herfst is zo’n fijne tijd om zelfliefde te beoefenen. Er komt daar weer extra ruimte voor omdat de onregelmatigheid van de zomer voorbij is. We kunnen een routine aangaan die goed voor ons voelt en waarbij we extra tijd inruimen voor aandacht voor onszelf. Hoe je dat doet, leggen we hieronder graag uit.

 

Hoe pas je zelfliefde toe tijdens grauwe dagen?

  1. Zelfliefde is zelfzor

In de herfst en winter is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, omdat kou en weinig daglicht veel energie kosten. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt, eet gezond voedsel en blijf actief. Beweging kan de aanmaak van endorfines stimuleren, wat je gelukkiger kan maken, zelfs op de donkerste dagen. Door jezelf te verwennen met warme baden, comfortabele dekens of je favoriete boek, geef je jezelf de zorg en aandacht die je verdient.

  1. Luister niet naar je kritische stem

Tijdens grauwe dagen kan het gemakkelijk zijn om jezelf te bekritiseren. Misschien voel je je minder productief of heb je minder energie dan normaal. Zelfliefde houdt in dat je deze dagen omarmt zonder jezelf te veroordelen. Iedereen heeft wel eens mindere dagen. Het accepteren van je eigen imperfectie is een teken van zelfliefde en kan je helpen om met mildheid naar jezelf te kijken, zelfs wanneer de wereld er grijs uitziet.

  1. Zoek de connectie op

Zelfliefde gaat niet alleen over zelfzorg, maar ook over het aangaan van sociale verbindingen wanneer je daar behoefte aan hebt. Zoek steun bij vrienden en familie, zelfs als je liever binnenblijft. Het delen van momenten en het praten over je gevoelens met anderen kan je humeur opfleuren en je eraan herinneren dat je geliefd en gewaardeerd wordt.

  1. Plan momenten voor jezelf

Als jij jouw eigen tijd niet waard bent, wie is het dan wel waard? Plan vanaf nu echt tijd in die je met jezelf doorbrengt en waarin je actief zelfliefde beoefent. Ga deze afspraak met jezelf aan en verbreek deze ook nooit: zo toon je jezelf respect. Verbreek je een afspraak wel, dan geef je jezelf het signaal dat jij het niet waard bent om een afspraak na te komen. Niet doen dus! Kies bijvoorbeeld voor een avond in de week die jij gebruikt als tijd voor jezelf. In deze tijd kun je aan meditatie doen, sporten, yoga, schrijven en reflecteren, een bad nemen, een massage inplannen, enzovoorts. Wat jij op dat moment dan ook nodig hebt.

  1. Zet het op papier

Als zelfliefde niet van nature tot je komt, dan is het iets waar je actief mee aan de slag mag. Het kan hierbij helpen om dingen op papier te zetten. Maak een lijst met dingen die jij leuk vindt aan jezelf. Denk hierbij ook aan eigenschappen die echt bij joú horen en die niets met anderen te maken hebben. Lees dit lijstje regelmatig terug en voel daarbij de trots en liefde voor jezelf. Ook kan het helpen om een lijstje met energiegevers en energienemers te maken. Wat geeft jou energie, waar laad je van op? En wat kost jou juist energie? Maak de balans op: heb jij genoeg energiegevers in jouw week? Zo niet, tijd om daar iets aan te doen.

 

‘Ik ben het waard’-challenge

Kun je wel wat ondersteuning bij jouw eerste stappen naar zelfliefde gebruiken? Neem dan gratis deel aan de tiendaagse ‘Ik ben het waard’-challenge. Want jij bent het waard om gelukkig te zijn, liefde te geven en ontvangen, je dromen te volgen, diepe vriendschappen te ontwikkelen en voor jou te leven. Zodra je dit ook gaat voelen en ervaren, weet je dat je impact kunt maken en alles kunt realiseren wat je zou willen. Als je je inschrijft voor de challenge, krijg je tien dagen lang een video van Charlotte in jouw inbox, inclusief journal pages en poster om te downloaden ter ondersteuning.