Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Waarom Prikkelbaar Darmsyndroom geen diagnose is maar een symptoom

Leestijd 4 minuten
Blogs

Had jij jarenlang onverklaarbare darmklachten, tot je maar eens naar de huisarts ging en daar de conclusie was dat je last had van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS)? Opgelucht kon je ademhalen, eindelijk wist je de oorzaak! Maar helaas zit het iets gecompliceerder dan dat. PDS is namelijk helemaal geen accurate of behulpzame diagnose.

Hoe dat zit, leg ik je uit in deze blog. Mocht je meer over dit onderwerp willen weten, beluister dan deze podcastaflevering [link] die ik opnam vanuit het heerlijke Diani Beach in Kenia. Hier ga ik uitgebreider in op het onderwerp darmen, voeding en het brein.

 

PDS is een symptoom, geen oorzaak

Tegenwoordig krijgen veel mensen bij de huisarts te horen dat ze PDS hebben als zij last hebben van darmklachten. Maar Prikkelbaar Darmsyndroom is geen diagnose: het is een verzamelnaam van symptomen waar je last van kunt krijgen als er disbalans in de darmen ontstaan is. Het microbioom bevat een enorme hoeveelheid aan bacteriën. Deze zijn de basis van je gezondheid óf je ongezondheid. Ziektes, disbalans, ontstekingen, die worden in het microbioom geactiveerd, tot stand gebracht of in stand gehouden. De bacteriën in de darmen zijn dus de oorzaak van het probleem, en PDS is het eventuele gevolg. Maar met deze ‘diagnose’ heb je meteen een stempel te pakken, en denk je dus al snel: oh, ik moet dus met deze klachten leren leven, want ze horen bij mij.

 

Oorzaak van de disbalans

Maar dit is niet de waarheid. PDS is simpelweg een duiding voor iets waar in de reguliere geneeskunde geen oplossing voor is. Maar die oplossing bestaat wel. En dit is geen simpele, snelle oplossing in de vorm van medicijnen, nee: je moet inzicht krijgen in wat zich er in jouw darmen afspeelt. Ons microbioom heeft zich in de afgelopen miljoenen jaren ontwikkeld. Maar tegenwoordig staat het voor een grote uitdaging. De moderne wereld heeft voor bacteriën in ons lichaam zoveel veranderd.

Wat verstoort de processen van jouw darmen? Welke overgroei aan bacteriën is er nu actief in je darmen? Er is een grote kans dat de oorzaak hiervan voeding is, maar het kan ook stress zijn, of de toxische belasting van jouw microbioom in zijn geheel. Toxinen zijn gifstoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen via bewerkte voeding, schoonmaakmiddelen, make-up maar ook luchtvervuiling. Die verstoren de darmen flink.

 

Je hebt zelf invloed

PDS is dus ook niet iets wat ‘in de familie zit’. Wat wel zo kan zijn, is dat je een microbioom in disbalans hebt overgenomen van jouw voorouders. Deze werkt namelijk van generatie op generatie door. Maar het darmmicrobioom past zich aan zijn omgeving aan, dus ook dan kun je zelf impact hebben op de gezondheid van je darmen. Dus zelfs al heb je vanaf je geboorte al last van je darmen, dan is dat niet jouw lot om daar voor de rest van je leven last van te hebben. Epigenetica (de invloed van onze lifestylekeuzes) kan vele malen sterker zijn dan genetica (ons DNA).

Epigenetische factoren zijn dus ontzettend belangrijk in hoe jouw darm functioneert. De keuzes die jij maakt, maar ook de omgeving waarin jij je bevindt, bepalen allemaal hoe gezond jouw microbioom is. Ongezonde voedingskeuzes zijn een grote factor in het ontstaan van disbalans. Maar zelfs als je heel gezond eet, dan kan het zijn dat een bepaalde voedingsstof (hoe gezond ook) een reactie teweegbrengt in jouw darmen. Een bepaalde bacteriesoort wordt dan te dominant, waardoor er disbalans ontstaat. Dit kunnen zelfs de goede bacteriën zijn – ook daar mag je er niet te veel van hebben. Het kan dus dat jij heel gezond iedere dag een glas selderijsap drinkt, maar dat jouw bacteriën daar helemaal niet goed op reageren. Dan ontstaat er disbalans en krijg je klachten, terwijl je goed bezig denkt te zijn. Het is bij darmklachten dus heel belangrijk om inzicht te krijgen in jouw darmen en waar de disbalans zich in bevindt.

 

Krijg inzicht in jouw darmen

Hoe krijg je dit inzicht? Je kunt dit het beste doen door een darmtest te doen. Daar kun je zien welke bacteriën te dominant zijn en wordt er samen met een therapeut een plan gemaakt welke voedingsmiddelen je meer en minder nodig hebt om de balans te herstellen. Als het voedingspatroon wordt aangepast is er vaak al binnen een aantal weken verschil te merken: fysiek, maar ook mentaal. Want darmklachten staan sterk in verbinding met de mentale gezondheid. Daar is inmiddels ook veel wetenschappelijk bewijs voor: disbalans in de darmen kan leiden tot depressie, stress, burn-out en meer. Loop dus niet te lang met deze klachten rond, door zomaar te accepteren dat je PDS hebt, maar weet dat er iets aan te doen is.