Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Waar is collageen goed voor?

Leestijd 2 minuten
Blogs

Ouder worden we allemaal, maar dat betekent niet dat we daar altijd blij mee zijn. Als we de eerste rimpels zien verschijnen slaat de paniek al toe. Wanneer onze huid zichtbaar veroudert heeft dit te maken met collageen. Wat de functies zijn van collageen en hoe een supplement kan helpen leggen we in dit artikel aan je uit!

Functies van collageen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Het is nodig om weefsels zoals botten, huid, spieren, pezen en kraakbeen te verbinden. Volgens onderzoek draagt collageen bij aan de kracht & veerkrachtigheid van weefsels.

Zo bestaat collageen voor 60% uit kraakbeen, bedoeld om de botten te beschermen. In een ander onderzoek werd zelfs aangetoond dat collageen verbetering kan geven bij artrose.

Tevens wordt collageen door veel mensen gebruikt voor een gezonde huid. Uit studies blijkt dan ook dat collageen onder andere de elasticiteit van de huid verbetert.

Heb ik een tekort?

Wanneer we ouder worden neemt de collageenproductie in ons lichaam af, dit begint op ongeveer 25-jarige leeftijd. Ook roken, slaapgebrek, weinig lichaamsbeweging en overmatig alcoholgebruik zijn factoren die de collageenproductie afremmen.

Je merkt dit onder andere aan het ontstaan van rimpels en het verzwakken van de huid. Collageen in de diepe huidlagen verandert namelijk van een strak geheel in een wirwar van vezels.

Voeding & leefstijl

Gezonde voeding is áltijd de basis. Het is de brandstof die je lijf in zijn drukke bestaan hard nodig heeft. Collageen is een eiwit dat door het lichaam wordt ingezet waar het hardst nodig is. Als je kampt met veel tekorten zul je van voeding met collageen dus niet altijd de vruchten plukken. Wél zijn er verschillende voedingsmiddelen die veel collageen bevatten.

We vinden collageen voornamelijk terug in dierlijke voeding. Voor de vegetariërs onder ons én ten aanzien van het klimaat is dit dus geen goed nieuws. Een populair én uitermate gezond voedingsmiddel rijk aan collageen is botbouillon. Ook bij dieren is collageen namelijk terug te vinden in botten.