Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Stop met jezelf wegcijferen voor anderen

Leestijd 3 minuten
Blogs

Ben jij ook zo’n ster in jezelf wegcijferen voor een ander? Altijd maar voor iedereen klaarstaan, overal ‘ja’ op zeggen, weinig tijd voor jezelf maken… Het is misschien wel het meest voorkomende probleem dat we langs horen komen in consulten.

Waarom geven we toch zoveel weg van onszelf aan anderen? Waarom hebben zoveel mensen, en vooral vrouwen, hier zo’n last van? Dit komt door de programmeringen die in ons onderbewuste verankerd zitten. Vooral de programmering ‘ik ben niet goed genoeg’ is ontzettend sterk. Wanneer we ons niet goed genoeg voelen, dan geloven we ergens dat we geen liefde waard zijn simpelweg om wie we zijn. Hierdoor vinden we het onszelf dus niet waard om onszelf op nummer één te zetten. Maar we gaan ook voorwaarden aan liefde hangen. ‘Als ik altijd maar voor deze persoon klaarsta, dan vinden ze me vast leuk en aardig. Als ik overal ja op zeg, dan hoor ik erbij.’ Dit gebeurt allemaal in ons onderbewuste, zonder dat we het zelf doorhebben.

De ‘ik ben niet goed genoeg’ programmering

Zo’n programmering kan op verschillende manieren ontstaan zijn. Misschien kon jij vroeger minder goed leren dan je broers of zussen, en is dit een programmering geworden in het brein. Misschien werd je op school gepest of vonden de docenten je te druk. Maar het kan ook een stukje generational trauma zijn dat aan je is doorgegeven. Met name bij vrouwen komt dit veel voor: vrouwen waren eeuwenlang ondergeschikt aan de man en moesten zich altijd aanpassen en wegcijferen. Dit sijpelt door in onze cellen, gewoontes en gedachten. We houden ons als mensen vast aan wat ‘gewoon’ en vertrouwd is, en hebben moeite met zien hoe het anders kan. Dit kost immers veel tijd, energie en bewuste aandacht.

Ook ik keek vroeger op die manier naar mezelf. Ik paste me aan, wilde voor iedereen mijn beste versie zijn. Hierdoor vergat ik wat ik zelf eigenlijk nodig had. Ik vond het mezelf niet waard om aandacht aan mezelf te schenken, om mijn problemen te delen, om open en eerlijk te zijn. Want dat kon tot afwijzing leiden! Dat maakte dat ik voornamelijk in de aanpassing zat en mezelf stukje voor stukje kwijtraakte. Ik vond dat ik die toffe baan niet waard was, dat ik niet knap genoeg was, niet slim genoeg was. Laat staan dat ik het mezelf waard vond om mijn droomleven te leven.

Word het middelpunt van jouw leven

Zo lang jij jezelf blijft wegcijferen voor een ander en jezelf niet op nummer één zet, zal jij nooit de persoon worden die je wil zijn. En dan kun je dus ook niet de persoon zijn die anderen eigenlijk nodig hebben. Want uit een leeg kopje kun je niet geven. Jezelf wel op nummer één zetten start bij werken aan jezelf, met jezelf, en écht geloven dat jij het waard bent. Dit kan onder andere door het lezen van mijn boek “Jouw Krachtige Brein“, of wellicht ga je graag aan de slag met één van mijn coaches bij Brain Balance Instituut. Start vandaag nog en wordt het middelpunt van jouw leven.