Charlotte Labee

14 t/m 18 juni Brain Energy Retreat

Schermtijd verminderen: hoe doe je dat?

Schermtijd verminderen: hoe doe je dat?

Als er iets is waar ons brein niet op gebouwd is, is het wel de constante stroom van informatie die we tegenwoordig binnenkrijgen via onze telefoons. Die zorgt voor stress, onrust en overprikkeling. Geen slecht idee om je schermtijd te verminderen, dus.

Wat doen de prikkels van onze telefoons met ons brein? Wat zijn de gevolgen? En hoe kunnen we onszelf ertegen weren? Ik leg het je uit in dit artikel.

 

De prikkels van je telefoon

Ons brein zoekt vanuit schaarste naar vervulling van zijn interne processen. Vroeger was alles schaars en was het dus een beetje ‘pakken wat je pakken kan’. Het was immers in het voordeel van je gezondheid als jouw brein altijd gericht was op meer. Tegenwoordig hebben we alles in overvloed, maar ons brein staat nog steeds in schaarste-stand. Het wil alles meekrijgen, maar er is té veel. Vooral wanneer we het over prikkels hebben. Hierdoor zijn we steeds compleet overweldigd, voelen we ons gejaagd en onrustig. De prikkels van jouw telefoon zijn enorm verleidelijk, want jouw brein wil er constant meer van.

Apps spelen hier slim op in: die maken het geheel nog verslavender door te werken met notificaties, likes, reacties en eindeloos scrollen. Hoe meer tijd jij immers op een app doorbrengt, hoe meer die app aan jou verdient. Ze zijn daarom zo ontworpen om het brein maximaal te prikkelen en verslavend gedrag in de hand te werken.

 

Effecten van onze telefoon op het brein

Maar wat gebeurt er dan precies in het brein wanneer we zo vaak op onze telefoon zitten?

 1. De prikkels van je telefoon werken verslavend. Ieder berichtje, iedere like en iedere video die je kijkt maken dopamine vrij in je brein (het beloningshormoon), waardoor je alleen maar meer wil en dus uren op je telefoon spendeert.
 2. De wereld van social media geeft je een vertekend beeld van het echte leven. Alles dat je herhaalt, gaat je brein geloven. Hoewel je misschien wel ‘weet’ dat die perfecte plaatjes die je online ziet niet echt zijn, is het voor jouw brein bijna onmogelijk om niet te gaan vergelijken. Dit heeft onzekerheid, ontevredenheid, stress of zelfs depressie als gevolg.
 3. Je telefoon trekt je constant uit het hier en nu, je bent constant ergens anders. Rust vind je enkel door volledig in het hier en nu te leven.
 4. Je telefoon is slecht voor je nachtrust. Je telefoonscherm straalt namelijk blauw licht uit, wat je biologische ritme in de war brengt. Stel jezelf bloot aan blauw licht (van de zon) in de ochtend, en vermijd het (schermen) in de avond.
 5. Op je telefoon scrollen voelt als ontspanning, maar is voor jouw brein keihard werken. Er is een overdaad aan beeld en geluid, maar ook aan emoties, ideeën en meer. Al die prikkels moet jouw brein verwerken en dit zorgt ervoor dat je juist meer vermoeid raakt van je telefoon.
 6. Social media heeft niet alleen mentaal effect, het verandert letterlijk jouw brein in zo’n mate dat het zichtbaar is op scans, blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken. Dit verschil zie je met name in de anterior cingulate. Dit breindeel heeft een verbinding met zowel het limbisch systeem (gevoel en emotie) als de prefrontale cortex (prikkelverwerking en planning). Je gevoelens, emoties, prikkelverwerking raken allemaal uit balans en je verliest de verbinding met jezelf.

Schermtijd verminderen

Dit klinkt allemaal niet best. Maar gelukkig heb je de mate waarin je telefoon invloed op jouw brein zelf in de hand. Hoe bewuster jij je van je telefoongebruik wordt, hoe makkelijker het zal worden om tegen die natuurlijke neiging van jouw brein in te gaan om jezelf bloot te stellen aan prikkels. Die bewustwording kun je inzetten door met de onderstaande tips jouw schermtijd zoveel mogelijk te verminderen.

 1. Volg minder of het liefst helemaal geen nieuws meer. Op die manier komt er vaak veel negativiteit binnen over dingen waar je zelf niets aan kunt veranderen. Dit gevoel van onmacht geeft stress. Gooi daarom die nieuwsapps van je telefoon. En als je toch op de hoogte wil blijven, kies dan bewuste momenten (ga desnoods voor een papieren krant).
 2. Lees en bekijk alleen dingen die passen bij de manier waarop jij in het leven wil staan. Wil je minder kopen en bewuster omgaan met fast fashion? Dan kun je beter geen YouTube video’s over kleding kijken en al die shopping apps van je telefoon gooien.
 3. Beperk je social media-gebruik tot maximaal een uur per dag. Je kunt dit ook verdelen over drie tijdsvakken van twintig minuten. Zet desnoods een timer aan op je telefoon.
 4. Plan dagen in waarop je je telefoon helemaal laat voor wat het is. Laat hem zoveel mogelijk thuis wanneer je op pad gaat. Vind je dit spannend, kun je altijd nog een goedkope prepaid-telefoon kopen zonder internet waar mensen je wel op kunnen bellen.
 5. Ontvolg mensen op social media die voor jou geen toegevoegde waarde bieden. Mensen waar je onzeker van wordt, mensen die niet echt iets delen waar je blij van wordt, mensen die veel negatieve berichten delen. Vraag jezelf af: ‘wat haal ik eruit dat ik deze persoon volg?’
 6. Zie je ontspanningsmomenten ook echt als ontspanning en gebruik je telefoon in deze tijd niet. Gun je prefrontale cortex rust en geef het geen nieuwe prikkels, maar geef het juist de kans om te herstellen van prikkels. Die doe je door middel van een wandeling in de natuur, meditatie, beweging, yoga of je gedachten opschrijven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!