Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Mindful eten: wat brengt het je en hoe doe je dat?

Leestijd 4 minuten
Blogs
Mindful eten: wat brengt het je en hoe doe je dat?

Heb je wel eens geprobeerd om mindful te eten? Dit is een mindfulness praktijk die zich richt op het verhogen van aandacht en bewustzijn rondom het voedsel dat je eet, je lichaam en je eetgewoonten. Dit kan je relatie tot voeding op een positieve manier veranderen.

Hoewel het in het begin misschien een beetje onwennig voelt, is het echt het proberen waard.

De voordelen van mindful eten

Mindful eten is fijn om een aantal verschillende redenen. Ten eerste leer je door met aandacht en bewustzijn te eten beter naar je lichaam luisteren. Je herkent signalen als honger, verzadiging en smaakvoorkeuren een stuk beter, waardoor je niet gedachteloos je bord leegeet zonder te voelen of je daar eigenlijk wel behoefte aan hebt. Door dit bewustzijn ontwikkel je gezondere eetgewoonten, omdat je niet meer eet op de automatische piloot en dus beter weet wat en hoe veel je eet.

Je geniet door mindful eten ook meer van voedsel. Je neemt de tijd om te proeven en te ervaren, in plaats van hap-slik-weg te eten. Vooral als je met afleiding eet, bijvoorbeeld door voor de televisie te eten, vergeet je vaak te proeven. Door mindful te eten haal je veel meer voldoening uit je maaltijden en ga je ook meer van eten genieten van eten als ritueel. Dit kan zorgen voor een gezondere relatie tot voeding, bijvoorbeeld als je last hebt van emotie-eten.

Mindful eten: hoe doe je dat?

Allemaal leuk en aardig, maar wat houdt dat dan precies in, mindful eten? Het komt erop neer dat je zonder afleidingen met je voedsel bezig bent en met aandacht en bewustzijn het voedsel ervaart en eet. Hier zijn een aantal tips om in te zetten tijdens het eten voor een meer mindful moment:

 1. Eet langzaam: neem de tijd om van elke hap te genieten en kauw je voedsel goed. Zo merk je ook beter op wanneer je verzadigd bent.
 2. Elimineer afleidingen: eet zonder afleidingen zoals televisie, computer of telefoon, zodat je je volledig kunt concentreren op het eten.
 3. Wees je bewust van je zintuigen: let op de smaak, geur, textuur en kleur van je voedsel terwijl je eet. Neem hier in het begin echt goed de tijd voor: ruik aan de ingrediënten, verwonder je over hoe het eten eruitziet, kijk er met een frisse blik naar, alsof je alles voor het eerst ziet, ruikt en proeft. Hoe ervaar je de smaken nu?
 4. Luister naar je lichaam: stop met eten als je je verzadigd voelt en respecteer de signalen van honger en verzadiging van je lichaam. Hoe vaker je mindful eten oefent, hoe beter je ook de verschillen leert kennen tussen honger en lekkere trek.
 5. Vermijd oordelen: wees niet te streng voor jezelf als je een keer niet mindful eet. Het gaat om bewustwording en oefening.
 6. Sta stil bij de herkomst van je voedsel: denk na over waar je voedsel vandaan komt en hoe het tot bij jou is gekomen.

 

Mindful eten: 4 oefeningen

Er zijn ook specifieke oefeningen waar je mee aan de slag kunt wat betreft mindful eten, om jezelf een eerste zetje te geven om dit als routine in te bouwen. Kijk eens of jij een of meerdere oefeningen kunt proberen deze week. Deze zijn overigens ook heel leuk om te proberen met kinderen:

 1. De langzame hap
  Neem een ​​kleine hap van je maaltijd en kauw het heel langzaam, waarbij je je volledig bewust bent van elke beweging van je kaken en de smaken die vrijkomen. Neem de tijd om het voedsel volledig te proeven voordat je doorslikt.
 2. De stiltetijd
  Eet een stiltemaaltijd, waarbij je alle afleidingen uitschakelt, zoals televisie, telefoon of computer, en ook niet met eventuele gezinsleden spreekt. Eet in volledige stilte en concentreer je op het voedsel voor je. Neem pauzes tussen de happen om je bewust te worden van hoe je je voelt en hoe vol je bent.
 3. De vijf zintuigen
  Breng bewust aandacht naar elk van je zintuigen tijdens het eten. Merk de kleuren en texturen van je eten op met je zicht. Luister naar de geluiden van het eten terwijl je het kauwt. Ruik de aroma’s van het voedsel voordat je het eet. Proef de smaken en texturen met je tong. En voel ten slotte de sensaties van het voedsel terwijl je het doorslikt. Dit is principe de rozijnoefening, maar dan voor een volledige maaltijd.
 4. De dankbaarheidsoefening
  Voordat je begint te eten, neem even de tijd om dankbaarheid te uiten voor het voedsel dat voor je ligt. Denk aan de mensen die hebben bijgedragen aan het maken en distribueren van het voedsel, en aan de vele stappen die hebben plaatsgevonden voordat het op je bord belandde. Oefen bewustzijn uit over het feit dat eten niet vanzelfsprekend is. Dankbaarheid is een emotie op hoge energie en heeft daarom veel voordelen – mentaal en fysiek.