Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Kans op burn-out neemt in het najaar toe: zo kun je dit voorkomen

Leestijd 3 minuten
Blogs

Het najaar brengt veel gezelligheid en leuke dingen met zich mee, maar helaas ook iets anders: een verhoogd risico op burn-out. De cijfers liegen er niet om en vooral in deze periode van het jaar is het extra belangrijk om op te letten.

Recente cijfers over burn-out gevallen in Nederland zijn zorgwekkend. Volgens onderzoeksinstituut TNO heeft op dit moment bijna 1 op de 6 werknemers last van burn-outklachten. In het afgelopen jaar kregen maar liefst 1,6 miljoen mensen te maken met burn-outklachten. Dat is een stijging van 300.000 mensen ten opzichte van het jaar daarvoor, en deze zorgwekkende trend blijft doorzetten.

Burn-out risico hoger in het najaar

Hoge werkdruk, sociale en maatschappelijke onzekerheid, en de steeds maar groeiende hoeveelheid digitale prikkels spelen een belangrijk rol in deze stijging. In het najaar komen daar echter nog andere elementen bij die het welzijn verder ondermijnen:

 • Donkere dagen: minder daglicht in het najaar leidt tot vitamine D tekorten, en dit kan de stemming beïnvloeden en bijdragen aan vermoeidheid en somberheid.
 • Decemberstress: de drukte rondom de feestdagen, inclusief cadeau-inkopen, sociale verplichtingen en familiebijeenkomsten zijn voor veel mensen overweldigend en geven veel stress (bovenop de bestaande chronische stressklachten waar veel mensen mee rondlopen).
 • Gebrek aan voedingsstoffen: het veranderende seizoen kan invloed hebben op onze voedingsgewoonten, waardoor we tekorten opbouwen en onze hersenen vatbaarder zijn voor burn-out en andere vermoeidheidsklachten.
 • Weinig beweging: in de winter gaan we minder snel op pad om lekker te wandelen of sporten. Het is vroeg donker, het is koud, en dan zitten we liever met een dekentje op de bank. Helaas slaat stress zich op in het lichaam en als we niet genoeg bewegen, stapelt die stress zich alleen maar verder op, wat uiteindelijk tot burn-out leidt.

Signalen van een burn-out herkennen

Het is belangrijk om de signalen van een burn-out op tijd te herkennen. Deze kunnen variëren van fysieke symptomen zoals vermoeidheid en slaapproblemen tot emotionele tekenen zoals prikkelbaarheid en een verminderd gevoel van eigenwaarde. Ook mentale signalen, zoals een verminderde concentratie en besluiteloosheid zijn een teken van een dreigende burn-out. Hier vind je meer over het herkennen van burn-out klachten.

Voorkom een burn-out

In het najaar is het dus extra belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke stressfactoren en de dreiging van een burn-out serieus te nemen. Door goed voor jezelf te zorgen en op tijd de juiste maatregelen te nemen kun je het risico flink verminderen. Zou je hier meer over willen leren, dan kun je eens kijken bij de eerstvolgende Burn-out Boost van ons Brain Balance Instituut. Heb je last van klachten en heb je hier begeleiding bij nodig? Dan kun je ook bij ons terecht voor een 1-op-1 consult of traject. In het kort, hier zijn een aantal maatregelen die je in het najaar kunt nemen om het risico op een burn-out te verkleinen:

 1. Zelfzorg prioriteit geven
  Maak genoeg tijd voor ontspanning en activiteiten die je energie geven. Dit kan variëren van wandelen in de natuur tot het beoefenen van meditatie. Het kan helpen om twee lijstjes te maken met ‘energiegevers’ (wandelen, slapen) en ‘energienemers’ (telefoon, suiker) en extra aandacht besteden aan het behouden van balans tussen de twee.
 2. Grenzen stellen
  Leer ‘nee’ zeggen en stel duidelijke grenzen, vooral tijdens drukke periodes zoals Sinterklaas en kerstmis.
 3. Balans in werk en privé
  We zetten zonder moeite onze agenda vol met werkverplichtingen, maar zet er vanaf nu ook bewust privémomenten voor jezelf in. Maak afspraken met jezelf die je niet mag verbreken. Gebruik deze tijd voor zelfzorg, ontspanning en dingen doen waar je blij van wordt en energie van krijgt.
 4. Gezonde levensstijl
  Je voedingsstofbehoefte verandert voortdurend. Ook in het najaar en wanneer je last hebt van burn-outklachten: je lichaam heeft dan meer energie nodig dan normaal, en dit kun je boosten door middel van de juiste voeding. Eet dus gevarieerd en gezond en ondersteun waar nodig met supplementen.
 5. Blijf naar buiten gaan
  Ook als het koud is en regent: blijf voldoende daglicht opzoeken om vitamine D binnen te krijgen. Hoe meer daglicht je overdag krijgt, hoe beter je slaap-waakritme en hoe beter je dus zal slapen. En dat is weer essentieel voor het herstellen van je energie.
 6. Tijdig hulp zoeken
  Als je merkt dat de signalen van een burn-out zich opstapelen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een coach, counselor of therapeut kan ondersteuning bieden.