Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Kan stress je ziek maken?

Leestijd 3 minuten
Blogs
Kan stress je ziek maken?

Stress is een van de grootste ziekmakers van de westerse wereld. Maar hoe werkt dat precies? Dat stress mentaal invloed heeft is logisch, maar kan het ook fysiek ziek maken? Het antwoord is ja, dat kan zeker.

En dat heeft alles te maken met de oersterke verbinding tussen lichaam en geest, die twee kanten op werkt.

 

Stresshormonen en vecht-vluchtreactie

Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline als reactie op de stressor. Deze hormonen zijn bedoeld om je te helpen omgaan met de stressor door je alerter te maken, je spieren aan te spannen, je hartslag te verhogen en energie vrij te maken. Dit is biologisch zo geregeld om ervoor te zorgen dat we in tijden van acuut gevaar zo snel en goed mogelijk kunnen reageren. Maar dit was natuurlijk vooral iets wat we in de oertijd nodig hadden: nu hebben we in de westerse wereld niet vaak te maken met situaties waarin we moeten vluchten voor een tijger of ander gevaarlijk dier.

Tegenwoordig hebben we andere – minder opvallende – stressoren die stress bij ons activeren. Wanneer de stress hiervan langdurig aanhoudt, omdat de stressor blijft terugkomen of omdat we geen goede manier hebben om weer te ontspannen, dan kan dit leiden tot chronische verhoogde niveaus van deze stresshormonen. Dit is schadelijk voor je lichaam. Het lichaam moet zich constant aanpassen aan deze verhoogde staat van alertheid, wat heel veel energie kost en onze organen uitput.

 

Lichaam-geest verbinding

Stress is een heel duidelijk voorbeeld dat dingen die in ons brein gebeuren, ook fysiologische gevolgen heeft. Onze zintuigen nemen de stressor waar, het brein verwerkt deze informatie en geeft een signaal aan het zenuwstelsel, en het zenuwstelsel activeert en verspreidt de stresshormonen, die vervolgens naar de juiste plekken gaan, zoals het hart en de longen. Hier ontstaat de fysieke reactie op stress die voor jou voelbaar is, waardoor je weer gedachten krijgt over de stress. De twee zijn niet los van elkaar te zien. Het is dus ook heel logisch dat als er mentaal langdurig stress optreedt, het lichaam hier onder te lijden heeft.

 

Gevolgen voor de gezondheid 

Langdurige stress kan dus een breed scala aan lichamelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder:

  1. Immuunsysteem: langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties en ziekten.
  2. Hart- en vaatziekten: stress leidt tot een verhoogde bloeddruk en versnelde hartslag en uiteindelijk tot ontstekingen in het lichaam, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
  3. Maag- en darmproblemen: stress kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals maagzweren, prikkelbare darmsyndroom en zure reflux.
  4. Slaapproblemen: stress kan leiden tot slaapstoornissen, zoals slapeloosheid, wat op zijn beurt de algehele gezondheid kan beïnvloeden.
  5. Toxinen: stress werkt als een toxine (gifstof) in het lichaam, omdat het lichaam dit constant moet opruimen en hierdoor energie verbruikt die ergens anders dus weggehaald wordt.
  6. Psychische gezondheid: langdurige stress is ook gekoppeld aan een verhoogd risico op angststoornissen, depressie en andere psychische gezondheidsproblemen.
  7. Ongezonde gewoonten: stress werkt ongezonde gewoonten in de hand die de gezondheid ook weer schaden, zoals eetproblemen, alcohol- of drugsgebruik, of afleidingsverslavingen, zoals gamen of de telefoon.

Dit is slechts een greep uit de problemen die kunnen ontstaan door chronische stress, omdat stress eigenlijk invloed heeft op alle processen in het lichaam. Hierdoor kun je niet altijd een direct verband zien tussen stress en een gevolg, zoals een ziekte, maar zit daar nog iets tussen van een ander proces dat verstoord is dat vervolgens de ziekte veroorzaakt.