Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Hoe kun je je persoonlijke groei of verandering meten?

Leestijd 3 minuten
Blogs
Hoe kun je je persoonlijke groei of verandering meten?

Als je in een proces van persoonlijke ontwikkeling zit, dan kan het soms best lastig zijn om te bepalen of je al gegroeid en veranderd bent. Vooral omdat persoonlijke groei geen lineair proces is en gepaard gaat met mindere momenten en terugvallen. Hoe weet je of wat je doet werkt?

Daar zijn een aantal manieren voor.

  1. Bewustzijn staat aan

Verandering begint bij bewustzijn. Dus vanaf het moment dat jij bij jezelf begint op te merken dat jij bepaalde negatieve gedachten hebt, vervalt in automatisch gedrag dat je beperkt of verkeerd op een situatie reageert, is er dus al iets aan het veranderen. Het opmerken betekent dat het brein anders gaat kijken. Hierdoor kan persoonlijke groei in het begin voelen alsof je achteruitgaat, omdat je al jouw beperkende patronen ineens opmerkt maar ze nog niet veranderd hebt, waardoor ze juist meer aanwezig lijken dan voorheen. Maar in de realiteit is dit juist heel positief.

  1. Negatieve emoties komen op

Door dit bewustzijn kun je ook negatieve emoties gaan ervaren bij het gedrag dat je opmerkt bij jezelf. Het kan heel frustrerend zijn om geconfronteerd te worden met jouw eigen negatieve patronen. Voorheen waren deze patronen onbewust en automatisch, dus merk je dat je deze patronen al iets bewuster inzet, wat frustratie en irritatie oplevert. Ook dit is onderdeel van het proces. Het ongemak dat je gaat ervaren zorgt ervoor dat veranderen ineens minder erg lijkt dan zo doorgaan als je deed: en dat is wat je wil bereiken. De pijn van de situatie moet groter zijn dan de pijn van de oplossing.

  1. Je maakt andere keuzes

De volgende stap is dat je bewustzijn ervoor zorgt dat je andere keuzes gaat maken. Wanneer jij weer gedachteloos je telefoon wil pakken om afleiding te zoeken van je emoties door urenlang door social media te scrollen, gaat er in jouw hoofd een alarmbel af: nee, dit wil ik niet meer. En dan kun jij bewust de keuze maken om je telefoon weer weg te leggen. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe meer dit nieuwe patroon in jouw onderbewustzijn verankerd wordt.

  1. Je reageert anders op dezelfde situatie

Hoe we het beste kunnen opmerken of we persoonlijk gegroeid zijn, is wanneer we tegen dezelfde triggers of situaties aanlopen waar we voorheen op reageerden vanuit onze oude programmering, en nu vanuit de nieuwe. Je reageert nu dus anders of maakt een andere keuze in een vergelijkbare situatie. Dit kan iets heel kleins zijn, bijvoorbeeld:

Iemand biedt jou een stuk slagroomtaart aan op een verjaardag. Normaal zou je vanuit jouw oude programmering gedachteloos ‘ja’ zeggen (want op verjaardagen eet je taart), nu heb je een hoger bewustzijn met een nieuwe programmering (ik hou niet van slagroomtaart en eet dan liever alleen iets ongezonds als ik het écht heel lekker vindt) en zeg je ‘nee’.

Maar ook in grotere situaties die meer triggeren, zoals een ruzie met je partner, kun je zoiets goed opmerken. Als je voorheen ontzettend boos en veroordelend werd tijdens een ruzie, maar nu met een open mind en kalm een gesprek kan voeren, dan is daar heel duidelijk groei.

  1. Gedrag van anderen valt op

Een laatste manier waarop je je persoonlijke groei goed opmerkt is in relatie tot anderen. Als jij verandert maar je omgeving verandert niet mee, gaat dat opvallen. Als een vriendin bijvoorbeeld altijd heel negatief praat en pessimistisch naar de wereld kijkt maar jij heel hard aan het werk bent om dit bij jezelf te veranderen, ga je dit door jouw nieuwe bewustzijn heel snel opmerken. En dat kan soms lastig zijn, omdat het dan in jouw irritatie zone komt (‘ik wil dit niet meer in mijn leven’) wat ertoe kan leiden dat je met sommige mensen uit elkaar groeit. Mensen zullen met je meegroeien, of achterblijven: dat is onderdeel van het pad dat je betreedt wanneer jij aan de slag gaat met je persoonlijke processen.