Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Herverbinden met je oer-zelf: 9 manieren om dit te doen

Leestijd 3 minuten
Blogs

Heb je het gevoel dat iets in je weerstand voelt tegen het leven zoals het is? Dat komt doordat de mensheid voor het grootste deel niet geëvolueerd is in de wereld zoals hij nu is, maar in het wild. Hoe verbind je met je wilde oer-zelf, die een oude kracht bezit en natuurlijke instincten heeft? Probeer de dingen op dit lijstje eens.

De oeroude, wilde kant van jezelf wil dolgraag naar buiten komen, want het is een groot deel van wie wij zijn. In het Engels is er zo’n mooi nieuw woord voor: ‘to rewild’. Een tegenbeweging voor de manier waarop wij leven: in compleet comfort, omringd door technologie en een geïndustrialiseerde wereld.

9 manieren om naar je wilde oer zelf te gaan

 1. Raak de aarde met je handen en voeten aan
  Door direct contact met de aarde te maken met je handen en voeten, zoals tuinieren of blootsvoets lopen, word je geaard. Je voelt je meer verbonden met de natuur en ervaart meer rust.
 2. Kook op een buitenvuur
  Het bereiden van voedsel op een open vuur brengt je dichter bij de elementen en geeft een oergevoel. De ‘uitvinding’ van vuur betekende een grote shift in hoe mensen eten en hoe ze vitaminen opnamen, wat zorgde voor de vooruitgang van het brein. Op open vuur koken brengt dus een ‘oer-herinnering’ in ons naar boven.
 3. Plant iets en kijk hoe het groeit
  Het zaaien van een zaadje en het zien groeien van een plant geeft een diepere waardering voor de cyclus van het leven en je rol daarin. De aarde en natuur geven ons alles wat we nodig hebben, als wij er goed voor zorgen. Dit proces is ook heel mooi om met kinderen te doen: zo leren zij ook waar voedsel vandaan komt en hoeveel werk en tijd erin zit om iets te laten groeien.
 4. Neem de tijd om naar de sterren te kijken
  Ons universum is zo groot en wonderlijk. En jij maakt er een deel van uit en mag een kleine rol spelen in dit moment. Hoe bijzonder is dat? Als je je realiseert hoe groot het universum is, lijken alle dagelijkse problemen ineens een stuk onbenulliger. Wat vaker onder de sterrenhemel liggen en naar de schoonheid van de sterren te staren, kun je dat gevoel wat vaker ervaren.
 5. Zwem in natuurwater
  Zwemmen in een meer, rivier of zee brengt je in direct contact met natuurlijke elementen en revitaliseert je lichaam en geest. Water is reinigend, zowel letterlijk als spiritueel gezien. Natuurwater is dat meer dan water dat uit de kraan komt: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de samenstelling van water zich aan de omgeving aanpast. Water in de natuur is een stuk harmonieuzer van samenstelling dan water uit de kraan. Vaker een meer, rivier of de zee induiken, dus.
 6. Eet iets dat je zelf geplukt/gegroeid hebt
  Het eten van voedsel dat je zelf hebt verzameld of verbouwd, geeft een gevoel van voldoening en smaakt écht lekkerder. Bovendien is het goed voor je, omdat het biologisch is. De eenvoud van een leven waarin je eigen voedsel verbouwt is iets dat ons veel energie en voldoening geeft, en dat vergeten we in deze wereld van gemak nog wel eens.
 7. Luister naar de geluiden van de natuur
  Neem de tijd om te luisteren naar vogelgezang, ritselende bladeren en stromend water. Door je zintuigen aan te scherpen leef je meer in het moment en dat geeft rust. Bovendien is er in de natuur altijd weer iets nieuws te ontdekken.
 8. Breng meer beweging in je dag
  Beweeg op natuurlijke manieren zoals wandelen, klimmen of rennen. Dit verbetert niet alleen je fysieke gezondheid, maar brengt je ook in contact met je omgeving. In de oertijd moesten we eerst bewegen (jagen en verzamelen) voordat we konden rusten en eten. Door dit patroon terug te brengen in jouw dagelijkse leven kun je verbinden met jouw oer-zelf.
 9. Leer de oude ambachten
  Het beoefenen van traditionele ambachten zoals pottenbakken, weven of houtbewerking verbind je niet alleen met de vaardigheden en kennis van onze voorouders, maar geeft je ook de kans op een duurzame manier nieuwe spullen te vervaardigen. Dat is weer goed voor de wereld om je heen. Bovendien is het gewoon ontzettend leuk en geeft het veel voldoening om op deze manier creatief bezig te zijn.