Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Gezond alternatief voor roken, of net zo slecht? Dit doet vapen met het brein

Leestijd 3 minuten
Blogs
Gezond alternatief voor roken, of net zo slecht? Dit doet vapen met het brein

In de afgelopen jaren is vapen enorm in populariteit gestegen, vooral onder jongeren. Het werd in de markt gebracht als een ‘gezonder’ alternatief voor roken. Maar is dat wel zo, vooral nu meer en meer jongeren aan het vapen gaan?

Deze trend is namelijk niet onschuldig.

Stijgende populariteit

Recente cijfers wijzen op een alarmerende toename in het gebruik van e-sigaretten, oftewel: vapes. Met de verleidelijke, zoete smaken en hippe ontwerpen zijn vapes aantrekkelijk geworden voor jongeren. Maar liefst 21,7 procent van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen (12 tot en met 25 jaar) heeft in het afgelopen jaar e-sigaretten gerookt. En meteen kan ook een fabel ontkracht worden, namelijk dat de e-sigaret wordt ingezet als gezonde vervanging voor de normale sigaret. 69,1% van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, roken namelijk óók maandelijks sigaretten. Nog een groot deel van het totaal aantal jongeren rookt normale sigaretten: namelijk 27,8 procent (bron: Jongerenmonitor Tabakas- en Nicotineproducten Trimbos).

Waar komt de trend vandaan?

Vapen is niets nieuws: de e-sigaret, zoals hij vroeger bekend stond, is zo’n twintig jaar geleden ontworpen om mensen te helpen stoppen met roken. In e-sigaretten zit namelijk minder nicotine dan in de gewone sigaret. Maar het aantal rokende mensen daalt en daarmee de inkomsten van de tabaksindustrie. Daar moest wat op bedacht worden! Daarom is de industrie de marketing van de e-sigaret op jongeren gaan richten.

En dat slaat aan, want vapen heeft verschillende elementen die het aantrekkelijk maken. Allereerst de smaken, variërend van fruitig tot zoet, die een stuk aantrekkelijker zijn dan de tabakssmaak van een gewone sigaret. Het design is ook ‘hip’, met kleurtjes en soms flitsende discolichten. Bovendien wordt vapen vaak gepresenteerd als een gezonder alternatief voor roken, waardoor de drempel voor jongeren een stuk lager is om met vapen te beginnen. Omdat het nog zo ‘nieuw’ is, heeft vapen niet de slechte reputatie die sigaretten inmiddels hebben gekregen.

Vapen is net zo schadelijk

Dat vapen minder schadelijk is dan roken, is een grote misvatting. Hoewel e-sigaretten minder schadelijke stoffen bevatten dan tabaksrook, betekent dat niet dat ze veilig zijn. Vapes bevatten nog steeds nicotine, een uiterst verslavende stof die kan resulteren in onregelmatige hartslag, duizeligheid, misselijkheid, verhoogde bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Soms bevat één vape meer nicotine dan een heel pakje sigaretten. Het gebruik van nicotine bij kinderen heeft schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van hun hersenen. Hoe jonger iemand begint met het gebruik van nicotine, hoe makkelijker een verslaving zal ontstaan. Je kunt vapen dus een beetje zien als de ‘gateway drug’ naar roken: de kleine hoeveelheden nicotine in vapes ontwikkelen een verslaving, die alleen maar doen verlangen naar meer. Uiteindelijk is er dus een grote kans dat jongeren overstappen op normale sigaretten.

Effect van vapen op de breingezondheid

Het brein van jongeren is bijzonder gevoelig voor de effecten van nicotine. Nicotine heeft invloed op de ontwikkeling van de hersenen, wat kan leiden tot blijvende schade. Het kan de cognitieve functie aantasten, waaronder aandacht, leren en geheugen. Bovendien is er bezorgdheid over de mogelijke link tussen vapen en stemmingsstoornissen, zoals angst en depressie, bij jongeren.

Daarnaast zitten vapes vol schadelijke chemicaliën die worden ingeademd. Chemicaliën zijn toxinen, giftige stoffen, voor ons lichaam, die de cellen aantasten. Hierdoor beïnvloeden ze de werking van je zenuwstelsel, vormen ze een toxische belasting voor je brein en kunnen ze zelfs neuro-ontstekingen veroorzaken. De lange-termijn gevolgen van de chemicaliën in vapes zijn nog niet onderzocht, waardoor de ‘gezondere’ reputatie nergens op gebaseerd is.

Maatregelen tegen vapen

Vapen is dus helemaal niet onschuldig. Dit jaar begonnen artsen al een campagne tegen vapen, waarin ze ouders aansporen met hun kind in gesprek te gaan over deze ongezonde gewoonte. Ook zijn alle verschillende smaakjes vanaf 2024 verboden, dan mogen vapes enkel nog met tabakssmaak verkocht worden. Er worden dus maatregelen genomen, maar lang niet genoeg. Wees je zelf bewust van de risico’s en deel deze met jouw kind om ernstige schade te voorkomen.