Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

De voordelen van een stiltewandeling voor je (mentale) gezondheid

Leestijd 3 minuten
Blogs

In de huidige wereld zijn momenten van stilte zeldzaam geworden. We worden constant overspoeld met prikkels, en tijdens zeldzame momenten die we alleen of in stilte kunnen doorbrengen, pakken we onze telefoon erbij. Dit alles leidt tot stress, overbelasting, overprikkeling en angst. We moeten onze momenten van stilte steeds bewuster kiezen, en daar is een heel fijne manier voor: de stiltewandeling.

Een stiltewandeling is precies wat het woord al zegt: een wandeling in stilte, weg van de hectiek van het dagelijks leven. Laat je telefoon voor wat het is (maar neem hem voor de veiligheid zeker mee, als je dat fijn vindt), luister niet naar muziek of podcasts, neem geen wandelpartner mee om mee te kletsen. Ga in je eentje de natuur in en luister mindful naar de geluiden – of stilte – om je heen.

Hoewel een stiltewandeling niets nieuws is, is er de laatste tijd een hernieuwde populariteit. Vooral onder jongeren, die opgegroeid zijn met telefoons, social media en constante bereikbaarheid, is er een drang om te ontkoppelen en te verbinden met de natuur. Er is zelfs een wetenschappelijk onderzoek dat voorspelt dat in de nabije toekomst ‘tijd in de natuur doorbrengen’ een advies op doktersvoorschrift kan worden. En dat is niet gek, als je kijkt naar de voordelen voor onze gezondheid.

De voordelen van een stiltewandeling

  1. Stressvermindering

De natuur heeft een bewezen kalmerend effect op ons brein. Ons oerbrein is immers gebouwd op een leven in de natuur, en nog steeds tonen hersenscans aan dat onze hersenen aangaan op het zien van groen. Tijdens een stiltewandeling kun je daarnaast ontsnappen aan de stressoren van het moderne leven en je concentreren op de rust om je heen. Dit helpt om stress te verminderen en een gevoel van kalmte te herstellen.

  1. Verbeterde concentratie

Stilte stelt je in staat om je gedachten te ordenen en je concentratie te verbeteren. Terwijl je door de natuur loopt, kun je je richten op het hier en nu, zonder afleiding. We zijn tegenwoordig zo gewend om toe te geven aan iedere afleiding om ons heen, dat we ons brein moeten trainen om weer focus te krijgen op één ding tegelijk. Een stiltewandeling kan hierbij helpen.

  1. Verhoogd welzijn

Een stiltewandeling kan je algehele welzijn verbeteren. Het contact met de natuur en de stilte om je heen kunnen een gevoel van vrede, dankbaarheid en tevredenheid oproepen. Dit draagt bij aan je geluksgevoel. Maar ook de beweging van het wandelen zelf draagt hieraan bij: lichaamsbeweging zorgt er namelijk voor dat je gelukshormonen als dopamine en endorfine aanmaakt.

  1. Creatieve inspiratie

Stilte kan een vruchtbare bodem zijn voor creativiteit. Tijdens een stiltewandeling kunnen nieuwe ideeën en inzichten ontstaan, omdat je brein de ruimte krijgt om prikkels te verwerken en gedachten te ordenen. Hierdoor ontstaan er nieuwe associaties in het brein, en dat is simpel gezegd wat creativiteit is: het verbinden dan ideeën en elementen om tot iets nieuws te komen. Misschien help je wel eens gemerkt dat jouw meest creatieve ideeën in de douche ontstaan, of wanneer je wil gaan slapen. Dat komt doordat ook dit momenten zijn dat je brein de rust krijgt om te ordenen.

  1. Emotioneel evenwicht

De natuur heeft een bewezen therapeutisch effect op onze emoties. Tijdens een stiltewandeling kun je ruimte geven aan je gevoelens en ze op een gezonde manier verwerken, in plaats van dat ze onverwerkt in je cellen worden opgeslagen en hier voor allerlei disbalans zorgen. Het is belangrijk om hier regelmatig bewust aandacht aan te besteden. Negatieve emoties mogen gevoeld en ervaren worden in plaats van weggestopt, als je ze daarna ook weer op een gezonde manier kunt laten gaan.

  1. Diepere verbinding

Een stiltewandeling zorgt er ook voor dat je een diepere verbinding met jezelf en de natuur kan ontwikkelen. De natuur, moeder aarde, werkt grondend. Voel de aarde onder je voeten, raak de bomen aan, snuif de geuren van de natuur op: dit versterkt de verbondenheid van jou als mens met al het levende om je heen.

Je hoeft echt geen groots natuurgebied in de buurt te hebben om van een stiltewandeling te profiteren. Vaak is een stadspark al rustig genoeg om de verstilling in jezelf te ervaren. Het belangrijkste is om de stilte in jezelf te omarmen en om je zonder externe afleidingen door de wereld te begeven. Het is een moment om jezelf en jouw interne processen op nummer één te zetten, iets wat je jezelf mag gunnen. Tijd om jouw stiltewandeling in je agenda in te plannen, dus.