Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

De vele voordelen van blauwe bessen voor je brein

Leestijd 3 minuten
Geen categorie

Blauwe bessen zijn een van de gezondste fruitsoorten die er zijn. Ze zijn lekker zoet, bevatten weinig calorieën en zitten boordevol goede en essentiële voedingsstoffen. Ik leg je graag uit waarom je iedere dag een handje van deze ‘breinbessen’ zou moeten nemen.

 

De blauwe bes is rijk aan geweldige voedingsstoffen voor ons brein. Denk hierbij aan antioxidanten en anthocyanen. Die laatste geven de bessen hun typerende kleur (zoals bij rode kool) en hebben veel ontstekingsremmende effecten. Ook zitten er in blauwe bessen veel vezels, vitaminen en mineralen. Dit zorgt ervoor dat deze vruchtjes een enorm positief effect op je gezondheid hebben.

 

Blauwe bessen zijn dé Brain Food

Je brein wordt ontzettend blij van blauwe bessen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat dit fruit de hersenfuncties verbetert. Dit positieve effect komt vooral voort uit het hoge gehalte anthocyanen in de bessen, zoals net beschreven. Die stoffen zijn vooral werkzaam in gebieden van onze hersenen die te maken hebben met ons geheugen en leervermogen. Door dagelijks blauwe bessen te eten, kun je je dus veel beter concentreren en dingen onthouden. Daarom staat in mijn Brain Food boek ook de ‘Brain Smoothie’: een mix van blauwe bessen en water.

 

Blauwe bessen beschermen je cellen

Antioxidanten zoals vitamine A en C bieden bescherming tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen die de cellen aanvallen. Blauwe bessen zitten vol met antioxidanten (meer dan alle andere fruitsoorten) en ondersteunen daarom de cel-ontwikkeling en dragen bij aan het behoud van gezonde cellen. Ook het foliumzuur in de bessen dragen bij aan de cel-ontwikkeling, omdat foliumzuur en DNA herstelt en hiermee voorkomt dat cellen zich anders gaan gedragen dan de bedoeling is. Daarom zouden blauwe bessen ook een belangrijke rol kunnen spelen in het voorkomen van kanker.

 

Met name de longen, slokdarm, keel, mond, dikke darm, alvleesklier en prostaat hebben veel baat bij deze cel-ondersteuning.

 

Blauwe bessen reguleren je bloeddruk

Blauwe bessen zitten vol voedingsstoffen die bekend staan om hun bloeddrukverlagende vermogen: kalium, calcium en magnesium. Daarom kunnen blauwe bessen bijdragen aan een lagere bloeddruk – vooral bij mensen met overgewicht. Verschillende onderzoeken hebben deze werking ook aangetoond.

 

Blauwe bessen zijn goed voor je huid

Zijn ze weer: de antioxidanten in blauwe bessen werken ontstekingsremmend en kunnen daarom ook bijdragen aan een betere huid. Want hoe minder ontstekingen, hoe minder onzuiverheden. Ook bevatten de bessen veel vitamine A en C, een echte vitamineboost voor de huid die bijdragen aan de aanmaak van collageen. Hiermee vertragen ze het natuurlijke verouderingsproces van de huid en daarmee dus ook rimpels of verslapping.

 

Blauwe bessen zijn goed voor de blaas

Vooral cranberry’s staan erom bekend dat ze goed voor de blaas zijn en blaasontstekingen kunnen verhelpen. Blauwe bessen bevatten echter dezelfde stoffen die voorkomen dat bepaalde bacteriën zich aan de urinewand hechten en hiermee een ontsteking veroorzaken.

 

Blauwe bessen zijn goed voor de darmen

Een portie blauwe bessen van 148 gram bevat 3,6 gram vezels. Dat is relatief veel, en ook van vezels word je lichaam erg blij – en dan met name de darmen. Vezels werken als piepkleine sponsjes die vocht vasthouden, waardoor het vocht ook de darmen bereikt en zorgt voor een soepele stoelgang. Ook zorgen vezels ervoor dat suikers minder snel in de bloedbaan worden opgenomen, en dat is weer goed nieuws voor de bloedsuikerspiegel en het risico op diabetes type 2.

 

Benieuwd welke voedingsmiddelen nog meer goed zijn voor je brein en de rest van je lichaam? In mijn Brain Food boek vind je een uitgebreid overzicht én lekkere recepten.