Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Zo beïnvloeden je fysieke en mentale gezondheid elkaar

Leestijd 4 minuten
Geen categorie
Zo beïnvloeden je fysieke en mentale gezondheid elkaar

Onze fysieke en mentale gezondheid zijn niet los van elkaar te zien: ze zijn beiden onderdeel van een complex en onderling verbonden systeem. De reguliere gezondheidszorg erkent dit nog echter weinig en kijkt bij klachten vaak niet verder dan een fysieke oorzaak. Daarmee vergeten we echter een heel groot deel.

We mogen de kracht van ons brein niet onderschatten wanneer het aankomt op ons emotionele, psychologische, sociale en fysieke welzijn.

 

Tussen de oren?

Misschien heb je ooit in je leven dit wel eens gehoord wanneer je ergens last van had, van een familielid of zelfs een dokter: ‘het zit gewoon tussen je oren’. Een schadelijke manier om te zeggen dat jouw klacht niet ‘echt’ is omdat het geen fysieke oorzaak heeft. Als je dit ooit te horen hebt gekregen, dan heeft dat je misschien flink aan jezelf doen twijfelen, en je misschien zelfs afgeleerd om naar je lichaam te durven luisteren. Het bizarre is dat de mensen die deze opmerking maken het vaak bij het rechte eind hebben, maar het om de verkeerde reden denken.

Onlosmakelijk verbonden

Ja, fysieke klachten kunnen ‘tussen de oren’ zitten. Dat betekent echter niet dat ze verzonnen of niet echt voelbaar zijn. Wat het wel betekent, is dat er mentaal zo’n sterke disbalans, ongemak of pijn is, dat dit zich fysiek gaat uiten in de vorm van pijn of ziekte. Iets dat ‘tussen de oren zit’ kan wel degelijk schade aanrichten en ook hier is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Onze mentale staat en onze fysieke staat zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dat betekent dus dat fysieke pijn je mentaal slecht kan laten voelen, maar ook dat mentale klachten, negatieve gedachten, onzekerheid en stress fysiek effect hebben. Om dit aan te tonen, licht ik een paar voorbeelden uit waarbij duidelijk te zien is dat onze gezondheid twee kanten op communiceert:

 1. Chemische balans en neurotransmitters

Fysieke activiteiten en voeding hebben een directe invloed op de chemische balans in onze hersenen, en dus hoe we ons mentaal voelen. Regelmatige lichaamsbeweging kan bijvoorbeeld de productie van endorfines stimuleren, chemische stoffen die bekend staan om hun positieve invloed op stemming en welzijn. Ongezonde en niet gevarieerde voeding kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor de productie van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline, die een cruciale rol spelen bij het reguleren van emoties en stemmingen.

 1. Slecht zelfbeeld en hormonale disbalans

Negatieve gedachten die we over onszelf hebben, vooral wanneer ze persistent zijn, kunnen leiden tot chronische stress. Wanneer we gestrest zijn, produceren onze lichamen stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Langdurige blootstelling aan deze hormonen kan leiden tot een verstoring van de hormonale balans in ons lichaam, wat op zijn beurt kan leiden tot een reeks fysieke problemen, waaronder verhoogde bloeddruk, spijsverteringsproblemen, verminderde immuniteit en zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

 1. Stress en ontstekingen

Fysieke (letsel of ziekte) of mentale stress kan leiden tot een verhoogde aanmaak van stresshormonen zoals cortisol, die op hun beurt ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. Chronische ontstekingen worden steeds vaker in verband gebracht met een scala aan mentale gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angst en cognitieve stoornissen. Op dezelfde manier kan langdurige psychische stress leiden tot een verhoogde productie van ontstekingsstoffen in het lichaam, wat kan bijdragen aan het ontstaan ​​of verergeren van fysieke aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en auto-immuunziekten.

 1. Hogere pijnperceptie

Negatieve emoties kunnen de perceptie van pijn versterken. Dit komt doordat je brein bij een negatieve programmering een antenne heeft die constant speurt naar meer negativiteit, waardoor het ook meer ontvankelijk wordt voor pijnsignalen. Hierdoor word je fysieke pijngrens lager als gevolg van negatieve gedachten.

 1. Slaap en cognitief functioneren

Een goede nachtrust is essentieel voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Tijdens de slaap herstelt ons lichaam zich, worden herinneringen geconsolideerd en worden afvalstoffen uit de hersenen verwijderd. Een gebrek aan slaap kan leiden tot verminderde cognitieve functies, stemmingswisselingen, verminderde weerstand tegen ziekten en verhoogde gevoeligheid voor pijn. Omgekeerd kan een slechte geestelijke gezondheid leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid, slaapstoornissen of onrustige slaap, waardoor de fysieke gezondheid verder wordt ondermijnd.

 1. Emotionele toestand en immuunsysteem

Een slechte emotionele toestand kan het immuunsysteem verzwakken. Onderzoek heeft aangetoond dat negatieve emoties, angst en stress de productie van immuunonderdrukkende cytokines kunnen verhogen, waardoor het immuunsysteem minder effectief wordt in het bestrijden van ziekten en infecties. Als gevolg hiervan kunnen mensen die mentaal niet lekker in hun vel zitten ook vatbaarder zijn voor ziekten en langere hersteltijden ervaren.

Het goede nieuws

Nu hebben we alleen de negatieve kant belicht, maar dit is natuurlijk ook goed nieuws. Als je mentaal invloed hebt op je fysieke gezondheid en andersom, kun je dit ook inzetten om beide te verbeteren. Een aantal tips:

 • Fysieke beweging verbetert je mentale stemming. Stress kan letterlijk loskomen door in beweging te komen, en de endorfinen die loskomen tijdens het sporten verbeteren je gemoedstoestand en geluksgevoel;
 • Meditatie versterkt bewezen het immuunsysteem en maakt je weerbaarder;
 • Ademhalingsoefeningen brengen mentaal rust;
 • Het inzetten van affirmaties en het oefenen van zelfliefde en dankbaarheid versterken het immuunsysteem en de algehele gezondheid;
 • Het goed zorgen voor de darmen versterkt de mentale gezondheid, omdat deze via de hersen-darm-as sterk met elkaar in verbinding staan.

Dit is maar een greep uit de eindeloze hoeveelheid voorbeelden hoe je fysieke en mentale gezondheid elkaar positief kunnen beïnvloeden. Het is onmogelijk de twee los van elkaar te zien.