Charlotte labee theatertour

Charlotte labee theatertour

Tickets bestellen

Nieuw onderzoek: multivitamines verbetert geheugen en denkvermogen bij ouderen

Leestijd 2 minuten
Geen categorie
Nieuw onderzoek: multivitamine verbetert geheugen en denkvermogen bij ouderen

Volgens nieuw onderzoek kunnen multivitamines een significante verbetering van het geheugen en cognitieve functies bij ouderen geven. Een belangrijke stap waarbij de wetenschap steeds meer laat zien wat we eigenlijk al weten: dat voedingsstoffen niet los te zien zijn van het gezond ouder worden van ons brein.

Het onderzoek, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, toont aan dat regelmatige inname van multivitaminesupplementen aanzienlijke voordelen kan opleveren voor de hersengezondheid van ouderen. Deze resultaten bieden hoop voor miljoenen mensen wereldwijd die worstelen met geheugenverlies en cognitieve achteruitgang, vooral naarmate ze ouder worden. Hoewel er voor alsnog geen oplossing is voor neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer en Parkinson, toont dit aan dat voeding wel een essentiële rol kan spelen in het voorkomen en het vertragen van de symptomen. 

Belang van vitaminen

Multivitaminen bestaan vaak een mix van verschillende vitaminen en mineralen, stoffen die je naarmate je ouder wordt meer nodig hebt omdat je zelf minder goed bepaalde stoffen aanmaakt, of ze minder goed opneemt uit voeding en zonlicht. Supplementen zijn daarom essentieel om de gezondheid te ondersteunen naarmate je ouder wordt – niet alleen die van het brein, maar van het gehele lichaam. Dat het ook voor cognitieve prestaties belangrijk is om voldoende vitaminen in te nemen kan de wetenschap nu steeds duidelijker aantonen.

Gezond ouder worden: belangrijke voedingsstoffen

Naast het gebruik van multivitamine supplementen zijn er verschillende essentiële voedingsstoffen die vooral belangrijk zijn voor ouderen en het proces van gezond ouder worden kunnen ondersteunen:

  1. Omega-3 vetzuren: te vinden in vette vis zoals zalm, makreel en sardines, evenals in lijnzaad, chiazaad en walnoten. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een gezonde hersenfunctie en kunnen cognitieve achteruitgang helpen vertragen.
  2. Vitamine D: belangrijk voor sterke botten en spieren. Vitamine D kan worden verkregen uit blootstelling aan zonlicht, evenals uit voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten.
  3. Antioxidanten: voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine E en selenium kunnen helpen om cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze antioxidanten zijn te vinden in groenten en fruit, zoals bessen, citrusvruchten, noten en zaden.
  4. B-vitaminen: deze spelen een cruciale rol bij het handhaven van een gezond zenuwstelsel en het bevorderen van een goede mentale gezondheid. Voedingsmiddelen zoals volle granen, peulvruchten, bladgroenten en mager vlees zijn goede bronnen van B-vitaminen.
  5. Calcium: essentieel voor het behoud van sterke botten en tanden. Calcium kan worden verkregen uit zuivelproducten, groene bladgroenten, noten en zaden.