Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Collageen: De kracht van dit eiwit

Leestijd 2 minuten
Geen categorie

Collageen staat bekend als een essentiële bouwstof van ons lichaam. Het biedt een soepele ondersteuning en draagt bij aan de elasticiteit van onze huid. Collageen is een onmisbaar onderdeel van verschillende fysieke systemen: van huid en botten tot spieren en pezen. Het werkt als een bindmiddel en geeft structuur en cohesie aan verschillende weefsels in het lichaam.

Wat is collageen?
De term collageen komt van het Griekse woord “kólla,” wat lijm betekent. Historisch gezien werd collageen verkregen door het koken van dierenhuid en pezen, waardoor een lijmachtige substantie vrijkwam. Collageen is een specifiek type eiwit met een unieke samenstelling van aminozuren, die bijdraagt aan de elasticiteit en structuur van de huid.

Ons lichaam bestaat uit een complex netwerk van moleculen en cellen. Tussen deze cellen bevindt zich een extracellulaire matrix die stabiliteit en structuur biedt. Collageen wordt in deze matrix geproduceerd door fibroblasten en vormt de basis van al ons bindweefsel.

Verschillende soorten collageen
Er zijn meerdere types collageen, maar het meest voorkomende is type 1, dat 90% van het totale collageen in ons lichaam uitmaakt. Andere belangrijke types zijn:
– Type 1: Voornamelijk aanwezig in botten, huid, pezen, organen en bloedvaten.
– Type 2: Voornamelijk gevonden in elastisch kraakbeen.
– Type 3: Belangrijk voor de structuur van spieren, organen en bloedvaten.
Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af, wat kan leiden tot verouderingsverschijnselen zoals een slappere huid en verminderde botdichtheid.

Hoe kun je de collageenaanmaak in je lichaam ondersteunen?
Hoewel een dieet rijk aan groenten en fruit een goede basis biedt, levert het geen directe bron van collageen op. Er zijn echter andere methoden om je collageengehalte te ondersteunen:
– Via voeding zoals bottenbouillon en bepaalde vleessoorten.
– Stimulering van de eigen collageenproductie door inname van vitamine C, proline en glycine.
– Collageensupplementen, zoals een collageen poeder, die gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen. Door het innemen van collageen ondersteun je de lederhuid. Hierdoor verminderen de zichtbare tekenen van het ouder worden. De combinatie met vitamine C is hierbij erg belangrijk. Deze vitamine draagt namelijk bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor de huid.*

Lees hier nog meer over waarom collageen zo gezond voor je is.