Overprikkeld en gestrest, dat zijn we in onze huidige maatschappij maar al te vaak. Vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, vergeetachtigheid… Herkenbare problemen? Misschien ben jij een van de vele slachtoffers van een overprikkeld brein. Het komt steeds vaker voor. Dat is wel te zien aan het toenemende werkverzuim, burn-outs, depressies en breinziektebeelden. En dat is ook niet zo gek: de snelheid waarmee de wereld in de afgelopen 30 jaar is veranderd ligt namelijk vele malen hoger dan de evolutie van je brein kan bijhouden. Van ’s ochtends vroeg toch ’s avonds laat krijgt het te maken met een grote hoeveelheid aan prikkels: van je werk, je telefoon en social media. Als je hoofd elke dag te veel prikkels krijgt te verwerken, kom je in de gevarenzone van chronische stress en oververmoeidheid, vertelt Charlotte aan het AD.
Ik was benieuwd hoe het nu écht met onze breinen gesteld staat, en vroeg jullie om de Overprikkeld Brein-test in te vullen. Aan de hand van 20 vragen wilde ik erachter komen hoe overprikkeld jullie breinen zijn. En de resultaten zijn even schrikken.
Om maar met de deur in huis te vallen: het is niet goed met onze breinen gesteld. Meer dan de helft (51%) van de 18000 deelnemers aan de test zit in de gevarenzone met hun brein, en lopen dus risico op langetermijngevolgen van de overprikkeling die zij ervaren. Bij 38 procent kwam uit de test dat ze nog niet direct risico lopen, maar dat hun brein wel aandacht nodig heeft voordat het in de problemen komt. Bij 11 procent van de deelnemers was het resultaat positief: zij hadden minimaal last van een overprikkeld brein.
Het grootste probleem dat naar voren kwam in de resultaten is dat mensen het gevoel hebben dat ze altijd maar ‘aan’ moeten staan. 82 procent van de deelnemers gaf aan dit gevoel vaak of regelmatig te hebben. Dat is niet zo gek, met de manier waarop wij leven. Telefoons zijn ongetwijfeld de grootste oorzaak van dit gevoel. We zijn altijd bereikbaar, staan altijd in contact met de rest van de wereld, krijgen constant prikkels in de vorm van berichten, geluiden, lichtjes en notificaties, krijgen al het slechte nieuws te zien en ben je constant aan het vergelijken met anderen. Ook wanneer we voor ons gevoel lekker aan het ontspannen zijn op social media. Niet zo gek dus, dat ons brein geen moment rust krijgt.
Kortom: onze breinen kunnen wel wat aandacht gebruiken. Hoewel het misschien allemaal hopeloos klinkt, zijn we echt niet volledig afhankelijk van de maatschappij. De kunst is om je brein een handje te helpen en je weerbaarder te maken tegen de vele prikkels die ons dagelijks om de oren vliegen. Hoe je dat doet, daar help ik je graag bij. Ik vertel je er alles over in mijn boek Overprikkeld Brein én natuurlijk tijdens de Overprikkeld Brein Tour, die in november van start gaat.
Iedereen heeft wel eens een overprikkeld brein. Dit hoort nu eenmaal bij de wereld en tijd waarin we nu leven. We moeten overprikkeling daarom niet alleen proberen te voorkomen, maar ook leren om ermee om te gaan als het eenmaal zover is. Een overprikkeld brein is een brein dat interne en externe prikkels niet meer kan verwerken. Prikkels zijn stukjes informatie die binnenkomen in de hersenen. Denk hierbij aan zintuigelijke prikkels zoals dat wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt, maar ook aan emoties en gedachten die het brein hieraan koppelt om betekenis te geven aan je waarneming. Wetenschappers maken onderscheid tussen zintuigelijke overprikkeling, cognitieve overprikkeling en emotionele overprikkeling. Deze vormen van overprikkeling kun je los van elkaar, maar ook gecombineerd ervaren.
Hoe overprikkeld ben jij? Doe de Overprikkeld Brein Test!
In mijn nieuwste boek ‘overprikkeld brein’, geef ik concrete handvaten om je brein en leven weer in balans te krijgen. In het boek geef ik waardevolle inzichten over de werking van je brein, help ik symptomen van overprikkeling te herkennen en laat ik zien hoe je door 10 weken aan de slag te gaan met voeding, beweging, ontspanning en verbinding meer rust ervaart.
Het boek bevat:
Tijdens deze lezing ga ik dieper in op de stappen die je kunt zetten om overprikkeling te verminderen en je innerlijke balans te bewaken of te hervinden. Zo geef ik praktische tips om zaken die je niet dienen makkelijker los te laten, meer tijd te maken voor jezelf, verslavend gedrag te stoppen, je brein te ontdoen van schadelijke gifstoffen en je stressniveau te verlagen.
Ook deel ik tijdens de Overprikkeld Brein Tour diverse tools om je brein meer te geven van wat het nodig heeft. Zo bespreek ik technieken zoals dankbaarheid beoefenen, meditatie, hartcoherentie en observatie van je eigen brein en lichaamsprocessen. Het zal je verrassen hoe snel je leven positief kan veranderen wanneer je deze door de wetenschap onderbouwde tips dagelijks toepast!
Zoals je van mijn lezingen gewend bent, komt ook de Brain Balance-pijler Brain Food aan bod. Voeding is een essentiële basisbehoefte van het brein en kan bepaalde genen letterlijk aan- en uitzetten. Ook kan voeding ontstekingen bevorderen of juist verminderen en je geluksniveau beïnvloeden door een verhoogde of juist verlaagde aanmaak van serotonine in de darmen.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.