Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Charlotte Labee

Nationale Breindag: 20 maart 2023

De dag waarop het belang van meer kennis over het brein centraal staat

Steeds meer mensen kampen met een disbalans in hun brein. Het aantal brein gerelateerde ziekten zoals stress, overgewicht, burn-out, depressie en dementie neemt in schrikbarend tempo toe. Ook steeds meer kinderen ervaren soortgelijke klachten. Een belangrijke oorzaak daarvan is levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan te veel stress, stilzitten, schermtijd, junkfood en te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding.

Het is NU tijd voor verandering

De cijfers zijn nog nooit zo schrijnend geweest. Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie. Ruim 62% van de Nederlanders slaapt slecht en 85% van de millennials voelt zich op dit moment depressief. Ook ik was benieuwd hoe het nu écht met onze breinen gesteld staat, en vroeg jullie om de Overprikkeld Brein-test in te vullen. Aan de hand van 20 vragen wilde ik erachter komen hoe overprikkeld jullie breinen zijn. En de resultaten zijn even schrikken.

Zorgelijke cijfers

Meer dan de helft (51%) van de 15.000 deelnemers aan de test zit in de gevarenzone met hun brein, en lopen dus risico op langetermijngevolgen van de overprikkeling die zij ervaren. Het grootste probleem dat naar voren kwam in de resultaten is dat mensen het gevoel hebben dat ze altijd maar ‘aan’ moeten staan. 82% van de deelnemers gaf aan dit gevoel vaak of regelmatig te hebben. Dat is niet zo gek, met de manier waarop wij leven. Daarbij komt kijken dat veel mensen het gevoel hebben vast te zitten in de dagelijkse ratrace. We moeten van alles, ook veel dingen die we niet willen, en hebben nauwelijks tijd om op adem te komen. Van alle deelnemers gaf 76% aan vaak of regelmatig het gevoel te hebben vast te zitten zonder uitweg. Dit soort dingen zorgen ervoor dat we ons vaak of regelmatig gespannen (65%) en gestrest (60%) voelen. Dit zorgt voor stresshormonen die ons hele systeem op scherp zetten, waardoor we ons niet meer kunnen ontspannen. 

Aandacht voor het brein

Kortom: een cirkel waar we moeilijk uitkomen. Ik maak me ernstige zorgen over deze situatie, maar weet dat wij samen de kracht hebben om het tij te keren. Maar het moet nu, we moeten hier niet langer mee wachten. Vandaar dat ik Nationale Breindag in het leven heb geroepen. Om iedereen bewust te maken dat mentale disbalans voorkomen kan worden, wanneer je weet hoe je goed voor je brein kunt zorgen.

Laten we met z’n allen zorgen voor verandering, het is nu harder dan ooit nodig onze mentale gezondheid te verbeteren. En dat kunnen we doen door breinkennis te verspreiden en goed voor onze hersenen te zorgen, waardoor mentale ziektebeelden, disbalans, stress en ongezondheid verminderen. Door de bewustwording en kennis van het brein te vergroten, kunnen we bewust aan de slag gaan met onze levensstijl.

 

Schrijf je in voor 7 exclusieve gratis interviews

  • Els van Steijn
  • Rineke Dijkinga
  • David de Kock
  • Dokter Tamara
  • Jelle Hermus
  • Joseph Oubelkas
  • Fabio d'Agata

7 exclusieve interviews met diverse sprekers

Een goed begin is het halve werk, daarom geef ik op de Nationale Breindag 7 exclusieve interviews weg. Dit wil je niet missen! Tijdens deze online sessies ga ik in gesprek met diverse experts, BN-ers en ervaringsdeskundigen en geven wij tips over het verbeteren van je eigen breinkennis. Aandacht voor ons eigen brein creëert namelijk meer balans in onze maatschappij. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg op 20 maart exclusief online toegang tot deze interviews. 

De sprekers van Nationale Breindag 2023

Els van Steijn

Onderwerp: Familieopstellingen en jouw plek in het systeem
Duur: 45 minuten

Els van Steijn (1969) studeerde af aan de Hogere Hotelschool in Den Haag. Daar leerde ze de essenties kennen van professioneel managen, gastvrijheid en het behalen van doelen in een wereld waarin belangen kunnen verschillen. De verdieping kwam in de jaren erna vanuit managementposities in de dienstverlening, leidinggeven, grote veranderingstrajecten begeleiden, projectmanagement en conceptontwikkeling. Sinds 2002 is Els werkzaam als teamtrainer, coach en opsteller.

Wat ga je onder andere leren in dit interview?

– Wat is een familieopstelling en hoe heeft dit invloed op jouw leven?
– Welke opstellingen komen we in het dagelijks leven nog meer tegen?
– Hoe kun jij je voordeel halen uit kennis over opstellingen?
– Wat voor invloed heeft een verkeerde plek in een opstelling op jouw leven?

Dokter Tamara

Onderwerp: Het belang van preventie in de reguliere zorg
Duur: 45 minuten

Tamara is een huisarts met een klassieke achtergrond in geneeskunde. De afgelopen jaren is zij zich steeds meer gaan verdiepen in de invloed van leefstijl op de gezondheid. Deze interesse kwam voort uit haar persoonlijke ervaring, maar ook uit wat ze in de huisartsenpraktijk terugzag. Tamara wil laten zien hoe groot de impact van leefstijl op onze gezondheid is én dat je met kleine veranderingen al veel winst kunt behalen. Ze heeft zes pijlers als basis voor een gezonde leefstijl opgesteld: voeding, slaap, ontspanning, beweging, zingeving en verbinding.

Wat ga je onder andere leren in dit interview?

– Hoe kunnen reguliere en alternatieve zorg elkaar versterken?
– Welke ervaringen in de huisartsenpraktijk heeft Tamara opgedaan en hoe doet zij dit anders t.o.v. andere huisartsen?
– Wat kun je zelf doen aan preventie?
– Op welke manier kunnen huisartsen ondersteunen in preventie?
– Welke rol heeft mentale gezondheid op je lichamelijke gezondheid en andersom?

Fabio D’Agata

Onderwerp: Intelligent bewegen en mentale weerbaarheid
Duur: 45 minuten

Fabio D’Agata (1984) is oprichter en directeur van SPAT Verandert. Zijn methode is inmiddels omarmd binnen het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs en overheidsinstellingen. Door zijn vernieuwende visie op beweging en persoonlijke groei is hij een veelgevraagd spreker op dit gebied.

Wat ga je onder andere leren in dit interview?

– Hoe kan lichaamsbeweging leiden tot persoonlijke groei en betere prestaties?
– Hoe maak je bewegen leuk en voor iedereen passend?
– Wat voor invloed heeft bewegen op je brein en mentale gezondheid?

Rineke Dijkinga

Onderwerp: Puur eten van de boer voor mentale gezondheid
Duur: 45 minuten

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Van 2003 tot 2017 runde ze een praktijk voor orthomoleculaire en natuurgeneeskunde in Sellingen en begeleidde ze duizenden mensen met chronische klachten op het gebied van voeding & leefstijl. Rineke heeft meerdere boeken en e-books geschreven waar er meer dan 300.000 van verkocht zijn. Ze gaf (outdoor) lezingen en trainingen aan professionals in de gezondheidszorg, bedrijven en NGO’s op haar landgoed in Westerwolde. 

Wat ga je onder andere leren in dit interview?

– Hoe kunnen we zo lokaal, eerlijk en puur mogelijk te kunnen eten?
– Hoe kunnen we meer diversiteit in ons voedselaanbod aanbrengen?
– Wat kan voeding doen voor je mentale gezondheid?

Joseph Oubelkas

Onderwerp: Leren van intense tegenslagen in het leven
Duur: 45 minuten

Iedereen heeft een verhaal. Dat van Joseph Oubelkas (1980) gaat over omgaan met tegenslag en verandering. Over keuzevrijheid en doorzettingsvermogen. Op 24-jarige leeftijd wordt Joseph onterecht veroordeeld voor drugssmokkel. Hij krijgt 10 jaar celstraf en belandt onschuldig in een gevangenis in Marokko. De bestseller 400 brieven van mijn moeder is het indrukwekkende debuut van Joseph Oubelkas over onterechte gevangenschap, doorzettingsvermogen, vriendschap en de onvoorwaardelijke steun en liefde van een moeder voor haar kind. In het vervolg Gezondheid Liefde Vrijheid beschrijft Joseph zijn ongeloof en euforie over zijn vrijheid en vrijzijn. Hoe hij worstelt met herinneringen aan toen, het normale leven van nu en de wantrouwende wereld. En hoe hij opnieuw liefde en geluk vindt, succes kent en zijn plek in de vrije wereld herovert.

Wat ga je onder andere leren in dit interview?

– Hoe je met tegenslagen om kunt gaan.
– Hoe je het positieve kunt blijven zien na negatieve ervaringen.
– Wat je kunt leren uit negatieve ervaringen.
– Dat je altijd een keuze hebt, wat je ook meemaakt.

David de Kock van 365 dagen succesvol

Onderwerp: Het vertrouwen en volgen van jouw pad
Duur: 45 minuten

David de Kock is mede-oprichter van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Ze werken aan dat doel in onze 365 Academy, dé online plek voor verbinding en persoonlijke groei, vol inspirerende en praktische trainingen voor iedereen die een mooier leven wil. 

Wat leer je onder andere in dit interview?

– Dat het volgen van jouw pad soms met horen en stoten gaat.
– Dat jouw gevoel altijd vertelt wat jouw daadwerkelijke zielsmissie is.
– Leven vanuit non-dualiteit.