Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Charlotte Labee

Mindset

Een positieve mindset begint bij een brein in balans

 

Wat is mindset?

Oude patronen die je niet dienen, kun je alleen doorbreken met een nieuwe mindset. Maar wat is een mindset eigenlijk? Eerst en vooral is het een manier van denken. Niet alleen over anderen, maar meer nog over jezelf. Al jouw huidige opvattingen en overtuigingen vormen samen jouw beeld van de wereld en je eigen rol daarin. Zie je kansen of juist belemmeringen? Ga je voor het avontuur of blijf je liever in je comfortzone?

Je mindset bepaalt van alle beslissingen die je neemt de insteek – en die kan negatief of positief zijn. Interessant om te weten is dat je hersenen van nature negatieve gedachten zwaarder laten wegen. Dat was nuttig in de oertijd, toen het gevaar om ons heen overal op de loer lag en het herkennen van risico’s je overlevingskansen vergrootte. Tegenwoordig is van zulk gevaar geen sprake meer en zitten onze negatieve gedachten ons vaker dan nodig in de weg – tot depressies aan toe!

 

Van Fixed mindset naar growth mindset

Als je wordt geboren, ben je in principe nog een onbeschreven blad. Je wilt van alles leren over de wereld om je heen en groeit en ontwikkelt je volop. Wat je op dat moment hebt, is een aangeboren growth mindset. Hierdoor ervaar je relatief weinig angsten en zie je overal het avontuur. Dat komt omdat je als jong kind nog nauwelijks geconditioneerd bent door belemmerende overtuigingen. Hoe ouder je wordt, hoe meer obstakels je zult zien onder invloed van onder andere negatieve ervaringen, je opvoeding en aangeleerde waardelabels.

Bij veel mensen verandert de aangeboren growth mindset bij het ouder worden hierdoor geleidelijk naar een fixed mindset. Er ontstaat angst voor de mogelijke gevolgen van het eigen handelen. Steeds vaker kies je er dan ook voor om in je veilige comfortzone te blijven. Dat is jammer, want je hoeft je er niet bij neer te leggen dat het leven nu eenmaal zijn gangetje gaat. Met een positieve growth mindset kun je bergen verzetten, je angsten overwinnen en het leven van je dromen leven!

Kan Brain Balance je mindset veranderen?

Gelukkig kun jij je mindset veranderen en daar vandaag nog mee starten. Dat proces begint in de hersenen, want dat is waar jouw gedachten en overtuigingen zich afspelen. Een fixed mindset is het gevolg van de conditionering van een brein dat in disbalans verkeert. Door de balans in je hersenen te herstellen, zul je merken dat je allround beter functioneert en het een stuk makkelijker wordt om die oude conditionering te doorbreken. Dit noem ik Brain Balance. Maar hoe bereik je Brain Balance?

Dit doe je door te werken met de zeven pijlers. Dit is een mix van de juiste beweging, ontspanning, nachtrust, kennis en brainfood. Hiermee voorkom je dat de balans verstoord raakt door negatieve stress. Een ondervoed en uitgeput brein is namelijk vatbaarder voor angsten en negatieve gedachten, waardoor het lastig (of een onmogelijke opgave) wordt om los te komen van negatieve patronen. Zodra je hersenen in balans met elkaar samenwerken, zijn alle voorwaarden voor een growth mindset aanwezig.

 

Wat zijn goede mindset oefeningen?

Oefeningen die hier goed op aansluiten, vind je in methoden zoals yoga en meditatie. Een leuk weetje: traditioneel is yoga de voorbereiding op meditatie, om het lichaam soepel en ‘open’ te maken als uitgangspunt voor een rustige meditatiesessie.

Wat yoga en meditatie onder meer zo effectief maakt, is de ontspanning van je hersenen. Hierdoor vervagen negatieve gedachten en ontstaat er rust, geluk en ruimte in je hoofd om nieuwe dingen te leren (door neuroplasticiteit) en je mindset te herprogrammeren. Andere ontspannende oefeningen die helpen bij het veranderen van je mindset zijn ademhalingsoefeningen, het lezen van een boek, creatief bezig zijn, sporten, wandelen (liefst in een rustige en groene omgeving) en slapen. Zo zie je maar: werken aan een positieve mindset kan heel leuk, gezond en ontspannend zijn!

20220602-cl-brain-food-tour-eindhoven-0869-high-res

Meer rust en balans in 10 weken

Als je zelf met Brain Balance aan de slag wilt, kun je beginnen met de vele gratis artikelen die ik aanbied op mijn website. Wil je ontdekken waar de disbalans in jouw brein zit, en hier persoonlijke begeleiding bij krijgen, is een 1-op-1 consult een goede keuze. Wil je meer leren over jouw brein, actief aan de slag met jouw eigen breinprocessen, en zo een levensveranderende ervaring creëren, neem dan een kijkje bij onze Brain Balance Opleidingen, waarbij alle zeven pijlers aan de hand van de laatste wetenschappelijke onderzoeken aan bod komen.

In mijn nieuwste boek ‘overprikkeld brein’, geef ik ook concrete handvaten om je brein en leven weer in balans te krijgen. In het boek geef ik waardevolle inzichten over de werking van je brein, help ik symptomen van overprikkeling te herkennen en laat ik zien hoe je door 10 weken aan de slag te gaan met voeding, beweging, ontspanning en verbinding meer rust ervaart.

Het boek bevat:

  • Inzichtelijke informatie over je brein en wat het nodig heeft
  • Belangrijke en bruikbare theorie over overprikkeling
  • 10-wekenplan om alle kennis toe te passen
  • Aanvullende opdrachten voor je brein via online platform

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het
e-book 'Overprikkeld brein' cadeau!

Ontvang wekelijks handige tips en technieken om je denkvermogen te verbeteren
en een gezonde mentale balans te behouden!