Test of jouw gezondheid extra aandacht nodig heeft

Charlotte Labee / Hulp nodig bij / Brain Balance binnen je bedrijf

Brain Balance binnen je bedrijf

Be the changemaker: Brain Balance binnen je bedrijf

Veel mensen vragen mij: jullie lijken binnen het bedrijf allemaal zo goed in balans. Omdat jullie zo bewust bezig zijn, zullen jullie ook wel een stuk minder hard werken dan binnen andere bedrijven, toch? Het antwoord daarop is echter niet zo simpel. Bij ons wordt er – net als in ieder bedrijf – ook hard gewerkt, zijn er soms drukke en lange dagen, moeten we snel schakelen. Er gebeurt veel en dat vraagt om inzet van iedereen. Maar toch staat iedereen met volle energie en enthousiasme klaar, iedere dag weer.

Hoe dat komt?

De juiste energie. Als je niet alleen met je hoofd bezig bent voor je bedrijf, maar ook met je hart, dan zal werk energie geven in plaats van kosten. Een brein kan zoveel meer aan dan we denken. Het valt niet om bij de eerste de beste drukke periode op werk. Het valt om wanneer het aanhoudend geen passie, inspiratie, motivatie en verbinding ervaart in wat het doet.

“Niets geeft meer stress dan werken op een manier die enkel energie kost en de ziel niet voedt.”

Stress als beroepsziekte nummer 1

Burn-outs ontstaan dan ook niet alleen op de werkvloer. We leven in een maatschappij die chronische stress in de hand werkt. Door onze telefoons, het internet, de mindset van steeds maar ‘meer, sneller, beter’ staan onze breinen altijd aan. Zelfs in onze momenten van rust en ontspanning krijgen we constant prikkels binnen. Dan denken we wel dat we ontspannen, maar is ons brein nog steeds overuren aan het draaien. In de manier waarop we werken en leven worden we tot robots gevormd, die leven op de automatische piloot, in complete disconnect van onszelf en de wereld om ons heen, met enkel focus op resultaten.

Dit is duidelijk terug te zien in de cijfers. Ziekteverzuim en het aantal burn-outklachten zijn hoger dan ooit:

 • Meer dan 1 miljoen mensen krijgt jaarlijks de diagnose depressie, en 16 procent van alle Nederlands kampt met psychische klachten.
 • Maar liefst 1,3 miljoen werkende Nederlanders ervaren burn-outklachten.
 • Het ziekteverzuim ligt hierdoor hoger dan ooit en kwam in 2022 voor het eerst boven de 5 procent, waarbij ruim een derde veroorzaakt wordt door (werk)stress.
 • Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1.

Bron cijfers: Trimbos-Instituut, TNO

Te hoge werkdruk? Of de verkeerde energie?

Natuurlijk wil je dat als werkgever voorkomen. Maar de oplossing wordt helaas vaak in de verkeerde dingen gezocht: werkgevers investeren in een lagere werkdruk in plaats van een focus op meer werkgeluk. Weinig mensen begrijpen dat een brein veel drukte en hard werken heel goed aan kan, zo lang de energie goed is. Dat geld voor de privésituatie, maar ook zeker op de werkvloer. Niets geeft meer stress dan werken op een manier die enkel energie kost en de ziel niet voedt. Voelt iedereen in het bedrijf de passie voor de missie? Wordt er naar elkaar geluisterd? Is er voor iedereen ruimte voor eigen inbreng en ontwikkeling? Voelt het als iets waar jullie samen aan werken, met een visie en enthousiasme? Positieve energie binnen een bedrijf is geen vanzelfsprekendheid. Het is iets om samen in te investeren, iedere dag weer. Stel jezelf daarom ook de vraag: zit je als werkgever goed in je vel? Als degene die de kar trekt niets te geven heeft, dan kunnen we niet verwachten dat werknemers zich wel kunnen en willen inzetten.

Brain Balance op de werkvloer: lezingen en trainingen

Hoe zou het zijn als iedereen binnen het bedrijf lekker in zijn vel zat? Als werknemers wendbaar, weerbaar en flexibel met stressvolle situaties om konden gaan? Als iedereen gemotiveerd was en een sterke verbinding voelde met de bedrijfsmissie? Als de energie binnen het bedrijf zó hoog en goed was, dat werknemers ook energie krijgen in plaats van dat ze alleen maar moeten geven?

De Brain Balance methode leert ons dat wij als mensen het best in ons vel zitten en de ongekende mogelijkheden van ons brein kunnen inzetten wanneer we in balans zijn. Hierbij wordt gekeken naar zeven pijlers: kennis van het brein, omgeving, ontspanning, stressmanagement, slaap, beweging en voeding. Elk van deze pijlers is cruciaal; als er één uit balans is, zal het hele systeem daaronder lijden. Is er wel balans, dan zul je merken dat jouw brein meer kan dan je ooit voor mogelijk hield.

Wil jij leren hoe Brain Balance van waarde kan zijn op de werkvloer? We hebben diverse lezingen en trainingen beschikbaar. Voor iedereen die:

 • Ondernemer is en vaak over zijn of haar eigen grenzen heengaat;
 • Werknemers onder zich heeft en voor hen meer geluk, gezondheid en balans op de werkvloer wil creëren;
 • Last heeft hebben van veel ziekteverzuim, een lage energie op de werkvloer of tegenvallende resultaten;
 • Een HR-functie (of vergelijkbaar) heeft en meer kennis en tools in hadden wil hebben;
 • Een betere werk-privébalans wil creëren;
 • Wendbaar, weerbaar en gezond met stress en druk om wil leren gaan.

“Positieve energie binnen een bedrijf is geen vanzelfsprekendheid. Het is iets om samen in te investeren, iedere dag weer.”

Verbreed je kennis en krijg praktische tools

Word jij de changemaker binnen jouw bedrijf? Sluit aan bij een van onze trainingen, boek een lezing voor jouw bedrijf of doe jouw werknemers een opleiding aan ons Brain Balance Instituut cadeau. Dit zijn de opties:

Brain Balance in Business workshop

Leer hoe je met de juiste sturingen in processen vanuit je brein een gelukkiger leven kunt koppelen aan een hoger winstresultaat, en hoe balans op de werkvloer alleen mogelijk is als een gevolg van balans in je brein. Dan pas kun je als ondernemer de juiste flow bereiken en je doelen succesvol najagen.

Als Brain Balance expert en specialist in voeding en neurowetenschappen, reikt Charlotte Labee gepassioneerde ondernemers alle tools aan die nodig zijn om een positieve levensverandering te realiseren.

Praktische informatie:

 • De workshops zijn het gehele jaar te boeken en worden gegeven door één van onze opgeleide Brain Balance trainers van het Brain Balance Instituut. Charlotte Labee is vanaf najaar 2024 ook weer te boeken voor een Brain Balance in Business workshop.
 • Deze workshop is aftrekbaar voor de belasting als ondernemer en zzp-er. Als je medewerker bent dan zijn de meeste werkgevers bereid om te investeren in hun personeel. Persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit zijn daarin belangrijke peilers. Check of je werkgever bereid is deze investering in jou te doen.

Boeken of meer informatie? Neem contact op met Quality Bookings: +31 (0)36 – 848 11 21

Opleidingen en trainingen

Brain Balance Instituut – het instituut voor breinkennis – is de enige gecertificeerde opleider in Nederland die met breinkennis geïnteresseerden, coaches, therapeuten, HR-professionals, onderwijzers en jongeren opleidt. Investeer in jouw eigen kennis en ontwikkeling als ondernemer, die jij vervolgens kunt toepassen in je bedrijf, of investeer in de persoonlijke ontwikkeling van werknemers om mentale disbalans en stress op werk te voorkomen.

Er zijn verschillende opleidingen en Boosts (specialisaties) te volgen. Kijk hier voor de actuele agenda. Voor het bedrijfsleven zijn de volgende opleidingen en Boosts het meest van waarde:

 • Level 1: een negendaagse opleiding waarbij deelnemers aan de slag gaan met hun persoonlijke processen aan de hand van de zeven pijlers van de Brain Balance methode. Een gecertificeerde opleiding die door deelnemers gemiddeld met een 9,8 wordt beoordeeld. Zij geven aan na de opleiding meer rust, balans, geluk, energie, eigenwaarde, wendbaarheid en weerbaarheid te ervaren. 
 • Grip op stress: maak korte metten met beroepsziekte nummer 1 en volg deze tweedaagse boost waarbij deelnemers mee worden genomen in de wereld van stress. Hoe ontstaat het, wat doet het met het lichaam, en vooral: hoe kun je het voorkomen?
 • Burn-out: tijdens de tweedaagse burn-out training leer je wat voor processen er in je lichaam plaatsvinden bij een burn-out. Welke signalen moet je herkennen? Wat zijn de risicofactoren, en welke rol speelt voeding, omgeving en activiteit? De training geeft veel informatie en praktische handvaten om meteen in het dagelijks leven in te zetten.

“Weinig mensen begrijpen dat een brein veel drukte en hard werken heel goed aan kan, zo lang de energie goed is.”

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.