Onrustige darmen, overprikkeld brein

Onrustige darmen, overprikkeld brein

Pre-order nu

Dit is de invloed van fillers op je brein en gezondheid

Leestijd 3 minuten
Blogs
Dit is de invloed van fillers op je brein en gezondheid

Fillers zijn bijna net zo’n normaal onderdeel van de beautyindustrie geworden als anti-rimpel crème. Een zorgelijke trend, want onschuldig is het injecteren van deze chemische vloeistoffen in het lichaam niet. De impact op ons brein en gezondheid is groot en kan zelfs leiden tot neurologische schade en immuunreacties.

 

Ik leg je uit waarom.

 

Wat zijn fillers?

Fillers, zoals hyaluronzuur, worden vaak gebruikt om de tekenen van veroudering te verminderen door volume toe te voegen aan bepaalde delen van het gezicht. Ze worden ook steeds vaker ingezet om de vorm van het gezicht te veranderen, bijvoorbeeld door fillers in de kin, kaaklijn of wangen aan te brengen. Hoewel deze behandelingen over het algemeen als veilig worden beschouwd, zijn ze dat niet. Fillers bevatten synthetische stoffen en chemische verbindingen die als biocompatibel worden beschouwd, maar toch kunnen ze een impact hebben op ons lichaam op cellulair niveau.

Toxinen in fillers

Wanneer fillers worden geïnjecteerd, verspreiden deze toxinen zich door het lichaam en komen zo in de bloedbaan terecht. Dit kan leiden tot een reactie van het immuunsysteem, waarbij het lichaam probeert de vreemde stoffen af te breken en te elimineren. Het constante contact met deze toxinen vormt een belasting voor ons immuunsysteem en leidt uiteindelijk tot ontstekingen en andere immuunreacties.

Bovendien hebben deze toxinen ook een impact op onze cellen en ons brein. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan bepaalde synthetische stoffen en chemicaliën neurologische schade kan veroorzaken en kan bijdragen aan de ontwikkeling van neurologische aandoeningen zoals Alzheimer’s en Parkinson’s. Daarnaast kunnen toxinen in fillers ook leiden tot oxidatieve stress en celbeschadiging, wat kan bijdragen aan vroegtijdige veroudering en het risico op chronische ziekten verhogen.

Emotionele impact

Naast de lichamelijke gevolgen van het injecteren van fillers, heeft het emotioneel ook effect. Het streven naar een perfect uiterlijk kan leiden tot een obsessie met cosmetische ingrepen en een vertekend zelfbeeld. Je gaat jezelf constant vergelijken met onrealistische schoonheidsnormen en voelt je onder druk gezet om aan deze normen te voldoen, wat kan leiden tot stress, angst en zelfs depressie.

Sociale media speelt een belangrijke rol in de normalisatie en popularisering van cosmetische ingrepen zoals fillers. Online worden we constant blootgesteld aan mensen die door middel van cosmetische ingrepen en filters een onrealistisch schoonheidsbeeld neerzetten. Hierdoor vergeten we hoe ‘echte’ mensen eruitzien. Dit heeft een enorm negatieve invloed op ons zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde

Alternatieven voor fillers

Het is daarom essentieel om niet alleen de directe effecten van fillers te overwegen, maar ook de potentiële langetermijn impact van de toxinen die ze bevatten. Denk na voordat je stoffen in je lichaam spuit die daar niet horen. Gelukkig winnen natuurlijke alternatieven ook aan populariteit, zoals het inzetten van technische gezichtsmassage om doorbloeding te verbeteren en spieren in het gezicht te sturen. Met de juiste technieken kan dit worden ingezet om rimpels te verminderen, gezichtssymmetrie te verbeteren en hangende oogleden te verminderen. Een bijkomend voordeel is dat dit spierspanning vermindert en dus zorgt voor een meer ontspannen lichaam.