De druk van onze maatschappij is hoger dan ooit, en dat heeft een grote impact op de geestelijke en emotionele gezondheid van jongeren.
Veel kinderen en tieners hebben moeite om zich te concentreren, voelen zich verloren, gaan gebukt onder een constante druk om te presteren en kunnen zich als gevolg niet goed verbinden met anderen. Op den duur leidt dit tot langdurige stress en burn-outs.
Maar liefst 82% van de jongeren vertoont symptomen van een beginnende burn-out (NCPSB, 2021). Gelukkig zijn er tools die we kunnen bieden om het brein weerbaarder te maken tegen de vele prikkels, uitdagingen en verwachtingen waar jongeren dagelijks tegenaanlopen. Die methode noemen wij Brain Balance.
Brain Balance op school is een programma dat zich richt op het delen van kennis en praktische handvaten en het stimuleren van verbinding van kinderen en tieners, waardoor zij beter gewapend zijn tegen stress, overprikkeling en angsten.
Brain Balance is ontwikkeld op basis van zeven pijlers: breinkennis, omgeving/verbinding, ontspanning, stressmanagement, slaap, beweging en voeding (Brain Food & Supplementen).
Alle zeven pijlers zullen in verschillende mate aan bod komen tijdens het programma, maar de focus ligt vooral op verbinding. Veel jongeren zijn overweldigd en dat leidt tot veel stress en onzekerheid. Het is daarom belangrijker dan ooit om verbinding te maken met anderen én met onszelf.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat sociale interactie en het opbouwen van banden ons brein weerbaarder maakt en stress vermindert. Als we verbinding maken, voelen we ons begrepen en gewaardeerd, en dit versterkt ons zelfvertrouwen en ons gevoel van eigenwaarde.
We zijn weerbaarder als we weten wie we zijn, wat we willen en wat onze waarden zijn. Als we verbinding maken met onze innerlijke gevoelens, emoties en verlangens, dan krijgen we meer zelfinzicht en worden we beter in staat om onze eigen grenzen te stellen en ons te concentreren op de dingen die voor ons belangrijk zijn.
Verbinden kan door bijvoorbeeld te praten met vrienden en familie, te mediteren of te sporten. Het is belangrijk om te onthouden dat verbinding niet alleen iets is wat we doen, maar ook iets wat we voelen.
Tijdens het programma Brain Balance op school: Get Connected gaan we hiermee actief aan de slag en stimuleren we jongeren om zich open te stellen en die verbinding op te zoeken.
Ben jij werkzaam op een school waarop de leerlingen extra ondersteuning kunnen gebruiken? Wil je ze helpen met elkaar verbinden om zo het gevoel van eenzaamheid en druk dat ze ervaren te verminderen?
Ga aan de slag met één van de drie Get Connected programma’s, die worden begeleid door Brain Balance coaches die afgestudeerd zijn aan onze gecertificeerde Brain Balance Opleiding.
Tijdens dit 1 uur durende gastcollege zal een van onze Brain Balance coaches bij jou op school komen om daar uit te leggen hoe Brain Balance kan helpen bij de problemen waar veel jongeren dagelijks tegen aan lopen. Hierbij worden de zeven pijlers voeding, beweging, ontspanning, stressmanagement, breinkennis, omgeving/verbinding, en slaap besproken.
Tijdens dit gastcollege krijgen de leerlingen veel praktische kennis én tools in handen om aan de slag te gaan met hun eigen, krachtige brein en zich zo weerbaarder te maken tegen de hoge druk en onzekerheid die zij in deze tijd zo vaak voelen.
Dit twee uur durende lesprogramma is gericht op emotionele verbinding en herkenning zodat leerlingen zich veilig voelen en hun verhalen met elkaar kunnen delen. Samen met onze Brain Balance coaches gaan leerlingen aan de slag met de punten ze in het dagelijks leven tegenaan lopen.
Uiteraard zijn de coaches aanwezig om hierbij te helpen en tips te delen, maar het doel is vooral verbinding te creëren onder de leerlingen zelf zodat zij elkaar kunnen ondersteunen, om zo meer saamhorigheid te creëren. Door middel van herkenning zal het gevoel van eenzaamheid minder worden en ontstaat er onderling meer begrip voor problemen waar leerlingen tegenaan lopen.
Social media is een van de grootste boosdoeners van deze tijd wanneer het aankomt op ons zelfbeeld, onze focus en ons geluksgevoel. Jongeren voelen druk om aan het perfecte plaatje te voldoen, altijd op de hoogte te blijven en constant bereikbaar te zijn. Dit is funest voor ons brein. Daar gaat dit programma mee aan de slag.
Tijdens dit vier uur durende lesprogramma wordt er een volledig dagdeel verzorgd door onze gecertificeerde Brain Balance coach of coaches, afhankelijk van de groepsgrootte.
Er zal een deel zijn met een gastcollege waarbij leerlingen kennis over hun brein krijgen en hoe zij met de vele dagelijkse (online) prikkels en afleidingen om kunnen gaan.
En er zal een deel verbinding zijn. In dit deel gaan de leerlingen met elkaar aan de slag in groepjes rondom het onderwerp ‘voldoen aan het perfecte plaatje’.
Wil jij op jouw school aan de slag met een van de drie programma’s en zo zorgen voor minder stress, onzekerheid, angsten en druk bij leerlingen? Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!
De Brain Balance programma’s zijn beschikbaar voor iedere middelbare school en hogeschool door heel Nederland. De programma’s kunnen, afhankelijk van de inhoud en vorm, gegeven worden aan een klas of aan een heel leerjaar.
Hieronder een praktisch overzicht van de duur, groepsgroottes en kosten van de drie programma’s.
*Prijs op aanvraag bij meer leerlingen. Exclusief reiskosten.
Vooralsnog zijn er geen programma’s beschikbaar voor basisscholen, maar mocht je daar wel interesse in hebben, stuur dan een mailtje naar info@charlottelabee.com. Dan ben je als eerste op de hoogte wanneer er een programma voor basisscholen beschikbaar komt.
Op school leren kinderen schoolse vaardigheden. Denk aan rekenen, lezen en schrijven. Maar over datgene wat de allergrootste invloed heeft op hun leven – het brein – leren ze niets. Start hier zo vroeg mogelijk mee, want van kennis over de eigen hersenen, hebben kinderen een leven lang profijt. Kinderen staan bekend om hun enorme leervermogen. Zeker jonge kinderen zijn in vergelijking met volwassenen over het algemeen een ster in nieuwe dingen leren en onthouden.
Samen met neurowetenschapper Marcia Goddard ben ik een initiatief gestart om meer bewustwording over het brein te creëren bij basisschool kinderen. Hiervoor hebben wij twee posters ontwikkeld voor kinderen, met informatie en verschillende tips en tricks. Ook zijn we een scholencampagne gestart, om meer bewustwording te creëren rondom het brein op basisscholen.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.