Charlotte Labee

Brain Balance in het onderwijs: Get Connected

Een programma voor zowel leerkrachten, docenten als voor leerlingen.

Leerlingen
Ik ben ervan overtuigd dat de basis van mentaal welbevinden en veerkracht op jonge leeftijd wordt gelegd, en dat is nodig, gezien de hoge mate van prestatiedruk en de hoeveelheid stress die jongeren ervaren. De druk van onze maatschappij is hoger dan ooit, en dat heeft een grote impact op de geestelijke en emotionele gezondheid van jongeren.

Veel kinderen en jongeren hebben moeite om zich te concentreren, voelen zich verloren, gaan gebukt onder een constante druk om te presteren en kunnen zich als gevolg niet goed verbinden met anderen. Op den duur leidt dit tot langdurige stress en burn-outs. Maar liefst 82% van de jongeren vertoont symptomen van een beginnende burn-out (NCPSB, 2021) en 33% van de jongeren heeft in het afgelopen jaar er wel eens over nagedacht om een einde te maken aan zijn/haar leven (Corona gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022-2023).

Leerkrachten en docenten
Maar ook de werkdruk van leerkrachten en docenten is de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Veel leerkrachten kampen met overvolle klassen en het opvangen van het lerarentekort. Het is dan ook essentieel dat leerkrachten en docenten zich hiertegen wapenen. Hoe kunnen we van leerkrachten verwachten dat ze hun leerlingen vullen met de juiste kennis en informatie als ze zelf al leeg en opgebrand zijn? 

Gelukkig zijn er tools die we kunnen bieden om de verbinding terug te vinden en het brein weerbaarder te maken tegen de vele prikkels, uitdagingen en verwachtingen van deze maatschappij. Die methode noemen wij Brain Balance.

Voor wie?

Wil jij mentale en fysieke gezondheid belangrijk maken in één van onderstaande groepen?

Wil je op de hoogte blijven van Brain Balance in het onderwijs? Meld je aan en mis niks!

De Brain Balance Methode

Ons brein is krachtiger dan we ons ooit voor zouden kunnen stellen. Maar vaak zit ‘ie ons meer dan eens in de weg: ons brein wil het liefst blijven hangen in oude, vastgeroeste patronen, zelfs als die niet goed voor ons zijn. Negatieve gedachten, onzekerheid, een ongezonde leefstijl of trauma’s en ervaringen uit het verleden: het zijn maar een paar voorbeelden van breinprogrammeringen waar we mee te maken kunnen krijgen.

Maar je hoeft je niet bij die programmeringen neer te leggen. Brain Balance staat voor het structureel veranderen van je brein, waardoor je ook je mindset, gewoontes en gedragspatronen kunt verbeteren. Zo kun je met behulp van de Brain Balance Methode steeds meer het leven van je dromen gaan leven waarbij jij positiever in het leven staat, lekkerder in je vel zit en beter weet hoe je met de druk en verwachtingen van de huidige maatschappij om kunt gaan.

Wanneer je je hersenen gaat trainen met Brain Balance, ga je met de zeven pijlers aan de slag. Dit zijn: breinkennis, omgeving/verbinding, ontspanning, stressmanagement, slaap, beweging en voeding (Brain Food & Supplementen). Is één van deze pijlers niet in balans, dan heeft dit meteen effect op de andere pijlers en raakt dus je hele systeem uit balans. Het combineren en in balans brengen van deze pijlers zorgt ervoor dat je je sneller gelukkiger zult voelen, je persoonlijk gaat ontwikkelen en een andere mindset weet te creëren. Zo leer je hoe je je brein vóór je kunt laten werken, in plaats van tegen je.

Waarom Brain Balance in het onderwijs?

Brain Balance in het onderwijs is een programma dat kennis deelt over het brein en praktische handvaten geeft om verbinding te stimuleren, waardoor leerkrachten en leerlingen beter gewapend zijn tegen stress, overprikkeling en angsten.

Tijdens het programma komen alle 7 pijlers van Brain Balance in verschillende mate aan bod, maar de focus ligt vooral op verbinding. Als je overweldigd bent, leidt dat tot veel stress en onzekerheid. Het is daarom belangrijker dan ooit om verbinding te maken met anderen én met onszelf.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat sociale interactie en het opbouwen van banden ons brein weerbaarder maakt en stress vermindert. Als we verbinding maken, voelen we ons begrepen en gewaardeerd, en dit versterkt ons zelfvertrouwen en ons gevoel van eigenwaarde.

We zijn weerbaarder als we weten wie we zijn, wat we willen en wat onze waarden zijn. Als we verbinding maken met onze innerlijke gevoelens, emoties en verlangens, dan krijgen we meer zelfinzicht en worden we beter in staat om onze eigen grenzen te stellen en ons te concentreren op de dingen die voor ons belangrijk zijn.

Verbinden kan door bijvoorbeeld te praten met vrienden en familie, te mediteren of te sporten. Het is belangrijk om te onthouden dat verbinding niet alleen iets is wat we doen, maar ook iets wat we voelen.

Tijdens het programma Brain Balance in het onderwijs: Get Connected gaan we hiermee actief aan de slag en stimuleren we leerkrachten en leerlingen om zich open te stellen en die verbinding op te zoeken.

Brain Balance in de klas van Muriël en Josje

De 3 Get Connected programma’s

Aan de slag op jouw onderwijsinstelling

Wil je op jouw onderwijsinstelling aan de slag met een van de drie programma’s en zo zorgen voor minder stress, onzekerheid, angsten en druk bij zowel de leerkrachten, docenten als de leerlingen? Schrijf je in via onderstaand aanmeldformulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

De Brain Balance programma’s zijn beschikbaar voor iedere kinderdagopvang, basisschool, middelbare school en bij mbo’s, hbo’s en universiteiten. De programma’s kunnen, afhankelijk van de inhoud en vorm, gegeven worden aan een groep leerkrachten, een klas of aan een heel leerjaar.

Hieronder een praktisch overzicht van de duur, groepsgroottes en kosten van de drie programma’s.

*Prijs op aanvraag bij meer leerlingen. Exclusief reiskosten.

Charlotte Labee Nieuwsbrief

Gratis e-book
"Overprikkeld brein"

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.