Brainfood is een term die de laatste jaren veel aan bekendheid heeft gewonnen. Dat komt mede door mij, omdat ik in mijn Brain Balance methode en bijbehorende boek op een toegankelijke manier de link tussen voeding en hersenwerking legt. Kort samengevat is dit mijn boodschap: je brein heeft gezonde voeding (ook wel brainfood of hersenvoeding) nodig om in balans te blijven en optimaal te functioneren.
Maar wat is gezonde voeding nu eigenlijk? En welke voedingsmiddelen geven je hersenen het meeste van wat ze nodig hebben? In totaal zijn er 45 voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt dan ook het meeste bij aan een goed functioneren van je brein en daarmee aan jouw dagelijkse welbevinden. Zo ben je beter bestand tegen stress en de vele andere uitdagingen waar het leven je voor stelt.
Binnenkort geef ik een tweedaagse training over Voeding en je Brein. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Houd deze pagina dan in de gaten.
Wat leer je tijdens Voeding en je Brein?
Wat is er altijd inbegrepen bij de bijzondere Brain Balance Boosts:
Een stof zoals omega 3 is van nature veel aanwezig in voedingsmiddelen zoals vette vis. Leuk weetje: in de menselijke evolutie is de neocortex in het brein ontwikkeld nadat de mens wegens droogte dichterbij water ging wonen en hierdoor meer vis ging eten. Naast visvetten maken ook gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie (vanwege de polyfenolen en vitamine E) en eieren (inclusief dooier vanwege de choline) je brein sterker, slimmer en gezonder. Daarnaast zijn groente en fruit belangrijk vanwege de natuurlijk aanwezige vitamines, antioxidanten en voedingsvezels.
Maar in hoeverre zijn de bovengenoemde voedingsmiddelen eigenlijk voldoende aanwezig in jouw dagelijkse dieet? Als jij eet zoals de meeste mensen, is de kans groot dat je te weinig van een aantal belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo eet de gemiddelde Nederlander dagelijks slechts 131 gram groente, waar de Schijf van Vijf 250 gram aanbeveelt (Charlotte raadt 500 tot 800 gram per dag aan). Van een voor het brein schadelijke stof als suiker krijgt de gemiddelde Nederlander met 110 gram dagelijks dan weer veel teveel binnen.
Net zoals er voedsel is dat gezond is voor de hersenen, is er ook voeding met een desastreuze uitwerking op het brein. Met stip op één op de lijst van stoffen die je wilt vermijden, staat suiker. En dan vooral in de meest bewerkte, onnatuurlijke vorm. Suiker werkt ontstekingsverhogend, doet de hersenen krimpen, laat cognitieve functies achteruitgaan, verhoogt de kans op alzheimer of dementie en zorgt voor pieken en dalen in bloedsuikerwaarden.
Gelukkig zijn er ook stoffen waar je brein geen genoeg van kan krijgen. Hoog in de categorie brainfood scoren onder meer omega 3 en water (je hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten en water), antioxidanten, voedingsvezels, choline en vitamines. Al deze stoffen voeden je brein op hun eigen manier en zorgen er gezamenlijk voor dat het in balans is en zijn potentieel kan benutten.
Zoals de naam al aangeeft, draait het bij Brain Balance allemaal om balans in het brein. Die balans kun je bereiken met onder andere de juiste beweging, rust en dus ook voeding. Gezond eten en drinken is essentieel om gebalanceerd in het leven te staan en jezelf een goede uitgangspositie te geven om je dromen na te jagen. Want dit lukt niet met een uitgeput brein dat door teveel en suikerrijk eten van de ene bloedsuikerpiek naar de andere jaagt.
Charlotte is 5 jaar geleden door haar eigen ervaringen en tegenslagen, zowel prive als zakelijk zich gaan verdiepen in de werking van ons brein. In eerste instantie voor haarzelf, om haar eigen processen te verbeteren en beter te begrijpen. Daarna werd het haar passie en missie om de kennis die zij had opgedaan en de onderzoeken die zij had gedaan te gaan delen met mensen. Dat doet Charlotte nu inmiddels 4 jaar op verschillende podia, van lezingen, seminars, congressen tot trainingen. Van 10 personen tot 2500 personen. Ook heeft ze inmiddels 6 boeken geschreven en haar eigen opleidingsinstituut. Ze kwam er steeds meer en meer achter dat er zoveel kennis is wat gedeeld zou moeten worden, vanuit de wetenschap, voedingsleer, ervaringen van mensen en experts. Zodat iedereen bekender wordt met zijn eigen brein en biologische processen.
Marieke is Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut, darmcoach en natuurvoedingskundige. Ook is zij Brain Balance geschoold.
Ze volgde de driejarige opleiding als natuurvoedingskundige aan de Kraaybeekerhof academie te Driebergen, waar een diversiteit aan vakken zoals anatomie, fysiologie, pathologie, diëtetiek, voedingsleer, productkunde, biologische landbouw, gesprekstechniek en antroposofische langs kwamen. Hierdoor werd haar passie voor het menselijke lichaam in combinatie met voeding nog meer aangewakkerd. Daarom volgden ze ook de opleidingen Orthomoleculair Voedings- en Suppletieadviseur en Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut. Hier ontmoette zij een docente die haar de liefde voor de darmen bijbracht. Sinds die tijd volgt Marieke één dag per twee maanden een intervisie waar de nieuwste inzichten uit de wetenschap op het gebied van darmen en gezondheid worden gedeeld.
Marieke is gespecialiseerd in het herstellen van onbalans, hierbij kijkend naar de niet optimale werkende lichaamssystemen (zoals de spijsvertering, lever, hormoonstelsel, zenuwstelsel). Dit doet zij, indien nodig, het liefst door middel van het uitvoeren van darm ontlastingstesten.
De honger naar nieuwe opleidingen is nooit gestild bij Marieke, en ze blijft zich ieder jaar bijscholen. Ze vindt het geweldig om al die kennis nu ook weer door te geven in persoonlijke consulten en in trainingen en/of workshops.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “overprikkeld brein” cadeau.